Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Karl Marx i ostali

Karl Marx i ostali
 
Protekle dane ne možemo nazvati mirnima. I pokraj intervencije Narodne banke Srbije, tečaj dinara je i dalje u konstantnom padu. U srijedu je prodajni tečaj Narodne banke Srbije bio 89,04 dinara za euro. Ljetne dane smo već i zaboravili, ali sada je lijepo sjetiti se početka kolovoza, kada je srednji tečaj bio 75,75 dinara za euro. No, još jedno varljivo ljeto je prošlo, a sa zimom stižu i pozamašni računi za grijanje, najmlađima treba obnoviti zimsku garderobu, a ponekad valja nešto kupiti i za trpezu. 
Unija poslodavaca Srbije pozvala je svoje članove da se odreknu jednog dijela profita kako bi sačuvali radna mjesta zaposlenih. Lijepo, ali staro je pravilo koje se ponavlja i koje će se ponavljati: profit je privatna stvar, a financijska šteta je kolektivna stvar. U Vladi kažu kako je najvažnija mjera u ovom momentu restriktivan proračun za sljedeću godinu, jer ekonomisti očekuju da kriza u punoj snazi pogodi Srbiju koncem proljeća 2009. godine. Dakle, najvažnija mjera za suzbijanje ili ublažavanje krize dobit će svoj puni razmah u sljedećoj godini, samo da prođu blagdani. Spasonosni proračun treba usvojiti, a onda ćemo moći u miru razmišljati o kupovini darova za blagdane – čim »ušporujemo« koji dinar.
Nije da se ne razmišlja. Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel objavili su svoje stavove da vlade moraju prekinuti recesijsku spiralu u svojim zemljama, da stimulacijske mjere trebaju biti snažne, privremene i ciljane, a da baš ne bi izgledalo sve tako crno, oni su ocijenili da su ekonomije u euro-zoni u osnovi zdrave. Tako kažu Sarkozy i Merkel, a u aktualnoj situaciji ruke trljaju, na iznenađenje, knjižari. Djelo »Kapital« Karla Marxa odlično se prodaje i velika je potražnja u knjižarama za ukoričenim mislima oca dijalektičkog materijalizma. Ne znam baš koliko će kupaca i pročitati pozamašan broj stranica Kapitala, ne daj Bože da ispustiš knjigu – pa da ti padne na palac, a ne znam ni kako ide prodaja ove knjige u Srbiji, ali znam da je građanima servirana nova tema koja treba zaokupiti njihovu pozornost. 
Nakon što je iz Den Haaga stigla vijest da se Međunarodni sud pravde proglasio nadležnim po tužbi Hrvatske protiv Srbije za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida, u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, ekspresno je uslijedila najava Beograda kako će Hrvatskoj uzvratiti protutužbom pred Međunarodnim sudom pravde za provedenu akciju Oluja 1995. godine. Hoće li tema o kontratužbi zasijeniti temu o realnosti konstantnog pada dinara, dok stranke skupljaju političke poene na valovima intenzivirane teme o odnosima između Hrvatske i Srbije?
Ili ćemo se možda posvetiti čitanju Kapitala?
Z. S. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika