Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fotografije harmonije

Izložba fotografija veleposlanika Hrvatske u Republici Srbiji Tončija Staničića pod nazivom »Onako-usput« otvorena je 21. studenoga u subotičkom Gradskom muzeju. Autora i posjetitelje izložbe pozdravio je ravnatelj Gradskog muzeja István Hullo, kao i generalna konzulica Republike Hrvatske Ljerka Alajbeg.
»Ova izložba pokazuje kako se Tonči Staničić pokraj diplomacije bavi i umjetničkom fotografijom. Izložba je oproštajna s obzirom da veleposlanik Staničić službeno odlazi na drugo veleposlaničko mjesto. Na izložbi koja je održana u Beogradu, poznati fotograf Ivo Eterović je rekao kako bi od izloženih fotografija Tončija Staničića sasvim sigurno htio doma imati sedam-osam. Što se mene tiče, ja bih voljela imati doma sve ove izložene fotografije. Nije lako biti smiren i umjetnički ‘zaustaviti’, fotografijom zabilježiti trenutak, a Tonči Staničić je to uspio«, rekla je konzulica Ljerka Alajbeg.
»Sviđali su mi se prizori koje sam snimao i to je moj izbor. U pitanju je ‘zaustavljanje’ lijepih trenutaka, dakle onih trenutaka koji su se meni svidjeli. Fotografije imaju moć govoriti same po sebi. Nadam se da ćete prepoznati lijepe misli koje stoje iza ovih fotografija«, rekao je na otvorenju izložbe Tonči Staničić. 
Priroda, more na fotografijama Tončija Staničića, jest odraz svakodnevnog, ali to uprizorenje ostavlja trag na pojedinca, a ti tragovi se skupljaju dok se gledaju fotografije ovog autora i stvaraju doživljaj mira i harmonije, što je kvaliteta iznenađenja u radu Staničića u kontekstu vremena općeg ubrzanja naših života, dakle u trenucima danas aktualnog veoma užurbanog života koji se utapa u moru otrovnih informacija, koje plasiraju medijski strojevi za proizvođenje ‘stvarnosti’. 
Z. Sarić  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika