Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Antun i Ruža Gašparović slavili 60 godina braka
Godine zajedništva
 
Prošle nedjelje, kako smo pisali, u crkvi sv. Jurja u Golubincima bila je nedjelja bračnih jubileja. Među jubilarcima bilo je  onih koji slave od 5 do 60 godina zajedničkog življenja. I bračni par Antun i Ruža Gašparović (rođ. Bešker), koji su  slavili 60 godina braka, vjenčali su se 31. listopada 1948. godine u toj istoj golubinačkoj crkvi. Na pitanje najstarijim jubilarcima što je potrebno za tako dug i skladan brak, oni su odgovorili: Život nije uvijek interesantan ako je sve idealno, ali mora postojati međusobno poštovanje, razumijevanje, praštanje  a iznad svega ljubav i vjera u Boga. 
Sigurno da životni put Ruže i Antuna nije bio lagan, pogotovo za Antuna koji je prošao sve strahote  Drugog svjetskog rata, a i godine poslije Drugog svjetskog rata bile su teške za početak zajedničkog života mladog bračnog para na selu. Sretni su i ponosni na svoju obitelj i tri sina: Ivana, Đuru i Duška. Odgajali su sinove da budu radni, pošteno žive i poštuju svakog čovjeka. Bili su im potpora u izboru životnoga puta i, kako reče  čika Tuna, »neka djeca budu ono šta volu«. Tako je bilo i 1966. godine kada je srednji sin Đuro odlučio poći za svećenika  u vrijeme  kada se na svećenički poziv gledalo na, najblaže rečeno, drugačiji način. Priča majka Ruža: »Đurica je kao dječak u trećem-četvrtom razredu govorio kako će ići za svećenika. Mislila sam kako će ga proći kad odraste, a kad je odrastao, Đurica  upisa ono što je želio od ranog djetinjstva.« 
Iako im je tijekom školovanja od osamnaest godina  provedenih u Italiji često nedostajao, danas su ponosni što je njihov sin svećenik, što su doživjeli 60-godišnjicu braka na kojoj svetu misu predvodi njihov sin, ponosni su što je njihov sin  prvi imenovani biskup u obnovljenoj Srijemskoj biskupiji. Ponosni su na druga svoja dva sina, snahe, njihovu djecu, unučad i praunučad za koju uvijek nađu vremena poigrati se s snjima i razonoditi se.
Cijeli su se život bavili poljoprivredom i težački su život vodili na srijemskoj crnici, kako bi osigurali sredstva za pristojan život svoje obitelji, pa se i u ovim godinama Antun umije  popeti na traktor i obići njive i ponešto uraditi, ponekad nešto popraviti i vidjeti je li sve uredno pospremljeno oko mehanizacije, a majka Ruža uvijek nađe posla u jednom pravom seoskom domaćinstvu. Uvijek su imali vremena za crkvu i molitvu. Nisu nikada pomišljali  da će doživjeti šezdesetgodišnjicu braka, zbog bolesti, rada i drugih životnih nedaća, i zato su  zahvalni što  Bogu mogu reći hvala za godine zajedništva, djecu, unučad, praunučad  i sve što su dobili u braku i životu. 
Ivan Radoš
Svečana akademija u 
povodu Dana općine u Rumi
 
U povodu Dana općine Ruma, 24. studenoga, u kino dvorani Kulturnog centra u Rumi, u ponedjeljak je održana svečana akademija uz sudjelovanje pet rumskih kulturno-umjetničkih društava kao i glumaca rumskog gradskog kazališta Branka Jovičića i Obrenije Novković. Prije početka kulturno-umjetničkog dijela programa, sve nazočne je prigodnim govorom pozdravio predsjednik Privremenog tijela općine Ruma Nenad Borović. Na akademiji je, između ostalih, nastupio tamburaški orkestar HKPD »Matija Gubec« iz Rume pod ravnanjem Josipa Jurce i s vokalnim solistom Dušanom Stuparom, koji su izveli dvije skladbe: instrumental »Kneginja čardaša« od Emeriha Kalmana i skladbu Josipa Jurce »Moj kićeni Srijem«. Osim orkestra »Matije Gupca« na akademiji su nastupili i: Srpsko pjevačko društvo, Dječji tamburaški orkestar »Plavi čuperak«, tamburaški orkestar Osnovne muzičke škole »Teodor-Toša Andrejević« kao i Gradski tamburaški orkestar »Branko Radičević«.
Nikola  Jurca
 
Malonogometni  turnir  u  Rumi
 
U subotu 23. studenoga, u Sportskoj dvorani u Rumi održan je malonogometni turnir »Uzvišenje svetog križa«, u organizaciji HKPD »Matija Gubec« u Rumi, a pod pokroviteljstvom župne crkve Uzvišenja svetog križa. Na turniru su sudjelovale malonogometne momčadi četiri hrvatska kulturno-umjetnička društva. Osim momčadi društva domaćina HKPD »Matija Gubec«, na turniru su sudjelovale i momčadi društava »Jelačić« iz Petrovaradina, »Tomislav« iz Golubinaca i »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena. Društvo domaćina je osvojilo prvo mjesto na turniru ispred momčadi »Jelačića« iz Petrovaradina, koji su osvojili drugo i momčadi »Tomislava« iz Golubinaca koji su osvojili treće mjesto. Najbolji strijelac turnira bio je Mirko Perišić iz Golubinaca, dok je za najboljeg igrača proglašen Sergej Grbac iz Petrovaradina, a za najboljeg čuvara mreže Vlada Benković iz Novog Slankamena. Nakon završetka turnira druženje je nastavljeno u prostorijama HKPD »Matija Gubec« na Bregu gdje su sudionicima i najboljem strijelcu, igraču i vrataru dodijeljene prigodne zahvalnice, a sve prisutne su pozdravili predsjednik HKPD »Matija Gubec« Zlatko Kolarić i župnik crkve Uzvišenja svetog križa vlč. Željko Tovilo. Za sve sudionike i goste priređena je prigodna večera.
N.  Jurca
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika