Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Frizure koje se nose ove jeseni i zime

U prošlom smo vas broju upoznali s frizerkom Kristinom Jakovetić, a u ovom broju možete saznati što se nosi i koje se boje koriste ove jeseni. Stilovi su različiti, kao i ukusi. Frizura je uglavnom individualna stvar, ali ipak svi volimo znati što se nosi, pa možemo neku sitnicu primijeniti i na sebi. 
»Sada se u većini slučajeva forsira ravna kosa, a tek po malo se radi na volumenu. Iako je možda u svijetu u modi kovrčava kosa s velikim volumenom, kod nas je malo teže pratiti modu, jer se mladi teško opredjeljuju za velike promjene. Neke frizure su već duže vrijeme aktualne, primjerice paž frizura, a osobito asimetričan paž«, objasnila je Kristina.
»Ipak se nosi i kovrčava kosa, lokne također, a za njih sada postoje jako dobri preparati s kojima se lokne mogu izuzetno dobro definirati«, dodaje Kristina 
Ravnanje kose se može raditi fenom i četkom, ali je bolji efekt kada se to radi s peglom za kosu. Pitali smo sugovornicu oštećuje li peglanje kosu i koliko? 
»Danas mnogi imaju kod kuće svoje pegle za kosu koje nisu profesionalne i najbolje kvalitete. Ako je pegla loša i ako nemate odgovarajuće preparate, sigurno je da će se kosa oštetiti. Mnoge osobe ženskog spola pegle koriste svaki dan, što svakako ne preporučujem, jer, ako je dobro odrađeno, onda je dosta dva puta tjedno. Upravo zato da se ne bi oštetila kosa, trebaju se koristiti preparati koji će zaštititi kosu prije peglanja, a također i nakon peglanja trebamo zaštititi kosu od prevelike toplote. Najbolje su keramičke pegle, koje su skuplje od običnih, ali je i efekt bolji, a također i ne štete kosi«, objasnila je Kristina. 
Ove jeseni i zime izuzetno je popularno nijansiranje kose. 
»Na prirodnu boju kose ubacuju se svjetliji ili tamniji tonovi, obično na krajevima. Aktualni su jesenski tonovi – crni, ljubičasti, smeđi, svijetlo smeđi te lješnjak tonovi, a tu su i plavi i zlatni tonovi. O dužini kose zapravo ne postoji pravilo, to je nešto individualno, ali mogu reći kako je sada zastupljena paž frizura ili neka srednja dužina kose«, pojasnila je Kristina. 
Što se tiče farbanja kose, može se reći kako na tržištu postoji veliki izbor farbi raznih marki i proizvođača. Koje su boje sada zastupljene i koliko farbanje šteti objasnila je Kristina i rekla kako se farbe koje se koriste kod kuće i koje se nalaze u svim mogućim prodavaonicama ne mogu mjeriti s kvalitetnim farbama, koje se koriste u salonima. Naravno, nema kvalitetnih farbi niti u svim salonima, jer su one skupe, a, nažalost, današnji standard nam ne pruža takvu raskoš. Upravo radi toga mnogi se farbaju sami kod kuće. Samim tim nemaju i dodatnu, pravu njegu kose, a s jeftinim farbama mogu i oštetiti kosu. Razlika je najčešće vidljiva golim okom. Poslije farbanja kosi bi trebala kompletna njega, primjerice neka maska koja bi omekšala kosu, a i sačuvala boju. Što se tiče šatiranja, ono uvijek ide i na dugu i na kratku kosu, a za ovaj period je aktualni trend. Tonovi, koji su već spomenuti, provlače se i kod šatiranja – u ovisnosti od osnovne boje kose. Svakako, šatiranje u više nijansi uvijek dobro izgleda, no i to je stvar ukusa.
Ž. V.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika