Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ukorak sa svjetskim standardima

Studentski centar u Subotici uveliko nastoji osigurati korisnicima svojih usluga najviši svjetski standard skrbi o studentima. Stambeni se objekti kontinuirano renoviraju i moderniziraju svim dostupnim suvremenim sadržajima, a u restoranima je uveden strogi HACCP standard, kojim se maksimalno vodi računa o higijeni svakoga segmenta pripreme hrane. O svemu tome, te daljnjim planovima obogaćivanja razine usluga razgovarali smo s Veljkom Vojnićem, ravnateljem Studentskog centra u Subotici. 
Što je sve, po pitanju renoviranja i rekonstruiranja postojećih objekata, učinjeno u novoj akademskoj godini?
Studentski centar je ove godine konkurirao za veliki iznos novčanih sredstava za potrebe renoviranja postojećih objekata, konkretno, u ovome se trenutku radovi izvode na tri naša objekta. Najbliži potpunom završetku radova je naš restoran 2 u Dudovoj šumi (kuhinja i trpezarija su već u svakodnevnom pogonu, a za najviše dva tjedna trebao bi biti i cijeli objekt), koji je posve obnovljen i uređen prema europskom standardu HACCP, što podrazumijeva najviši stupanj kvalitete usluga. Radovi se izvode i na restoranu 1 u Kertvarošu, a nedavno je odobren i značaj iznos za završetak radova na rekonstruiranju krila B u domu pokraj Dudove šume. Ovaj će zahvat već od sljedećeg semestra studentima omogućiti znatno veći komfor u sobama opremljenim posve novim namještajem, a u tijeku je i ugradnja dizala.
Spomenuli ste uvođenje europskog standarda HACCP u radu studentskog restorana. O kakvom se standardu konkretno radi – kada je u pitanju priprema hrane?
Ovaj standard podrazumijeva pripremu hrane prema najstrožijim svjetskim mjerilima, a hrana se tijekom obrade i manipuliranja kontrolira u svakoj točki do konačnog, finalnog konzumenta. Točno se mora znati odakle namirnica potječe, njezino podrijetlo, kako ulazi u objekt, kako se njome manipulira, pritom izbjegavajući sve one kritične točke u kojima bi moglo doći do njezine kontaminacije.
Kada smo već kod hrane, opće je poznato kako su studenti »uvijek gladni«, jer taj životni uzrast podrazumijeva znatno više tjelesnog i umnog trošenja. Kakva je gastronomska ponuda prehrane u restoranima Studentskog centra?
Restoran nudi sve ono što propisuje zakon o studentsko-učeničkom normativu, a konkretno govoreći jedan obrok u našem restoranu sadrži: juhu, glavno jelo koje podrazumijeva meso i prilog (varivo), salatu, kruh i određenu vrstu voćnog ili konditorskog deserta. Svaki dan je osiguran izbor od 6 različitih jela, a postoji mogućnost kombiniranja mesa s određenom vrstom variva, koje se može i više puta »repetirati«. Meso se, nažalost, ne može dodatno dobiti, zbog svoje tržišne cijene i niske državne refundacije studentskog obroka. Također, naše se cijene nisu mijenjale od 2006. godine.
Koliko košta jedan klasičan studentski obrok?
Sve navedeno, što podrazumijeva jedan obrok u našem studentskom restoranu, košta 45 dinara.
Koje je kriterije potrebno ispuniti za ostvarivanje prava na konzumiranje hrane i ostvarivanje prava na smještaj u objektima Studentskog centra?
Prije svega student mora biti dobar student, što znači da bi mogao ostvariti pravo na studiranje na teret proračuna. Drugi kriterij je osobno materijalno stanje, ali taj kriterij mi u ovoj situaciji, zbog obujma naših kapaciteta nismo u prilici striktno poštovati. 
Koliko studenata trenutačno koristi usluge Studentskog centra u Subotici?
S obzirom na to da još nisu završeni svi upisi, a upravo ovih dana se završava i naš natječaj, posve precizan podatak ne bih mogao iznijeti ovoga trenutka, ali, primjerice, tijekom prošle školske akademske godine imali smo oko 1200 abonenata naših usluga.
Zamjećuje se uvođenje elektroničkog sustava kojim se koriste vaši abonenti, kako u restoranu tako i prilikom ulaska u domske prostorije.
Uvođenjem elektroničkog sustava osigurali smo praktičniji način naplate u studentskim restoranima, a na ovaj način imamo i znatno bolju kontrolu ulaska studenata u naše smještajne objekte. Tako student na našoj blagajni prvo uplaćuje određeni broj obroka koji se evidentiraju na njegovoj elektroničkoj kartici,  proces na »liniji« je posve ubrzan glede jednostavnog »provlačenja« kartice, a ovim putem je isključena i potencijalna kontaminacija putem dodira s novcem.
Ima li tzv. »ilegalaca« koji se na nedopušteni način koriste navedenim uslugama?
Iskreno se nadam i vjerujem kako ih više nema, jer se već dvije i pol godine intenzivno trudimo i radimo na suzbijanju ove nepopularne pojave i prakse, jer je to klasičan i nepotreban trošak za našu instituciju. Uvođenjem smart kartica (elektroničkih) i kontinuiranim video nadzorom dodatno nastojimo onemogućiti nedopušteni način korištenja naših usluga.
Koliko iznosi mjesečna naknada za korištenje sobe u domskom smještaju?
Cijena jednomjesečnog stanovanja u domu iznosi 740 dinara, a to dodatno obuhvaća i korištenje svih ostalih zajedničkih prostorija, uslugu kabelske televizije i interneta, te pranje rublja i posteljine.
Kakva je komunikacija između studenata i osoba koje su profesionalno angažirane u radu Studentskog centra?
Osobno često komuniciram s legalnim predstavnicima studentskih organizacija u svezi s rješavanjem njihovih zamolbi, a ukoliko su one logične i opravdane gotovo ih uvijek pozitivno rješavamo. Osobito ukoliko su one povezane s kulturnim, umjetničkim ili, pak, saznajnim usavršavanjem pojedinog studenta ili skupine studenata. Mislim kako je naša suradnja kvalitetno obostrana, a najbolja potvrda je i dobivena prošlogodišnja zahvalnica od strane studenata, koju ćemo, vjerujem, i na koncu ove godine ponovno zaslužiti za naš rad.
Na koncu, postoji li neka želja glede budućih projekata subotičkog Studentskog centra?
Želja nam je, u bližoj budućnosti, osigurati realizaciju sportskog centra za studente, jer osobito tijekom hladnijeg zimskog razdoblja studenti nemaju niti jedan sportski objekt koji mogu koristiti. Potencijalni sportski objekt bi se mogao izgraditi pokraj jednog ili drugog od dva postojeća doma u Subotici. Uvjeti postoje, a obavljeni su već i prvi razgovori s mjerodavnim državnim tijelom u svezi s odobravanjem početnih sredstava za početak realizacije ovoga projekta.                                                           g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika