Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HKPD »Matija Gubec«, Tavankut
Misa za pokojne članove 
 
U nedjelju 23. studenoga, održana je svečana sveta misa za pokojne članove Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta. Misno slavlje upriličeno je u župnoj crkvi Srca Isusova, a predvodio ga je vlč. Franjo Ivanković. U molitvi za utemeljitelje i vrijedne članove ove udruge osobito su sudjelovala djeca i mladi, koji su pjesmom uljepšali svetu misu, kao i nekoliko članova folklornog odjela, koji su odjeveni u narodnu nošnju prinijeli darove na oltar. Ovom prigodom, među ostalima, nazočni su bili i predsjednik HKPD  »Matija Gubec« Ladislav Suknović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, predsjednik podružnice DSHV-a u Tavankutu Josip Petreš, te brojni članovi i simpatizeri tavankutskog HKUD-a. Nakon misnog slavlja organiziran je posjet tavankutskom groblju, gdje su položeni vijenci na grobove istaknutih aktivista ove udruge: Ivana Prćića – Gospodara, Anice Balažević, te Ane i Vince Dulića.
U prostorijama »Matije Gupca« upriličen je potom prigodan domjenak, gdje su okupljeni, potaknuti primjerom i doprinosom svih preminulih članova, razgovarali o aktivnostima i projektima HKUD-a koje bi trebalo realizirati, kako bi, osim lijepe prošlosti, udruga mogla pokazati uspješne rezultate i u vremenu koje je pred njim.
M. Matković 
 
U uljari »Sunce« u Somboru
Novo otpuštanje radnika
 
Gradonačelnik Sombora mr. Dušan Jović i predsjednik Skupštine Grada Sombora Nemanja Delić, uputili su otvoreno pismo ministru za rad i socijalnu politiku Rasimu Ljajiću, direktorici Agencije za privatizaciju Vesni Džinić i direktoru poduzeća »Invej« koje je većinski vlasnik uljare »Sunce« Stanku Tomoviću. U pismu se navodi kako su početkom studenoga predstavnici radničkih sindikata u tvornici »Sunce« obavijestili lokalnu samoupravu o dešavanjima u ovoj tvornici. »Nakon godinu dana, u ovoj su tvornici najavljena nova otpuštanja radnika i sačinjavanje popisa zaposlenika koji su tehnološki višak. Radnici ove tvornice, koja uspješno posluje, su građani Sombora, a njihovo otpuštanje dovodi u pitanje ne samo njihovu egzistenciju i egzistenciju njihovih obitelji, nego i sudbinu tvornice koja predstavlja značajan činitelj gospodarstva grada. Ugrožavanjem rada tvornice dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja ne samo našeg grada nego i općina u Zapadno-bačkom okrugu i šire, s obzirom da je sirovinsko područje tvornice bazirano na preko 50.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Pozivamo mjerodavna državna  tijela i samo vodstvo poduzeća »Invej« da se oglase, odnosno da zajedničkim razgovorom za koji smo uvijek spremni utječemo na zaštitu državnog i privatnog kapitala i omogućimo rad ove tvrtke, koja je prva uvela ISO i HCP standarde i bila gigant u staroj Jugoslaviji, čiji su proizvodi nagrađivani  najprestižnijim nagradama na Zagrebačkom velesajmu, Beogradskom sajmu i Novosadskom sajmu poljoprivrednih proizvoda«, navodi se u ovom otvorenom pismu.
Z. G.
 
13. međunarodna izložba zlatarstva, urarstva i optike 
»Sjaj« u Novom Sadu
 
Izložbe zlatarstva, urarstva i optike u svijetu su elitne sajamske priredbe, a izložba »Sjaj« prati taj trend. Svake je godine bogatija i raznovrsnija ponuda domaćih i inozemnih sudionika, a osnovna obilježja su glamur, raskoš i sjaj nakita, kao i promicanje modela svjetskih proizvođača naočala i satova, odnosno opreme za zlatare, urare i optičarsku struku... Izložba je okupila oko 100 izlagača među kojima su se, pokraj domaćih sudionika, istaknuli i nastupi predstavnika Grčke, Turske, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Velike Britanije.
Izložbu je vidjelo nekoliko tisuća posjetitelja, među kojima su bili i brojni poduzetnici iz Turske, Italije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Grčke i Srbije. U dvorani »Master« predstavljeni su nakit, oprema za zlatarske radionice, satovi, okviri za naočale, leće, sunčane naočale i uređaji za optičare najpoznatijih svjetskih proizvođača. 
Izlagači su, kako je većina njih potvrdila, zadovoljni nastupom, kontaktima i organizacijom jedne od najljepših priredaba Novosadskog sajma. Ocjena sudionika je da je nastup velikog broja tvrtki iz inozemstva donio kvalitativan pomak i bio prilika za razmjenu iskustava i dobru suradnju.
U okviru izložbe »Sjaj« organiziran je i niz stručnih skupova, na kojima su se zlatari mogli upoznati s najnovijim tendencijama u tom području, a predstavljeni su i novi smjerovi u srednjem i visokoškolskom obrazovanju.
Igor Kušeta
 
Prevarilo ih vrijeme
 
Ljetno je sunce pustilo svoje zrake i u jesen koja nas je očarala lijepim vremenom, te smo se mogli laganije odjenuti. Ali, zakratko. S prirodom se ne treba šaliti. Tako su i ove malene ljubičice koje smo uslikali prošlog ponedjeljka u Somboru, pomislile kako možda stiže proljeće. Izniknule su, procvjetale, zamirisale pokraj opalog lišća, ali kratko. Iznenadio ih je mraz, pad temperature, pa i pokoja pahulja. Vrijeme je iznenadilo i nas, koji za razliku od ljubičica znamo u kojem smo mjesecu i u kojem godišnjem dobu, ali, eto, ponekad smo i mi kao cvjetovi koji misle da je proljeće.
Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika