Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Divanit će se šokačka ikavica

U subotu 22. studenoga, Sonta je bila prijestolnica Šokadije. Orila se pjesma šokačka, u plesu je prštao vatromet boja narodnih nošnji, tambure su zvonile, a ikavica se divanila, divanila... divanila cijele večeri, divanila se onako kako se divanila stoljećima, a divanit će se, kako su to na pozornici, u bećarskoj, šokačkoj pjesmi pokazala djeca »Šokadije« i ubuduće. Manifestacija je počela otvorenjem izložbe u holu Doma kulture. Na jednoj strani bila je postavka slika urađenih na likovnoj koloniji u organizaciji KPZH »Šokadija« »Sonta 2008.«, na drugoj ručni radovi vrijednih žena – članica  etno sekcije. Odmah pokraj etno-radova bio je postavljen i štand »Hrvatske riječi« s izloženima izdanjima ove nakladničke ustanove.  Veliki broj posjetitelja izrazio je svoje zadovoljstvo i  ovom djelatnošću »Šokadije«. 
POČETAK UZ HIMNU: Program u velikoj dvorani počeo je izvedbom svečane pjesme Božane Vidaković »Šokadija«, službene himne institucija kulture hrvatske zajednice iz bačkog dijela Podunavlja. Himnu je izveo zajednički zbor ovih institucija, uz pratnju tamburaškog sastava domaćina. U kasnijem dijelu programa predsjednica Organizacijskog odbora projekta »Tragovi Šokaca...« Stanka Čoban iz Bača, uručila je autorici himne  specijalno priznanje ovoga tijela. Nakon himne, voditeljica programa Ljiljana Tadijan »starovirskom« je sonćanskom ikavicom najavila sedmo po redu Šokačko veče, i predsjednika »Šokadije« profesora Zvonka Tadijana, koji je toplim riječima dobrodošlice pozdravio sve nazočne na ovoj manifestaciji. Poimenice je pozdravio generalnu konzulicu Republike Hrvatske Ljerku Alajbeg, voditelja vukovarskog ureda Hrvatske matice iseljenika Silvia Jergovića, zamjenicu pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Antoniju Čotu, tajnika MZ Sonta Tomislava Silađija, predsjednika HNV-a Branka Horvata, člana IO  HNV-a zaduženog za informiranje Matu Groznicu, arhiprezbitera podunavskog arhiprezbiterata preč. Jakoba Pfeifera, ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova, direktora NIU »Hrvatska riječ« Ivana Karana, ravnateljicu Hrvatske čitaonice u Subotici Katarinu Čeliković, predsjednicu UG »Šokačka grana« iz Osijeka Veru Erl, predstavnicu gradske uprave Iloka Blaženku Gazafi, te brojne predstavnike institucija kulture iz Budrovaca (Republika Hrvatska), Sombora, Bačkog Brega, Bačkog Monoštora, Bača, Plavne, Vajske, Bođana i  Sonte, a potom je riječ prepustio konzulici Ljerki Alajbeg. Konzulica je biranim i toplim riječima pozdravila skup i izrazila veliko zadovoljstvo ovogodišnjim okupljanjem institucija kulture podunavskih Šokaca oko zajedničkog projekta. »Samo ovakvim akcijama uspjet ćete opstati i očuvati svoj kulturološki, vjerski i nacionalni identitet na ovim prostorima, samo ovakvim njegovanjem bogate tradicije vaših predaka uspjet ćete tu tradiciju prenijeti i svojim potomcima«, rekla je između ostaloga Ljerka Alajbeg. Kulturno-umjetnički program počeo je nastupom dječje folklorne sekcije domaćina, koreografijom »Seoska sam lola« koju su osmislili i djecu pripremili Aljoša Mihaljev i Ljiljana Šokac. Djeca su svojim sigurnim nastupom osvojila simpatije i pobrala veliki pljesak gledališta.
POETE: Potom je uslijedio poetski dio večeri. Nazočnima su prvo predstavljene sestre Tanja i Ana Tot, te Sanja i Maja Andrašić, koje su na nedavnoj pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku ušle u pobjedničke skupine. Tanja Tot recitirala je pjesmu Ivana Andrašića »Velika a mala«. U nastavku, direktor NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan uručio je nagrade, donaciju ove ustanove, pobjednicima natječaja »Za lipu rič«. Natječaj za najljepšu neobjavljenu pjesmu pisanu šokačkom ikavicom raspisan je početkom rujna. Od prispjelih tridesetak pjesama, potpisanih šifrom, izbornik, književnik Milovan Miković, odredio je tri prvoplasirane: »Salaš na spratu« Antuna Kovača, »Šokačka duša« Josipa Dumendžića – Meštra i »Svirajte mi tamburaši«  Božane Vidaković. Kovač je za svoju pročitanu prvonagrađenu pjesmu polučio veliki pljesak gledališta, a Vidakovićeva je, uz pratnju »Šokadijinog« pjevačkog zbora i tamburaškog sastava otpjevala pjesmu »Svirajte mi tamburaši«, koju je u međuvremenu i uglazbila. Osobit šmek pjesmi dao je Aljoša Mihaljev prateći ju sjetnim zvucima svoje violine. Nakon posljednjih taktova tajac, a onda se velikom dvoranom prolomio gromoglasan pljesak i usklici odobravanja. U sklopu poetskoga bloka predsjednik Tadijan uručio je i diplome za značajan doprinos radu »Šokadije« Božani Vidaković i Ani Miličić, te ispred Organizacijskog odbora projekta »Tragovi Šokaca...« Stanki Čoban za doprinos realizaciji manifestacije.
PLESAČI, PJEVAČI, TAMBURAŠI: U nastavku gledatelji su uživali u umijeću folkloraca, pjevača i tamburaša. Najprije su gosti iz Sesvetskog Kraljevca izveli splet pjesama i plesova iz Posavine, a potom su članovi OKUD »Ivo Lola Ribar« prikazali starinski običaj »Kraljice«. Dvije tamburaške numere koje su uslijedile, pjesma »Milo moje« u obradi Aljoše Mihaljeva, koji je pjevao i solo dionice uz pratnju tamburaškog sastava i vokalnoga kvinteta »Šokadije«, te »Ružo moja rumena« u izvedbi tamburaškog sastava KUD-a »Mažoret« ponovno su oduševile publiku.. Siguran i dobro uvježban bio je i nastup HKUPD »Matoš« iz Plavne sa spletom »Šokačke pjesme i plesovi iz Plavne«, a tamburaši osječke »Šokačke grane« sa samičarom Franjom Verićem natjerali su gledalište da skupa s njima zapjeva i na ovim prostorima popularnu pjesmu »Lipa moja Slavonijo«. Na koncu, vidjeli smo i uigran nastup odraslih folkloraca »Šokadije« sa šokačkim pjesmama i igrama iz Sonte i za sam kraj još jednu dinamičnu koreografiju gostiju iz Sesvetskog Kraljevca – »Tancala bih al ne mogu«. Komentari »zar već« i »kad brže« dovoljno su govorili o kvaliteti i dinamici programa posljednje manifestacije projekta »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688 – 2008«, pod čijim logom je i održana. Ove godine »Šokačkoj večeri« su nazočili čelnici najznačajnijih institucija hrvatske nacionalne zajednice.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika