Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Organski proizvod – zdrav proizvod

Na farmi »Mamužić« kod Ljutova u subotu su održani Dani otvorenih farmi. Riječ je o međunarodnom projektu »Zelena eko-korpa«, koji realizira udruga »Terras« u  suradnji s udrugom »Ekologika« iz Zagreba. »Zelena eko-korpa« podržana je novcem  »SECTOR« programa Regionalnog centra za životni okoliš, koji financira Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju. Cilj projekta je promovirati organsku proizvodnju i izravno povezati proizvođača s potrošačem.
»Potrošači  organskih proizvoda okupili su se na farmi ‘Mamužić’ kako bi ih probali. Bila je to prigoda i upoznati se s cjelokupnim procesom proizvodnje na organskim principima od njive do trpeze. Domaćica Ruža Mamužić pripremila je posebnu organik-salatu i druge proizvode koje su posjetitelji farme mogli degustirati. Na farmi je upriličena i prodaja, te dogovoren nastavak suradnje od plasmana bio-korpe na kućnu adresu«, objašnjava koordinatorica projekata Snježana Mitrović. 
Domaćin farme »Mamužić«, Josip, ove je godine prvi put ugovorio 80 posto proizvodnje, a ostatak je namijenjen za vlastite potrebe i potrebe bio-korpe. U ponudi su krumpir, luk, paprika, kupus, mrkva, peršin i drugi proizvodi. Proizvodi su u odnosu na konvencionalnu proizvodnju skuplji do 20 posto, ali su mnogo zdraviji. 
»Organski proizvodi su malo skuplji, ali mnogo zdraviji. Ovaj projekt osim promoviranja organske proizvodnje ima za cilj i ove proizvode dostavljati na kućnu adresu, kako se to radi u Hrvatskoj. Mi smo naše poljoprivrednike vodili u Hrvatsku kako bi se upoznali s ovim procesom i vidjeli kako se kod njih razvija organska proizvodnja«, objašnjava Snježana Mitrović.
ORGANSKA POLJOPRIV-REDA BUDUĆNOST: Poljopriv-redna proizvodnja  u  svijetu i kod nas prošla je dug put razvoja. Stalna potreba za  hranom dovela je do razvoja poljoprivrede prvenstveno se oslanjajući na primjenu kemijskih sredstava i mehanizacije. Prekomjerna, nekontrolirana, često i nestručna uporaba gnojiva i sredstava za zaštitu bilja u  konvencionalnoj proizvodnji, s namjerom ostvarivanja što viših prinosa i profita, uzrok je što se umanjuju kvaliteta i plodnost zemljišta. Često se zanemaruju kvaliteta i sigurnost po zdravlje ljudi i životinja, kao i osnovni principi zaštite ekosustava i agroekosustava.
»Organska poljoprivreda efikasno rješava ove probleme, jer nudi humaniji način proizvodnje hrane, odnosno u prvi plan stavlja zdravlje čoveka i poštuje prirodnu ekološku ravnotežu izbjegavajući zagađivanje okoliša. Ova vrsta proizvodnje usmjerena je na budućnost i na daljnji razvoj ne samo s aspekta zaštite životnog okoliša i unapređenja zdravlja ljudi, već i sa stajališta ekonomskog prosperiteta«, kaže Mitrović.
DRŽAVA TREBA POMAGATI:  U bogatim zemljama  na zapadu Europe mnogi su prihvatili i kupuju zdravu i organsku hranu. Organska proizvodnja podrazumijeva odvojene parcele, bez uporabe mineralnog gnojiva i pesticida, a rezultat su zdravi proizvodi i nezagađeno zemljište. Kontrolom kvalitete i izdavanjem certifikata proizvođačima organske hrane kod nas, bavi se nevladina organizacija Teras. Problem je u tome što država ne potiče organsku proizvodnju, kao što je slučaj u zemljama Europe.
Od organske proizvodnje svi bi imali koristi. 
S. I.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika