Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I mali uspjeh je – uspjeh

Rezultati ove poslovne godine u Srbiji bit će ispod planiranih, ali će i pokraj svjetske ekonomske recesije koja nas zahvaća, ipak biti zadržan rast bruto društvenog proizvoda, izjavio je u Subotici ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević. Taj će rast do kraja 2008. godine iznositi 3,5 posto i ova će godina biti osma godina zaredom kako je BDP u Srbiji u rastućem trendu. Istovremeno, inflacija će biti viša od planirane, ali ipak na prihvatljivoj razini od 10 posto, što u ovim uvjetima ministar smatra više uspjehom nego neuspjehom.
»Do konca godine ostaje nam još nekoliko ozbiljnih izazova«, rekao je Slobodan Milosavljević. »Prije svega, usvajanje štedljivog proračuna za 2009. godinu, koji će sadržavati razvojnu komponentu u domeni infrastrukture, jer izlaz iz ove situacije je završetak svih infrastrukturnih projekata u zemlji. Cijela je naša zemlja u koridorima i te poslove moramo završiti dijelom iz proračuna, a dijelom iz zaduženja. Tu mislim prije svega na koridor od Beograda do Horgoša, ali i na cestovne pravce od Niša k bugarskoj granici i od Leskovca prema Makedoniji.«
KORIDORI: Prema Milosavljevićevim riječima, drugi veliki izazov je rekonstrukcija i modernizacija željeznice, a treći je očuvanje makroekonomske stabilnosti.
»To neće biti nimalo lako, ali bez toga niti jedna druga mjera ne može uspjeti«, rekao je ministar. »Projekcija stope inflacije za iduću godinu bit će oko 6 posto, no to nećemo postići samo intervencijama Narodne banke Srbije i prodajom deviza iz deviznih rezervi, nego i povećanjem proizvodnje i produktivnosti.«
Govoreći o energetskom sporazumu s Rusijom, ministar Milosavljević je rekao kako će Južni krak plinovoda sigurno proći kroz Srbiju ukoliko se uspješno obavi prodaja Naftne industrije Srbije ruskom partneru, što Srbiji može donijeti velike prednosti, jer, po njegovim riječima, u godinama koje dolaze tema neće biti cijena energenata, nego ima li neka zemlja energenata, ili ih nema.
Ministar Milosavljević također se založio za jednostranu primjenu sporazuma s Europskom Unijom, jer time, kako je rekao, Srbija samo uspostavlja ravnotežu u preferencijalima s EU, budući da naša zemlja još od 2001. godine ima povlašten tretman pri izvozu većine proizvoda u zemlje EU, što ima posebnu težinu ukoliko se zna da gotovo polovica srbijanskog izvoza odlazi u zemlje EU. Prema njegovim riječima, ulazak u Europsku Uniju i dalje je prioritet Vlade Republike Srbije, a put do toga je ispunjavanje svih standarda i usklađivanje zakonodavstva.
UNUTARNJI IZAZIVAČI KRIZE: Potpred-sjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine i pokrajinski tajnik za gospodarstvo István  Pásztor, međutim, na sljedeću godinu ne gleda s takvim optimizmom.
»Odsustvo optimizma kod mene ne postoji zbog svjetske ekonomske krize, koja nas svakako neće zaobići, nego zbog toga što ne učimo iz onoga što nam se događalo prethodnih godina«, rekao je Pásztor. »Nalazimo se na pomolu društvenog konflikta, jer smo, mi u zemlji, svjetski prvaci u dvoličnosti između javno izgovorene riječi i realnosti. Dogovorili smo se o širokoj decentralizaciji i utvrđenim pokrajinskim ovlastima, ali od svega toga za sada nema ništa. I to ne zbog toga što to opstruiraju radikali, nego upravo oni koji su stajali na čelu povorke vodeći Suboticu, Vojvodinu i Srbiju u Europsku Uniju. Mi ćemo u Izvršnom vijeću Vojvodine biti prinuđeni usvojiti privremeno financiranje za prva tri mjeseca sljedeće godine i to na razini jedne četvrtine ovogodišnjeg proračuna. Zbog svega ovoga moja je strepnja veća od optimizma.«
Zamjenik pokrajinskog tajnika za gospodarstvo i ujedno predsjednik Regionalne gospodarske komore Subotica Slobodan Vojinović, također je bio kritičan:
»Srbija nema strategiju razvoja. Pojedina ministarstva rade s vizijom, ali generalne strategije nema. Mi ne znamo kako će Srbija izgledati za 10 godina, a Kinezi, kada s njima razgovarate, neće uopće razgovarati o razdoblju prije 2050. godine«, rekao je Vojinović. On je kritizirao trgovinske odnose s Rusijom, jer Srbija u tu zemlju izvozi robu u vrijednosti od 300 milijuna eura, a uvozi 1,7 milijardi eura. »To je katastrofalan odnos«, rekao je Vojinović, napominjući kako je Vojvodina i u takvoj situaciji uspjela u suficitaran odnos dovesti nekoliko zemalja, među kojima i neke iz EU.
Usprotivio se i jednostranoj primjeni trgovinskog sporazuma s EU, jer je to, po njegovim riječima, protivno interesima Srbije.
Jedan od govornika, predsjednik Gospodarske komore Srbije Miloš Bugarin, naglasio je kako neiskorištenog prostora u gospodarstvu Srbije ima, ali da ne treba paničiti, jer »panika nije dobar saveznik ni u jednoj situaciji, pa niti u ovoj«.
Na sastanku s oko 50-ak gospodarstvenika iz Vojvodine, osim Slobodana Milosavljevića, Istvána Pásztora, Miloša Bugarina i Slobodana Vojinovića, razgovarali su i predsjednik Gospodarske komore Vojvodine Nikola Stojšić i pokrajinski tajnik za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković.
Z. Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika