Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spriječite gomilanje suvišnih (zimskih) kilograma

Ovaj tekst namijenjen je pretežno osobama ženskoga roda, jer one poglavito vode više računa (i brige, nervoze i sl.) o svojoj tjelesnoj težini, a svaki dodatni kilogram na vagi doživljavaju krajnje tragično. Pripadnici muškoga roda takvu pojavu uopće ne doživljavaju pretjerano tragično, ali su suvremeni tijekovi življenja i nametnute fitness vrijednosti učinili svoje, pa su se i pojedinci počeli opreznije odnositi prema unosu kalorija. A zima je sve bliža. Vrijeme najveće opasnosti po višak nepotrebnih ekstra kilograma.
NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVJETA
- Ne preskačite obroke: nikako. Ukoliko se gladujete tijekom dana, a potom se za samo jedan obrok (gotovo uvijek je to navečer) obilato najedete, niste ništa učinili glede potencijalnog skidanja suvišnih kilograma. Mozak je savršen stroj kojeg se ne može prevariti.
- Jedite pomalo svakih nekoliko sati: Ovo je zlatno pravilo održavanja tjelesne težine, ali i odličan način kontroliranog unosa kalorija u želji za smanjivanjem viška kilograma. Počnite s doručkom, koji ne mora biti obilat, ali bi trebao biti dostatan za prvih nekoliko dnevnih sati. Ručajte uvijek u isto vrijeme, jer ćete tako napraviti sklad u vašem biološkom satu. Između ova dva glavna dnevna obroka, ukoliko vas obuzme dodatni napad gladi, pojedite jabuku (voće po izboru) ili popijte malo više tekućine. Večerajte, po mogućnosti što ranije i laganije kako biste imali nekoliko sati varenja prije odlaska na počinak.
- Hranite se zdravo: Istina, to je tijekom zimskog razdoblja malo teže, jer nema svježeg sezonskog voća i povrća. Ipak, iako su ove namirnice tijekom nastupajućih hladnijih mjeseci znatno skuplje, vrijedi investirati u zdravlje. A i kajanje zbog uvećane kilaže znatno bi moglo biti manje, nego ono nakon učestalog konzumiranja »nezdrave« hrane prepune masti, ugljičnih hidrata, šećera i ostalih štetnih sastojaka.
- Uzimajte dovoljno tečnosti: Ovo pravilo ne vrijedi samo tijekom toplijeg godišnjeg razdoblja, nego je važno kontinuirano svakodnevno uzimanje raznovrsnih tekućina (iako je obična voda najbolja i najzdravija). Biljni čajevi bez šećera, osim »grijućeg efekta«, nemaju nikakvih posljedičnih rezultata glede količine ekstra kalorijskih vrijednosti. Važno! Ne pretjerujte sa slatkim gaziranim napitcima, jer je u hladnijem godišnjem razdoblju znatno je manje znojenja i šećer će se samo taložiti u masnom tkivu.
- Krećite se što više: Osobito važno, unatoč hladnijim i neugodnijim vanjskim vremenskim uvjetima. Šetnja je najbolji način eliminiranja tjelesnih viškova baziranih na prekoračenju optimalnog unosa potrebnih dnevnih energetskih (kalorijskih) vrijednosti. Također važno! Efekt šetnje očituje se tek nakon kontinuiranog hodanja u trajanju od najmanje 20-25 minuta.
- Redovito kontrolirajte tjelesnu težinu: Svakodnevnim (ili bar svakoga drugoga dana) imate mogućnost neposredne kontrole nad osobnom težinom. U slučaju pojedinih »kikseva« u  pojačanoj prehrani (osobito učestalih tijekom prosinca i siječnja zbog brojnih nadolazećih blagdana), odmah možete reagirati na svako nezadovoljavajuće pomicanje kazaljke »prema desno« ili uvećanih brojki na digitalnim mjeračima. Ukoliko pak kazaljke skrenu ulijevo, osjećaj zadovoljstva prvo će vam odmah uljepšati početak dana, ali i dati novoga poticaja da ustrajete u zdravoj nakani.
   Svi navedeni savjeti nisu ništa novo i vjerojatno ste ih već milijun puta čuli ili pročitali negdje drugdje. Ali ipak, i pokraj brojnih ponavljanja, na koncu ove zime mogli biste sebe uhvatiti u osjećaju bijesa nakon nekog od »kontrolnih mjerenja«. Prevencija je osnovna metoda današnjice, u svim segmentima zdravstvene njege, a uvećana tjelesna težina, osim negativnog estetsko-mentalnog efekta, mogla bi izravno utjecati i na vaše zdravlje. Osobito ukoliko zima bude duga, hladna i prepuna brojnih prigoda na kojima se obilato jede. A mi ipak živimo na prostorima gdje se od svih salata najviše cijeni meso. I to ono masnije i slanije...
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika