Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Osnovana podružnica Foruma žena DSHV-a
 
Osnivačka skupština Foruma žena DSHV-a Podružnice Subotica održana je 20. studenoga u Domu ove stranke. Svečanom skupu nazočile su žene, članice stranke, predstavnice svih mjesnih organizacija DSHV-a te brojni gosti. Svi prisutni su se založili za veće i aktivnije sudjelovanje žena kako u radu stranke tako i u društveno-političkom životu cijele zajednice.
Za predsjednicu Foruma žena DSHV-a Podružnica Subotica izabrana je Ilinka Vukoja, a za članice predsjedništva Etela Vukelić, Kata M. Ostrogonac, Ema Buljovčić i Amalija Stipić, te za tajnicu Foruma žena Vesna Batalo.
Od gostiju skup su pozdravili generalna konzulica Republike Hrvatske Ljerka Alajbeg, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, te Ivan Karan koji je izradio osnivačke akte Foruma žena DSHV-a.
H. R.
 
Vijeće ostalo bez kvoruma za rad
 
Prijedlog Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća o kupovini zgrade u Preradovićevoj 13. za sjedište HNV-a negativno je ocijenjen među vijećnicima, zbog nepotpune dokumentacije o vlasništvu nekretnine. Rasprava na sjednici HNV-a, 22. studenoga, prekinuta je zbog nedostatka kvoruma za rad. Točka o kupovini objekta, koji bi trebao biti sjedište HNV-a, ponovno će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice HNV-a, koja će se održati u što skorijem roku.
H. R. 
 
Trojica Ligaša prešla u DSHV
 
Donedavni čelnici subotičkog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Darko Sarić Lukendić, Neven Orčić i Grgur Stipić pristupili su DSHV-u. U izjavi za Radio Suboticu, nekadašnji predsjednik Gradskog odbora LSV-a Darko Sarić Lukendić izjavio je kako je član DSHV-a postao zato što su mu ideje za koje se zalaže ova stranka, a tu prije svega misli na očuvanje identiteta vojvođanskih Hrvata, veoma bliske.
Sredinom studenog ove godine, došlo je do promjena na čelu subotičkog odbora LSV-a, na čije je čelo izabran Veljko Vojnić.
H. R.
 
Statut Vojvodine ipak tek iduće godine
 
Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je kako očekuje da će se Statut Vojvodine na dnevnom redu parlamenta nađe početkom iduće godine.
»Skupština Srbije treba dati suglasnost na Statut Vojvodine, ali davanje suglasnosti je mrtvo slovo na papiru ako se ne donese i zakon o njegovoj primjeni«, rekla je Đukić-Dejanović. Ona je dodala kako je s vojvođanskim parlametnom dogovreno da Skupština Srbije ta dva akta razmatra na istoj sjednici i da su sada na potezu oni koji pripremaju zakon o primjeni Statuta Vojvodine. Ubrzo nakon što bude završen i upućen Skupštini Srbije, Statut će se naći na dnevnom redu. »Ali, to nije realno očekivati do kraja godine, jer je za pripremu tog teksta potrebna ozbiljna radna aktivnost koja iziskuje i određeno vrijeme.«
Slavica Đukić-Dejanović je dodala kako će taj zakon usvajati i republički i pokrajinski parlament, naglasivši kako za usvajanje Statuta Vojvodine ne postoji ustavni rok, te da on ne može važiti bez suglasnosti Skupštine Srbije. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika