Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dužijan­ca u Ta­van­ku­tu

Običaj Dužijance i zahvala Bogu za uspješnu žetvu slavi se ne samo u Subotici nego i u okolnim mjestima. Do završne svečanosti »Dužijance 2004« ostalo je još nepunih mjesec dana, no prije toga u srcu i duši vrijednih ratara je želja da prije svega u svojim mjesnim župama zahvale Bogu na završenom radu i primljenim milostima.
    U nedjelju 18. srpnja u 10 sati i 30 minuta zvonila su zvona crkve u Tavankutu. Na svečanim zapregama kroz selo prošli su djeca i mladi skupa s ovogodišnjim bandašem i bandašicom. Veliku čast centralnih likova Dužijance ove godinu imali su bandaš Dragan Prćić i bandašica Elizabeta Balažević, dok su mali bandaš i bandašica Matija Merković i Dajana Svoboda.
    U svečanoj povorci ušli su u crkvu Pres-vetog Srca Isusova u Tavankutu, gdje je započela svečana sv. misa. Misno slavlje predvodio je vlč. Mirko Štefković. Uz župnika ove župe vlč. Franje Ivankovića bili su prisutni i student iz Rima vlč. Ivan Đakić, župnik iz Petrovaradina vlč. Marko Kljajić i vlč. dr. Marinko Stantić. Ovom slavlju prisustvovali su i ovogodišnji gradski bandaš i bandašica kao i članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Dub-rava« iz Aladinića, Općina Stolac iz Bosne i Hercegovine, te gosti, članovi Kulturno-umjetničkog društva »Ivan Goran Kovačić« iz Velike pokraj Požege iz Hrvatske, skupa s predstavnicima ovih KUD-ova. Bili su obučeni u narodnu nošnju svoga kraja.
    Na sv. misi bili su nazočni i ugledni gosti: potpredsjednik Skupštine općine Subotica Lazar Baraković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. Jasmina Kovačević-Čavlović, predsjednik organizacijskog odora »Dužijance 2004« Grgo Kujundžić, šef ureda Hrvatske matice iseljenika iz Vukovara Silvio Jergović i predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta Branko Horvat. U svečanoj povorci oko crkve sudjelovali su svi nazočni. Ovogodišnji simbol Dužijance u Tavankutu, kalež s hostijom i grozdom izradila je Jozefa Skenderović.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika