Arhiv tekstova Arhiv tekstova

D O Š A Š Ć E

Tri stvari su potrebne: 
 
Tri stvari moraš sebi i drugima željeti: zdravlje
prijatelje
i radost
 
Tri stvari moraš nadvladati: svoju narav
svoj jezik
i svoje ponašanje
 
Tri stvari moraš usavršavati: odvažnost
dobrotu
i ljubav prema bližnjemu
 
Tri stvari moraš dati: što više siromasima
riječ utjehe žalosnima
i riječ pohvale onima koji su to zaslužili
 
Tri stvari se moraš kloniti: krutosti
umišljenosti
nezahvalnosti
 
Trima stvarima se moraš diviti: 
ljepoti prirode
djeci
i starim ljudima
 
Dragi moji mali prijatelji ovu prikladnu bojanku možete obojiti, a pokušajte bar nešto od ove »Tri želje«, koje su potrebne svima, i primjenjivati. Tako ćete na radostan način i otvorena srca pripremiti put malom Isusu. 
 
Tko je 
sveti Nikola?
 
Dragi moji najmlađi čitatelji, vjerujem da ste u velikoj neizvjesnosti i silno očekujete dolazak sv. Nikole. Nadam se da ste bili svi dobri i da će sv. Nikola doista i doći. 
S obzirom da mnogi mediji pišu i pričaju o sv. Nikoli, Mikulašu, Djedu Božićnjaku, Djedu Mrazu i tako redom, dolazi do raznih zabuna, pa miješamo Djeda Mraza i sv. Nikolu. 
Djed Mraz i sv. Nikola nisu isto, to su dvije različite osobe i imaju različite povijesne priče. Bitno je to razlikovati i biti precizan. Svima njima je zajedničko to što daruju djecu, ali to ne znači da ih daruju na isti način ili na isti dan. 
 
Evo, da pojasnimo: 
 
Sv. Nikola je svetac čiji blagdan obilježavamo 6. prosinca. Njega mnogi nazivaju i Mikulašem, što nije pogrešno ali je na mađarskom jeziku. Hrvatski je ispravno reći sv. Nikola. I pravoslavni vjernici štuju ovoga sveca, ali 19. prosinca i oni taj blagdan nazivaju Nikoljdan.  
Djed Božićnjak dolazi za Božić, ali na prostorima Bačke, a osobito u Subotici i okolici kažemo kako za Božić dolazi mali Isus, koji je rođen na taj dan i dariva nas darovima, te se ti darovi nalaze ispod bora pokraj Betlehema – štalice u kojoj je mali Isus. 
Djed Mraz dolazi za Novu godinu i po tradiciji i običaju dolazi kroz dimnjak i također donosi darove. Između svih ovih spomenutih blagdana tu su još i Materice i Oce. Uh, ovaj mjesec je pun darova i darivanja. 
Vratimo se sv. Nikoli čiji blagdan dakle obilježavamo sutra. Sv. Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i nekih gradova širom svijeta. Nikola je rođen u Maloj Aziji. Bio je nećak nadbiskupa u Miri, koji ga je i zaredio za svećenika. Kad su mu roditelji umrli, Nikola je razdijelio svoj imetak sirotinji. Vrativši se iz Palestine, nadbiskup tog lučkog grada je  preminuo, a svećenstvo je odlučilo kako će za biskupa izabrati onoga tko od svećanika sljedećeg jutra prvi uđe u crkvu. Rano ujutro pođe Nikola u crkvu na molitvu i na taj način su ga izabrali za biskupa. O ovome svecu postoje mnoge priče i legende koje su rasprostranjene po cijelom svijetu. Sigurna sam kako i vi sami znate bar neku.
Sveti Nikola je poznat kao svetac koji daruje djecu i siromahe, te stoga evo jedne legende koju je moja mama meni ispričala. 
Tradicija vuče korijene iz sljedeće legende: »U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekada bogat, ali izgubio je službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraz. Nesretni je otac odlučio trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, kako bi tako zaradio. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i prišuljavši se noću potajice do kuće, ubaci zamotuljak kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se kad je ujutro našao onoliki novac. Vidjevši kako je svota dostatna da časno uda jednu kćer, opremio je i dao joj miraz. To se dogodilo i drugi put; nađe jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola, tada biskup, ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni je otac razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.« Zbog te se vijesti i danas u spomendan na ovoga dobročinitelja, čiste čizmice i stavljaju u prozor u koje sv. Nikola stavlja darove. Danas sv. Nikola često sa sobom povede i Krampusa, koji je simbol zločestoće, neposluha, nemira, lijenosti, koji nam želi samo zlo. No, sv. Nikola ga drži pod kontrolom i ne dopušta mu približiti se dobroj djeci. 
U ovo vrijeme darivanja, možete i vi nekog darivati i obradovati. Ne trebaju to biti niti veliki niti skupi darovi, dovoljno je nekoga se sjetiti. Možete darovati neki slatkiš ili neki svoj crtež. Možete  svoju malu garderobu ili stare igračke darovati sirotoj djeci, a za to potražite pomoć roditelja. Vašim roditeljima će biti najveći dar ako budete poslušni i dobri. Nemojte zaboraviti niti zornice.
Uh, puno obveza i posla, ali trebate i u svojim srcima pripremiti put malom Isusu. 
Do sljedećeg broja srdačan pozdrav. 
Željka 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika