Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljena knjiga u organizaciji udruge »Ženske studije i istraživanja« iz Novog Sada
Životne priče žena
U organizaciji Udruge građana »Ženske studije i istraživanja« iz Novog Sada u srijedu, 19. studenoga 2008. godine, u 18 sati održano je predstavljanje knjige »Životne priče žena (1908.-1980.): A što ću ti ja jadna pričat...« autorskog tima koga čine: Svenka Savić, Veronika Mitro, Sara Savić i Marijana Čanak.
Knjigom »Životne priče žena« Ženske studije su obilježile deset godina rada na projektu »Životne priče žena« na kojem je tijekom proteklih 10 godina surađivalo 69 studentkinja i dva studenta, a zabilježeno je preko 200 životopisa žena iz Vojvodine na – srpskom, mađarskom, slovačkom, hrvatskom, romskom i rusinskom jeziku. Žene iz raznih nacionalnih zajednica su u intervjuima iznosile svoja sjećanja na vlastiti život. Svaka žena je imala mogućnost izabrati jezik na kojem želi pričati – materinji ili jezik sredine, a u toj svojoj priči one su obuhvaćale sljedeće oblasti života: djetinstvo, odgoj, odnos s okolicom, školovanje, profesiju, materijalno stanje u obitelji kroz život, stvaranje vlastite obitelji, slobodno vrijeme, javni i politički život, vjeru, utjecaj političkih dešavanja na njihov život i život njihove obitelji. 
Na pitanje – koji je cilj projekta, prof. dr. Svenka Savić je rekla: »Cilj našeg rada bio je da se iz ispovijesti žena dobiju podaci o stvaranju multikulturnog prostora Vojvodine i da se na ovom poslu osposobe mlade žene iz različitih nacionalnih zajednica, koje ovu metodu mogu nadalje koristiti u samostalnim istraživanjima. U ovom pristupu osnovno je uvjerenje da je svaka životna priča jednako važna i da skup individualnih života može biti suma podataka za valjanu povijesnu i svaku drugu znanstvenu analizu.«
Priče žena hrvatske nacinalne manjine u ovoj knizi, a i u knjizi koja je također izdana u okviru projekta »Životne priče žena u Vojvodini: Hrvatice, Bunjevke, Šokice (1919-1955)«, veoma su zanimljive, ali i veoma vrijedne, jer nam prikazuju u kakvim su uvjetima živjele i s kakvim su se sve problemima suočavale žene u vrijeme Drugog svjetskog rata, poslije ratnog doba, kako su proživljavale razdoblje od 1990. pa na ovamo, kako su uspjele sačuvati svoj nacionalni indetitet, vjeru, običaje i kulturu. Tko pročita ispovijesti tih žena ne može ostati ravnodušan i ne zapitati se – zašto su one do sada bile tako nevidljive i nisu li one prave heroine svoje nacionalne zajednice?
 
Branka Dačević
 
Otvoren studentski dom u Somboru
 
Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine dr. Bojan Pajtić je u Somboru svečano otvorio Studentski dom »dr. Zoran Đinđić«. On je prilikom otvorenja studentskog doma naglasio kako nije slučajno da se ovaj Studentski dom zove dr. Zoran Đinđić, jer je on pokraj toga što je bio veliki reformator i predsjednik vlade, bio učitelj, profesor Sveučilišta i čovjek koji je govorio da jedino ulaganjem u svoje znanje, te stalnim unapređivanjem svojih sposobnosti možemo biti moderni ljudi i tako osigurati bolju budućnost.
Površina Studentskog doma »dr. Zoran Đinđić« je 4000 četvornih metara i u njemu je smješteno 78 dvokrevetnih soba. Izgrađen je sredstvima pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja i u njega je do sada uloženo 300 milijuna dinara. Studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru moći će stanovati u domu od 15. veljače iduće godine. U holu doma je otvorena izložba Gordane Petrović, kustosa i povjesničara muzeja Novog Sada naziva »Dvjesta trideset godina obrazovanja učitelja u Somboru«, dok je u Narodnom kazalištu u Somboru priređena svečana akademija s kulturno umjetničkim programom u kojem su sudjelovali glumci Stevan Gardinovački, Ivana Jovanović i Branislav Jerković, te Dragana Jugović del Monako, prvakinja opere Narodnog pozorišta iz Beograda, Violeta Srećković, prvakinja i Kamerni zbor opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gudački kvartet »Tajj« i »Somborski tamburaši«.
U Somboru je tijekom posljednjih godina obnovljana i Preparandija u tri faze sredstvima Ministarstva prosvjete, Izvršnog vijeća Vojvodine, općine Sombor i Pedagoškog fakulteta. Ovdje će biti smješten Pedagoški muzej koji je jedini te vrste u Vojvodini, kao i Centar za pedagoško-psihološka i informatička istraživanja u nastavi.
Z. G.
 
Sajam obrazovanja – Putokazi
 
Poslovnu godinu Novosadski sajam završava 5. međunarodnim sajmom obrazovanja »Putokazi«, koji se održava od 4. do 6. prosinca. Posjetitelji će moći upoznati uvjete upisa, školovanja i studiranja na osnovnim i poslijediplomskim studijima, aktualna dešavanja u području obrazovanja, nakladništvo i stručnu literaturu. Kao i prethodnih godina, u okviru sajma »Putokazi« bit će organizirani prateći sadržaji, čiji je cilj pridonijeti odgovarajućem promicanju obrazovnog sustava.
I. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika