Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljanje 8. sveska 
Leksikona u Subotici
 
U organizaciji Hrvatskog akademskog društva večeras, 21. studenoga, u Subotici će u Velikoj vijećnici Gradske kuće u 19.30 sati biti predstavljen 8. svezak Leksikona podunavskih Hrvata  – Šokaca i Bunjevaca. O 8. svesku govorit će glavni urednik Leksikona dr. sc. Slaven Bačić, dr. sc. Ivan Gutman i mr. Matija Đanić.
 
Izložba fotografija Tončija Staničića
 
U Gradskom muzeju u Subotici bit će, večeras 21. studenoga u 19 sati, otvorena izložba fotografija »Onako usput« Tončija Staničića, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Srbiji.
 
Izložba  slika 
Cecilije Miler
 
U Knjižnici na Paliću u 17 sati 21. studenoga bit će otvorena izložba slika somborske slikarice Cecilije Miler. Izložba će biti otvorena do 16. prosinca, a posjetitelji je mogu pogledati svakog dana od 8–13.30, a srijedom od 12–19 sati.
 
Pjesnički natječaj
 
NIU »Hrvatska riječ« raspisuje natječaj za mlade pjesnike do 27 godina starosti. Pjesme trebaju biti napisane na standardnom hrvatskom jeziku ili na ikavici, kao dijalektu hrvatskoga jezika.
Pjesme, najviše tri, pod šifrom poslati na adresu: NIU »Hrvatska riječ«, Trg cara Jovana Nenada 15/II, 24000 Subotica. 
Rok za slanje pjesama je 15. prosinca 2008. godine. Na natječaj se mogu slati do sada neobjavljeni radovi. Autor može slati radove samo pod jednom šifrom, a u zasebnoj kuverti treba poslati podatke za rješenje šifre.
Ocjenjivački odbor u sastavu: Milovan Miković, Dražen Prćić i Zvonko Sarić ocijenit će radove i dodijeliti nagrade za tri pjesme, a u tjedniku »Hrvatska riječ« na stranicama Kulturne rubrike bit će objavljene i honorirane sve pjesme koje uđu u uži izbor.
 
»Šokačko veče« u Sonti
 
U subotu, 22. studenoga, u 19 sati u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti održat će se tradicionalna manifestacija izvornog pučkog stvaralaštva u oblastima plesa, pjesme, poezije, pučkoga ruha, etno i likovnog stvaralaštva - »Šokačko veče 2008.«. Organizator manifestacije, KPZH »Šokadija« iz Sonte, ugostit će KUU »Prigorec« iz Zagreba, UG »Šokačka grana« iz Osijeka, HKUPD »Matoš« iz Plavne, te domaći OKUD »Ivo Lola Ribar« i tamburaški sastav KUD-a »Mažoret«. Narodno ruho svojega kraja gledateljima će predstaviti po jedan par od svih sudionika programa. U poetskom dijelu bit će proglašeni najbolji na natječaju »Za lipu rič«, a gledateljima će se predstaviti i najuspješniji »Šokadijini« recitatori. U holu Doma kulture bit će postavljeni radovi s ovogodišnje »Šokadijine« likovne kolonije, te radovi etno-sekcije. Ovogodišnje »Šokačko veče« posljednja je manifestacija projekta »Tragovi Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.–2008.«, čiji je generalni pokrovitelj HNV, supokrovitelji HMI i Generalni konzulat RH u Subotici, a medijski pokrovitelj NIU »Hrvatska riječ«.
 
Roman »Beograd za pokojnike« 
pobjednik natječaja V.B.Z. i Tiska 
 
Roman »Beograd za pokojnike« Predraga Crnkovića pobjednik je natječaja V.B.Z.-a i Tiska za najbolji ovogodišnji neobjavljeni roman godine, piše Hina.
»Beograd za pokojnike« slika je glavnoga srbijanskog grada od vremena raspada jugoslavenske federacije do danas. U njemu autor opisuje politička previranja, međunarodne sankcije i rat o kojem se ne govori, ali posljedice kojega Beograd osjeća.
Predrag Crnković je književnik i skandinavist, koji živi i radi u Beogradu. Do sada je objavio više pripovjedaka, eseja, književnih kritika i poeziju. 
 
»Sa svjetlom u duši«
 
Vokalno-instrumentalna skupina »Proroci« priređuje koncert zahvale, koji nosi naziv »Sa svjetlom u duši«. Koncert će se održati u nedjelju, 23. studenoga, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, početak koncerta je u 19,30 sati, a ulaz je slobodan.  
 
 
 
Nacionalni kviz za poticanje čitanja
 
Završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja »U čast Marina Držića« 12. studenoga 2008. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma nazočne su bile i dvije učenice iz Subotice - Karla Rudić i Gordana Cvijin. Odjel za djecu i mladež Hrvatskog centra za dječju knjigu priredio je interesantan program. Nacionalni kviz za poticanje čitanja želi knjigu približiti mladim čitateljima, a provodi se u Mjesecu hrvatske knjige.
Domaćinima se u ime subotičkog organizatora, Gradske knjižnice, zahvalila na pozivu za sudjelovanje Katarina Čeliković te naglasila važnost povezivanja knjižnica i učenika iz susjednih zemalja. Ona je tom prigodom knjižnicama Grada Zagreba darovala i nekoliko novih knjiga tiskanih u Subotici. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika