Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sporazum rješava ključna pitanja za napredak

Čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić postigli su povijesni dogovor o nizu pitanja koja opterećuju bosansko-hercegovačku političku scenu. Tako je dogovorena i ustavna reforma, oko koje se već godinama nije mogao pronaći zajednički jezik. 
Dogovor je pozdravio visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. »Konstruktivan pristup rješavanju problema je ono što međunarodna zajednica očekuje od domaćih političara. Ovo je dokaz da je, kada postoji spremnost za otvoreni dijalog, kompromis moguć«, ocijenio je Lajčak. Naglasio je da bi sporazum, koji su postigli Tihić, Čović i Dodik, mogao riješiti ključna pitanja za napredak ove zemlje i ubrzati njen europski put. 
Dogovor trojice čelnika pozdravili su svi čelnici međunarodne zajednice, kao i Europske Unije te su pozvali čelnike ostalih parlamentarnih stranaka u BiH da podrže spomenuti dogovor.
Predsjednik SDA Sulejman Tihić je istaknuo kako je za dva sata usuglašeno sve ono što se nije moglo usuglasiti mjesecima, pa i godinama. Sporazum o četiri točke bit će predstavljen i ponuđen na prihvaćanje drugim političkim liderima iz tzv. vladajuće šestorke, odnosno predsjedniku HDZ-a 1990 Boži Ljubiću, čelniku Stranke za BiH Harisu Silajdžiću te predsjedniku PDP-a Mladenu Ivaniću.
Nakon sastanka objavljena je zajednička izjava u kojoj se kao prva točka ističe potreba ustavnih promjena, koje bi se provodile kroz parlamentarnu proceduru. Ustav BiH trebao bi se, po ovom dogovoru, mijenjati kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav. 
Pojašnjeno je da će se najprije pristupiti usklađivanju Ustava BiH s Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, a onda utvrditi nadležnosti države, funkcioniranje institucija BiH te napraviti nova teritorijalna organizacija središnje razine vlasti. 
Nadalje, Dodik, Čović i Tihić su se usuglasili da pitanje državne imovine bude riješeno tako što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, dok bi ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala entitetima, odnosno županijama i općinama, a u skladu s potrebama njihovih institucija. Čelnici triju najjačih stranaka u BiH su postigli dogovor i oko popisa stanovništva. Dogovoreno je da se popis stanovništva treba izvršiti 2011., nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na razini BiH. 
Arijana Beus
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika