Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Incidenti u Republici Srpskoj

BANJA LUKA - Hrvati u Republici Srpskoj žive u konstantnom strahu, kaže Davor Čordaš, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda. U posljednjih mjesec dana dogodila su se dva veća incidenta s hrvatskim povratnicima u taj kraj. Prije tjedan dana bačena je bomba na obiteljsku kuću hrvatske povratničke obitelji, nedaleko od Dervente, što je izazvalo nemir i strah među hrvatskim povratnicima. Nekoliko dana nakon toga hrvatski je povratnik u Banju Luku Ivo Petrušić medijima dostavio dokumentaciju i fotografije brutalnog premlaćivanja od strane policije RS-a. 
Nemili incident dogodio se kada su na trgu ispred Muzeja suvremene umjetnosti Petrušića, prema njegovom iskazu, bez ikakvog razloga počela tući policajci. »Nikada u životu nisam vidio tako premlaćenog čovjeka, te za to postoje samo riječi osude«, rekao je Željko Matić, predsjednik regionalnog odbora HDZ 1990. sjeverozapadne Bosne. Prema Petrušićevom iskazu, na trgu mu je prišao policajac, kojeg osobno poznaje, te od njega zatražio legitimaciju. Kada je Petrušić pitao zbog čega, policajac ga je počeo tući. Tada se Petrušić pokušao braniti, a policajcu su u pomoć priskočile i kolege koji su Petrušića mlatili sve do automobila. Nakon toga, nesretnog su Petrušića odveli u policijsku postaju gdje se premlaćivanje nastavilo.
Ivo Petrušić je potomak ugledne hrvatske, banjolučke obitelji Petrušića, o čemu svjedoče i mnogi domicilni Srbi. Kao i mnogi drugi Hrvati ovog kraja i ova je obitelj 90-ih godina, proživljavala pravu golgotu. U ožujku 1994. godine Ivi Petrušiću ubijen je otac Anto Petrušić, a ubojice nikada nisu pronađene. Netom nakon toga, u Banja Luci mu je ubijen i stric Franjo.
»Kada su me tukli samo sam molio Boga da izgubim svijest da ne osjetim bol«, kazao je Petrušić govoreći o incidentu koji se dogodio. 
Incident s premlaćivanjem Ive Petrušića i bacanje bombe na obiteljsku kuću hrvatskih povratnika nedaleko od Dervente potpredsjednik RS-a Davor Čordaš je osudio, ali je dodao kako je za cijeli slučaj doznao tek prije par dana te još uvijek ne raspolaže cijelom dokumentacijom.
»Osuđujem ovakvo ponašanje policije, prema kome god se odnosilo. Mišljenja sam da bi policija trebala rješavati ovakve stvari, a ne  ponašati se na ovaj način«, naglasio je Čordaš.
»Hrvati žive u strahu, što je bilo vidljivo i kod prošlih izbora kada je vrlo mali broj Hrvata iz RS-a izašao na izbore i glasovao za hrvatske stranke«, istaknuo je Čordaš. Dodao je i kako mnogi ljudi koji mogu pomoći Hrvatima RS-a reagiraju isključivo kada se dogodi incident te se zbog toga većina Hrvata osjeća ostavljenima. »Često sam u institucijama RS-a ukazivao na sve ove probleme, ali nisam imao nikakvu podršku«, kazao je Čordaš.
Zbog straha Hrvata RS-a dolazi do situacije da mnoga zlodjela nad hrvatskim pukom ostanu nekažnjena. Čordaš navodi kako se u mnogo navrata dogodilo da policija obavi svoj posao, ali se počinitelji raznih zlodjela oslobode na sudu, zbog nedostatka dokaza jer mnogi se Hrvati ne usude svjedočiti.  
Arijana Beus
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika