Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smje­ne u NIU »Li­ber­ta­tea«

»Zajednica Rumunja u Srbiji (CRS) duboko je nezadovoljna, razočarana i zabrinuta zbog ad hock odluke takozvanog Nacionalnog vijeća Rumunja o promjeni Upravnog odbora u Novinsko izdavačke ustanove ‘Liberatatea’ i nelegalnom imenovanju direktora i glavnog urednika ovog tjednika«, kaže se u priopćenju ove nevladine organizacije rumunjske nacionalne manjine sa sjedištem u Vršcu.
    Izvršni direktorijum CRS-a, pozivajući se na Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, upozorava na to da Nacionalno vijeće još uvijek nema ovlaštenja za ovakav potez, te da će ih imati tek nakon što mu to dopusti Vijeće ministara Državne Zajednice SiCG. Direktorijum smatra da je ovakvo ponašanje Nacionalnog vijeća »diktatorsko« i da nelegalno pokušavaju »pod svoje staviti najstariju instituciju iz domene informiranja rumunjske nacionalne manjine u Srbiji koja je nedavno proslavila pola stoljeća neprekidnog rada«. CRS u svom priopćenju upozorava javnost da ovakvi pokušaji i insinuacije ne vode ka poboljšanju odnosa među organizacijama rumunjske nacionalne manjine.
    Prema riječima člana Štrajkačkog odbora Aurela Brađana, Nacionalno vijeće Rumunja je osam dana prije stupanja na snagu skupštinske odluke smijenilo kompletni Upravni odbor i donio odluku o imenovanju novog, u kojemu su ostala i tri člana iz prethodnog saziva. Nezadovoljni takvim načinom rada radnici su formirali Štrajkački odbor. O događanjima u NIU »Libertatea« obaviješteni su državni organi i resorna ministarstva, no za sada nije bilo službenih reagiranja i odgovora. Ukoliko se ne povuku, kako kažu, nezakonite odluke o smjenama, od danas će kolektiv ove novinsko izdavačke kuće stupiti u štrajk.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika