Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zapisi o ljudima i običajima

U Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće u petak, 21. studenoga, predstavljen je 8. svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Pred velikim brojem nazočnih osmi svezak su predstavili dr. sc. Slaven Bačić, glavni urednik Leksikona, i suradnici Leksikona, gosti iz Sombora – dr. sc. Ivan Gutman, redoviti profesor Prirodoslovno-matematičnog fakulteta u Kragujevcu, i mr. Matija Đanić, profesor geografije u mirovini.
Osmi je svezak u Subotici predstavljen na 10. obljetnicu osnutka Hrvatskog akademskog društva, koje je u proteklom razdoblju bilo pokretač mnogih projekata – znanstvenih skupova, nakladničke djelatnosti, istraživanja, pokretanja nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini, sudjelovanja u obrazovnom procesu na hrvatskom jeziku... Među tim projektima je i Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca, koji je do sada predstavljen u nekoliko država i u preko 20 mjesta, naglasio je u uvodnom izlaganju Slaven Bačić.
Ovaj svezak sadrži 115 natuknica, četiri uputnice uz 40 ilustracija, a u radu na njemu je sudjelovalo 56 autora, naglasio je dr. sc. Ivan Gut-man izdvajajući nekoliko natuknica o: naselju Gabrić o kojemu se po prvi puta ostavljaju pisani tragovi, glazbenicima Nestoru i Antušu Gabriću, nekadašnjem jezeru u Gatu, Galiciji, gdje je u Prvom svjetskom ratu stradalo mnogo podunavskih Hrvata, Elizi Gerner, dramskoj umjetnici i književnici, plemićkoj obitelji Grašalković čiji je član Antun bio savjetnik na bečkome dvoru, Andriji Gilijanu, španjolskom borcu, Milošu Glončaku, poznatom vrataru subotičkog nogometnog kluba »Spartak«. U ovom svesku prikazano je i desetak časopisa i novina.
Mr. Matija Đanić je Subotičanima približio pojmove koji se odnose na Sombor, a upoznao ih je s prigradskim somborskim naseljem Gradina, koje je nekada bilo prostor s najvećom koncentracijom salaša na tom području, a i danas su mnogi salaši očuvani.
U ponovnom obraćanju dr. sc. Ivan Gutman je ustvrdio da je Leksikon dokument, zapis o ljudima i običajima koji odlaze i u tome zapisanome, sačuvanome je njegov veliki značaj. Potkrijepio je to slikom iz jedne od natuknica, na kojoj se vidi kako su se šokačka sela nekad bijelila od gusaka – bjeline je nestalo, gusaka je nestalo, ostao je samo zapis o tome.
Na koncu se Slaven Bačić zahvalio svim nazočnima, predstavljačima, ansamblu »Hajo«, koji je pjesmama propratio izlaganja, i naglasio da je u tijeku izrada novog, devetog sveska u kojem se obrađuju natuknice pod slovom H.  
M. Kopunović
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika