Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kompliciran put do izvora financiranja

Kako bi se članovi hrvatskih udruga educirali o načinu pisanja projekata, Hrvatsko nacionalno vijeće organiziralo je seminar o toj temi. U iznenađujuće velikom broju, oko pedesetak predsjednika, predstavnika i članova hrvatskih udruga okupilo se u Subotici na ovom predavanju. 
Do sada su se hrvatske udruge natjecale za sredstva putem projekata, uglavnom samo jednostavnim popunjavanjem natječajne dokumentacije. Međutim, približavanje Europi i europskim fondovima zahtijeva drugačiji i složeniji pristup ovoj problematici. Ubrzo će svaka udruga, koja se bude natjecala za sredstva putem projekta, morati sama sačiniti shemu ili dio sheme angažiranja sredstava što, u cjelosti, čini proces koji traje i po nekoliko mjeseci.
Kako bi se slušatelji što bolje upoznali s osnovnim elementima projekta, s projektnom matricom, te s pisanjem proračuna projekta, bilo je potrebno angažirati one, koji su vični ovome poslu. To su čelnici Agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća: predsjednik dr. Branislav Malagurski, PR Agencije Jadranka Stantić, te dopredsjednik Janoš Bagi.
PRIPREMANJE SUDIONIKA ZA SKROMNIJE RASPISE: Cjelodnevni seminar, koji je održan u četvrtak, 20. studenoga, bio je iz tri dijela. Nakon uvodne riječi tajnika Hrvatskog nacionalnog vijeća Ladislava Suknovića, kojom je nazočne obavijestio o strukturi i rasporedu predavanja, predsjednica IO HNV-a Slavica Peić pozdravila je skup i pozvala sve nazočne na suradnju s HNV-om, te naglasila kako je HNV u službi hrvatskih udruga i da su njihova vrata uvijek otvorena za sve probleme s kojima se udruge susreću. Prvi predavač, dr. Branislav Malagurski, upoznao je nazočne s općim elementima pisanja projekata, zatim je, u drugome dijelu, Jadranka Stantić govorila o projektnoj matrici, dok je treći dio bio rezerviran za »budžetiranje«, odnosno pisanje troškovnika projekta, i o tome je govorio Janoš Bagi.
»Seminar koji se odnosi na pisanje projekata organiziralo je Hrvatsko nacionalno vijeće, čiji su nas predstavnici zamolili da napravimo šestosatni program, čiji je cilj sudionike obučiti za samostalno pisanje jednostavnijih projekata, zatim da shvate osnovne elemente pisanja složenijih projekata, ali za to je svakako potrebno više znanja. Očekujem da će svi sudionici biti zadovoljni s onim što će čuti, te da će se pripremiti za skromnije raspise u kojima mi, kao Agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća, skromnije sudjelujemo, a kojih će sljedeće godine biti puno više te je potrebno i za to osposobljavati ljude. Mislim da nam treba sve više i više ovakvih seminara u budućem periodu«, rekao je predavač na seminaru i ravnatelj Agencije za razvoj malih i srednjih poduzeća dr. Branislav Malagurski.
POTREBNO JE POVEĆATI NIVO ZNANJA: »Organiziranje ovakvih seminara ima veliki značaj za nas – predstavnike hrvatskih udruga, zbog toga što se nalazimo u situaciji da bez kvalitetnog i dobro napisanog projekta nemamo mogućnosti doći do financijskih sredstava. Svaka aktivnost u projektu mora biti dobro opisana, i veoma je važno imati stručno lice. Problem je što smo mi, u kulturno-umjetničkim društvima, amateri u takvim poslovima, te nemamo dovoljan nivo obrazovanja, a nismo ni u mogućnosti profesionalno obrazovati se, jer to je svakome od nas, uglavnom, sporedna djelatnost«, rekao je predsjednik Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega Stipan Katačić. 
»S obzirom da je naša udruga mlada, a mi se tek po drugi puta susrećemo s obukom ovakvoga tipa i s obzirom da se u međuvremenu promijenio zakon o načinu popunjavanja projektne dokumentacije, odnosno o načinu natjecanja za sredstva putem projekata, smatram kako je važno što češće posjećivati ovakve skupove kako bismo bili što informiraniji«, rekao je za Hrvatsku riječ predsjednik HKUPD-a »Mostonga« iz Bača Stjepan Čoban.
Veliki broj nazočnih već se susreo s ovakvim ili sličnim predavanjima i obukama, ali svakako su svi s pozitivnim utiskom pozdravili skup i bili zadovoljni, jer ih HNV priprema za raspise sredstava koji će uslijediti.
M. Tucakov
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika