Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Broj­ne smje­ne i ostav­ke po­lju­lja­le i NIU »Ru­ske slo­vo«

Prije tri tjedna na sjednici Nacionalnog vijeća Rumunja petero od 18 članova Vijeća je podnijelo ostavke, a razlog je bila odluka tadašnjeg predsjednika Nacionalnog vijeća Rafaila Ruskovskog da se iz te krovne institucije isključe četiri »nepos-lušna« člana.
    Na pretposljednjoj sjednici Nacionalnog vijeća održanoj u Novom Sadu na kojoj je sudjelovalo 13 članova Vijeća izglasano je nepovjerenje Rafailu Ruskovskom na mjestu predsjednika Vijeća. Tom je prigodom od 18 prisutnih, tajnim glasovanjem, Ruskovski dobio potporu samo pet članova.
    Prema riječima direktora NIU »Ruske slovo« Nikole Šante, Rus-kovski i tih pet članova koji su ga podržali podnijeli su ostavke. Tako je formalno, u Vijeću ostalo još 7 članova, a većina je bila u ostavci.
    »Nacionalno vijeće, takvoga sastava, sazvalo je novu sjednicu u Ruskom Krsturu na koju su došli svi članovi osim dvoje, verificirali su 11 ostavki i uz sve to donijeli odluku o osnivanju NIU ‘Ruske slovo’, i imenovanju novog Upravnog odbora. To nikako nije zakonito. A u novi su UO imenovani i neki koji su bili kandidati Jugos-lavenske ljevice na izborima 2000. godine. Kolektiv ‘Ruske slovo’ je odlučio ne priznati odluke Nacionalnog vijeća u ostavci, već priznaje stari Upravni odbor do odluke Ustavnog suda o prijenosu osnivačkih prava i formiranju novog UO. Mi ne priznajemo nikak-va drugačija kadrovska rješenja upućena od strane nelegalnog UO i Vijeća«, kaže za »Hrvatsku riječ« o aktualnim događanjima u rusinskoj zajednici direktor NIU »Ruske solo« Nikola Šanta. On je najavio i kako će se u slučaju ne iznalaženja razumijevanja kolektiv upustiti u štrajk, jer ne žele da se »Novinsko izdavačka ustanova ‘Ruske slovo’ koristi za politička potkusurivanja«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika