Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Godinu dana poslije osnutka u Zemunu
Obilježena obljetnica 
Društva hrvatske mladeži
 
Godinu dana poslije osnutka Društva hrvatske mladeži Zemuna, 15. studenoga, priređen je prigodan program kojim je obilježen ovaj dan. Naime, mladi koji su se redovito okupljali i družili u prostorijama, koje su svečano otvorene prošle godine u tu svrhu, došli su na ideju osnovati i svoj vlastiti zbor, koji bi se predstavljao i izvan zemunske župe. Isto tako, mladi su se potrudili privući što veći broj članova i putem raznih drugih aktivnosti (stolni nogomet, karaoke, pikado itd...). Program, koji je pripremljen od strane članova zbora Društva hrvatske mladeži Zemuna, počeo je himnom matične države – Lijepa naša domovino, kojom su pozdravljeni  prisutni i uvaženi gosti. Zatim je Katarina Ninić pozdravila veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Tončija Staničića, predstavnike Caritasa i sve ostale koji su se odazvali pozivu da podrže mlade u njihovom nastojanju da na najbolji način obilježe godišnjicu osnivanja društva. Nakon toga slijedila je pjesma »Ne dirajte mi ravnicu«, kojom je zbor na najbolji način izrazio svoju naklonost prema ravnome Srijemu. Potom je Danijela Lukinović pročitala svoju pjesmu »Zemun« i još jedanput potvrdila kako ovaj grad doista i danas ostavlja svoj pečat, kada je u pitanju književnost i kultura općenito. Zbor koji je kao sljedeću točku, uz pratnju gospodina Darka Perišića na gitari, izveo crkvenu pjesmu »Dajemo ti slavu«. Da Zemun, kao grad, ima i najmlađi naraštaj koji je spreman očuvati njegovu tradiciju pokazao je i kratak igrokaz, koji su izveli Nikola Gajić i Anamarija Vukić. Mladima  i nazočnima obratili su se veleposlanik Tonči Staničić i župnik  Jozo Duspara koji su čestitajući obljetnicu članovima Društva izrazili divljenje postignutim rezultatima. Jednako tako, uputili su i poruku da ne treba stati, nego se treba sve više i više angažirati da hrvatska mladež Zemuna bude primjer kako jedna zajednica treba funkcionirati. Na kraju programa zbor je otpjevao pjesmu – »Moja domovina«. Nakon toga se nazočnima obratio i predsjednik udruge Miroslav Lečer i pozvao ih da uz tamburaše iz Rume i zakusku nastave druženje u ugodnoj atmosferi u prostorijama koje će, uz Božju pomoć, još dugo godina ostati malo utočište za sve mlade koji žele biti ponosom svoga grada Zemuna.
L. D.
 
Nedjelja bračnih jubileja u Golubincima
 
U nedjelju 16. studenoga, u župi svetog Jurja Mučenika u Golubincima, proslavljena je Nedjelja bračnih jubileja. U punoj golubinačkoj crkvi, misnom je slavlju prisustvovalo i dvadesetak bračnih parova koji ove godine slave obljetnice. Misno je slavlje prvi put u Golubincima, kao dijecezijanski biskup srijemski, predvodio mons.  Đuro Gašparović, koji je u svojoj propovijedi istaknuo: »Brak i obitelj je dar Božanske ljubavi za ljubav. Najveća kočnica za brak i u braku je strah. Nije dovoljno čuvati vlastiti brak već je u njemu potrebno i stvarati. S talentima u obitelji koji su od Boga, treba raditi. Sve što riječju i djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu po njemu. Zaodjenite se, kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost i podnosite jedni druge praštajući si... i zahvalni budite. Danas pred nama stoje bračni parovi koji su znak velike istine da se dar želi umnožiti i da se umnaža dijeljenjem. Koliko je to tek karakteristično za dar ljubavi, sloge i mira u jednoj bračnoj i obiteljskoj zajednici. Dok zahvaljujemo Bogu za njihovo živo svjedočenje istine o daru ljubavi, molimo danas za njih da u tome ustraju, kao i za svaki brak i svaku obitelj da se njihovim primjerom ohrabre u nastojanju oko stabilnog, kvalitetnog i radosnog bračnog i obiteljskog života, na dobro svih supružnika, na dobro njihove djece, na dobro naše župne zajednice ovdje u Golubincima, cijele Crkve i našeg društva.«
Među jubilarcima bio je i par koji je u braku 60 godina, roditelji biskupovi, bračni par Antun i Ružica Gašparović. Misno slavlje uveličalo je pjevanje VIS Proroci iz Subotice. 
 
U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu
Ponovno se čuje zvuk orgulja
 
U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, 9. se studenoga ponovno začuo zvuk orgulja nakon nekoliko mjeseci stanke. Naime, zemunski župnik i dekan Jozo Duspara odlučio je, budući da već izvjesno vrijeme orgulje nisu funkcionirale ispravno, kontaktirati austrijsku firmu Frantz Vintner iz mjesta Sent Florijan i dogovoriti se s njima da ih na najsuvremeniji način poprave. Radovi su započeti sredinom ožujka ove  godine. Kako su ove orgulje prvi put zasvirale još daleke 1912. godine, a rekonstrukcija na njima obavljena prvi put 1932. godine, posao koji je trebalo odraditi nije bio niti jednostavan niti je mogao biti završen u kratkom roku. Dok je trajalo razdoblje u kome se nije čuo gromki zvuk orgulja u ovoj zemunskoj crkvi, misa se pjevala uz sintisajzer. Sada, kada su nakon dužeg vremena, uz pomoć i podršku dobrih ljudi, vjernici doživjeli da ponosno podignu pogled k zboru s koga su se začule orgulje, ostaje samo da se svi skupa nadamo kako će one još jako dugo biti zaštitni znak i ukras ove crkve. Svi župljani Zemuna uputili su na ovoj misi sve svoje misli i molitve ovoj nakani. Veliku zahvalnost za to što se dogodio ovako pozitivan i značajan pomak u životu ove župe, ona duguje svim ljudima dobre volje koji su na bilo koji način pridonijeli tome uz veliku pomoć njene zaštitnice, Blažene Djevice Marije.
D. Lukinović
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika