Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Seminar za suce Vojvodine

Okružni sud u Novom Sadu i OSCE organizirali su na Paliću jednodnevni seminar za predsjednike sudova i suce u Vojvodini, a teme seminara bile su odnos s medijima i obuka pripravnika. Slobodan Nadrljanski, predsjednik novosadskog Okružnog suda, ocijenio je da su učinjeni neki novi koraci u pravosuđu kad je riječ o medijskoj suradnji, te da kod sudaca prevladava svijest o potrebi mijenjanja predrasudne slike o zatvorenosti sudova i s druge strane neobjektivnom pisanju medija. Suradnja je definitivno potrebna, jer je to u interesu samog pravosuđa, i nesporazumi koji postoje moraju se premostiti. Subotički okružni sud je u tom kontekstu iznijet kao primjer veoma dobre suradnje s medijima, iako bi, kako je rekla predsjednica tog suda Edit Dér Seregély, na tome trebalo još raditi.
    Ovaj sud je naime uveo praksu redovnog obavještavanja o mjesečnom rasporedu suđenja, tako da su novinari u prilici prisustvovati svim slučajevima koji mogu zanimati javnost. U dijelu koji je bio posvećen upravo razgovoru s novinarima, odnosno konferenciji za novinstvo, jedna od tema koja je izazvala veću pažnju je upravo pitanje novinarskog pristupa radu sudaca. Na primjedbu novinara da postoji velika dilema kako se postaviti u slučajevima gdje je očigledno da je kazna neprimjerena kaznenom djelu, i da novinar ima moralnu obvezu o takvim slučajevima pisati, Nadrljanski je napomenuo da »nije posao novinara da preispituje odluke sudaca, niti da olako komentira te odluke, i taj se problem mora premostiti.«

HBŠS otvorila stranačke prostorije

Hrvatsko bunjevačko šokačka stranka obavještava svoje članove, te širu javnost da su društvene prostorije stranke otvorene za međusobnu komunikaciju, svakog radnog dana, od 9 do 21 sat. Pos-lovno sjedište stranke nalazi se u Zagrebačkoj ulici broj 1, na prizemlju ispred kojeg se nalazi parking za putničke automobile i bicikle. Broj telefona je 558-005.

Europski parlamentarci u Subotici

U Subotici je prošloga petka boravilo izaslanstvo zastupnika Europskog parlamenta iz Mađarske. Ono je došlo utvrditi položaj mađarske nacionalne manjine u Vojvodini nakon niza incidenata zabilježenih u prvoj polovici godine. Pos-lije posjeta somborskom katoličkom grob-lju, koje je nedavno bilo meta nepoznatih vandala, izaslanstvo je razgovaralo s čelnicima mađarske zajednice. Na konferenciji za novinare u SVM-u oni su izrazili zadovoljstvo postupkom srbijanske vlasti koja je osudila incidente i obećala da će sve učiniti da se ne ponove. Europski parlamentarci iz Mađarske ponovili su kako je njihova zemlja spremna pomoći SCG u njezinom približavanju Euro-atlantskim integracijama, te su izrazili uvjerenost kako Horgoš neće biti posljednja točka širenja Europske unije.

U iščekivanju prečistača

Nakon prošlotjednog sastanka gradonačelnik Subotice Géza Kucsera je rekao kako je u tijeku preciziranje teksta ugovora kojim bi općina digla kredit od Europske banke za rekonstrukciju i razvoj u vrijednosti od 9.000.000 eura za potrebe izgradnje prečistača. Ukoliko Skupština na jesen prihvati ovakav prijedlog, Lokalna samouprava bi iz svojega proračuna zajedno s JKP »Vodovod i kanalizacija« izdvojila dodatnih 3 milijuna eura, Agencija za razvoj lokalnih samouprava još 2 milijuna te bi se na proljeće počelo s izgradnjom ovog prijeko potrebnog objekta.

Žuta kuća – sjedište
Subotičkog sveučilišta

Žuta kuća u Štrosmajerovoj ulici, po prijedlogu koji je usvojila gradska vlada, bit će sjedište budućeg subotičkog sveučilišta. Kako se na natječaj za njezinu rekonstrukciju nije nitko prijavio adaptaciju objekta započet će sama općina s 15 milijuna dinara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika