Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kupovati treba onda kad se svi boje kupovati

Trenutačna situacija na burzama u regiji zasigurno predstavlja krizu, ali samo za one ulagače koji očekuju kratkoročnu korist od svojih ulaganja. Za one koji razmišljaju i djeluju dugoročno, ova bi se situacija mogla nazvati prilikom.
Ovo je, među ostalim, rekao direktor Društva za upravljanje investicijskim fondovima »Fima Invest« iz Beograda Vladimir Pavlović na sastanku Hrvatskog poslovnog kluba u prošlu srijedu u Beogradu. Sastanke Hrvatskog poslovnog kluba u hotelu Hyatt redovito organizira beogradsko predstavništvo Hrvatske gospodarske komore. 
Izlaganje Vladimira Pavlovića pratilo je stotinjak hrvatskih gospodarstvenika i predstavnika hrvatskih tvrtki u Srbiji.
»Ekonomska kriza, koja zahvaća svijet, najveća je od vremena svjetske ekonomske krize iz 30-ih godina XX. stoljeća«, rekao je Pavlović. »U međuvremenu je bilo puno cikličnih kretanja u svjetskom gospodarstvu, ali nakon svih kriza tržišta su se dizala i nikad se nije dogodilo da se ona ne oporave. U ovoj situaciji dugoročni investitori uvijek imaju koristi. Parafrazirat ću Warrena Buffetta, čuvenog američkog biznismena i investitora, koji je za The New York Times izjavio: ‘Treba se čuvati kad su svi bahati u kupovini. Kupovati treba onda kad se svi plaše kupovine.’ Sada, kada su cijene dionica u velikom padu, kada su kod mnogih poduzeća na jednoj petini vrijednosti, sad je moment za kupovinu.«
Prema onome što se moglo čuti na sastanku Hrvatskog poslovnog kluba, indeks dionica više je pao u Europi (na 20 posto vrijednosti) nego u SAD-u (na 30-40 posto), a u regiji hrvatsko se tržište pokazalo stabilnijim i razvijenijim od srbijanskog.
»Ipak, iako je manje stabilno i manje razvijeno od hrvatskog, srbijansko tržište ima velike potencijale za rast i ovamo dolaze oni ulagači koji hoće veći prinos«, rekao je Pavlović. 
Z. Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika