Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čanak iz Washing­to­na pro­zvao vlast u Be­o­gra­du

Sve učestaliji incidenti na etničkoj osnovi u Vojvodini uspeli su da zainteresirati i američke kongresmene. Dva, doduše neformalna ali nikako ne manje značajna tijela Predstavničkog doma američkog Kongresa, organizirala su brifing o situaciji u Pokrajini, pod krajnje zanimljivim naslovom »Vojvodina: od multietničke koegzistencije do krizne regije – što Vojvodini donosi budućnost?«, na kojem su, pored ostalih govorili i veleposlanik SiCG u SAD Ivan Vujačić i predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak.
    Veleposlanik Vujačić je pred kongresmenima-članovima »kokasa« za mađarsko-američke odnose, odnosno za ljudska prava, izjavio da je Vlada Srbije jasno stavila do znanja da neće tolerirati etničku mržnju i incidente njome inspirirane.
    Predsjednik vojvođanske skupštine Nenad Čanak, koji je tom skupu, kako se navodi u priopćenju iz njegovog kabineta, prisustvovao po pozivu, složio se s ocjenama da u Vojvodini postoji porast međuetničkih tenzija, i podsjetio na to da Skupština Vojvodine odavno upozorava na pogoršanje međunacionalnih odnosa u Pokrajini. Po njegovim riječima, verifikacija takve ocjene situacije upravo je brifing u Kongresu na tu temu. Ocjenjujući da se ne mogu svi incidenti svrstati u međuetničke, već u one koji pripadaju domenu političkog nasilja, Čanak je prozvao vlasti u Beogradu za neodgovarajuće i zakasnjele reakcije povodom međuetničkih incidenata u Vojvodini.                                                                        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika