Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Književno zabavna večer u Bačkom Monoštoru
Divanim  šokački
 
U Centru građanskih aktivnosti u Bačkom Monoštoru, popularno zvanom »Biblioteka«, u petak, 14. studenoga 2008. godine, KUDH »Bodrog« iz Monoštora organiziralo je književno-zabavnu večer »Divanim šokački«. Sudionici večeri su bili – pjevačka skupina ovog društva, tamburaši, pjesnici i glumci-amateri. 
»Biblioteka« je bila puna, kao i uvijek, uglavnom stalnim posjetiteljima koji su ljubitelji kulture i druženja.
Nakon uvodnih riječi predsjednice ovog društva Marija Turkalj i Marija Mrgić su pročitale nazive i opise starih monoštorskih jela, te stare monoštorske psovke i uobičajene, neozbiljne kletve. Uslijedio je koktel pjesnika i pjevačke skupine. Svoje pjesme su čitali – voditeljica Anita Đipanov, Željko Šeremešić, Adam Bešlin i Antun Kovač, a pjesme Ivana Pašića čitala je voditeljica Marijana Šeremešić. Izvorne i lijepe pjesme pjevale su članice pjevačke skupine KUDH-a »Bodrog«. 
Udarni dio večeri bio je skeč, kojeg su izvele – Marija Turkalj, Marija Mrgić i Eva Roža, a čiji sadržaj je bio bračni život naših starih, gledano s humoristične strane.  Skeč je izmamio puno smijeha i pljeska.
Na kraju je pjevačka skupina otpjevala nekoliko prigodnih, šokačkih bećeraca, a cjelovečernji program je fotoaparatom zabilježila Gordana Mučalov.
Nakon službenog dijela programa Monoštorkinje su se pobrinule da nazočni uživaju u pogačicama, lokšicama, kolačićima, debelim gibanicama s makom i orasima, bundivom gibanicama, a bilo je i domaćeg baranjskog vina i, naravno, ostalog pića.
Sutra ujutro, poslije mise, žene su komentirale kako je bila lijepa večer, a one koje nisu bile, te su, naravno, zažalile.
A. K. 
 
Uspjeh sonćanskih recitatorki  
 
Na Pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku, održanoj u subotu, 15. studenoga, u prostorijama Gradske knjižnice u Subotici, sudjelovalo je i šest recitatorki KPZH »Šokadija« iz Sonte. Tri djevojčice natjecale su se u mlađem uzrastu, tri u srednjem. U najstarijem uzrastu »Šokadija« nije imala predstavnika. U pobjedničku skupinu mlađeg uzrasta plasirale su se Maja Andrašić i Ana Tot, a isti uspjeh u srednjoj skupini postigle su Sanja Andrašić i Tanja Tot. Tri djevojčice recitirale su na hrvatskom književnom jeziku, a tri na šokačkoj ikavici, neknjiževnom dijalektu hrvatskoga jezika. Njihov voditelj Ivan Andrašić bio je poslije natjecanja najzadovoljniji. »Radili smo dugo, temeljito i najljepša nagrada nam je ovaj uspjeh. Mislim da se nije osjetio naš hendikep u odnosu na djecu koja imaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. U ‘Šokadiji’ pokušavamo, pokraj sonćanske ikavice, djecu u što većoj mjeri naučiti i osnovama hrvatskog književnog jezika. Daleko više može Ivona Mihaljev, a najmlađa, Tijana Zlatar došla je radi stjecanja iskustva«, kaže za Hrvatsku riječ Andrašić.
K. P. 
Misno slavlje za kraj duhovnih vježbi
Mir u duši blagdan za osjetila
 
Ovojesenski šestotjedni ciklus duhovnih vježbi u crkvi sv. Lovre u Sonti vodila je sestra Karmela Dominković iz samostana u Đakovu. Kroz svih šest tjedana u crkvi se okupljao veliki broj vjernika, a što najviše raduje, među njima je bio dobar postotak mladeži. U nedjelju 16. studenoga, euharistijskim slavljem kojega je predvodio sonćanski župnik vlč. Dominik Ralbovsky, obilježen je svršetak ciklusa duhovnih vježbi. Tijekom svete mise pjevali su župni crkveni zbor, mali župni zbor uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a »Mažoret« Sonta i pjevačka skupina Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« uz pratnju tamburaškog sastava ove zajednice. Skupa s njima pjevali su i brojni vjernici okupljeni na ovom euharistijskom slavlju. Katolička mladež župe Sonta izvela je kratak igrokaz nadahnut jednim ulomkom Evanđelja, a sestra Karmela održala je desetominutnu medijaciju za sve nazočne vjernike. Gosti FSR u Sonti, koji bez prekida djeluje od 1905. godine, bili su članovi ovoga reda iz Osijeka i Iloka, predvođeni prof. Ksenijom Medvidović i Blaženkom Gazafi. Na samom koncu mise sestra Karmela je vjernicima predstavila knjižicu »U samoći – trodnevne duhovne vježbe za bogoljubne duše«. Ostaje za istražiti kojim putem je Plan misli stigao u naše krajeve i već 1915. godine bio objavljen u Glasniku sv. Franje. Sestra Karmela toplo je zahvalila članici mjesnog bratstva FSR iz Sonte Evi Vidaković, koja je knjižicu čuvala i sačuvala pune 53 godine, a ostalim članicama Reda uručila po jedan primjerak.
  I. Andrašić
Tragovi Šokaca – sastanak Organizacijskog odbora
Šokci i dogodine zajednički
 
U  Baču je 12. studenoga održana sjednica Organizacijskog odbora projekta »Tragovima Šokaca od Gradovrha do Bača 1688. – 2008.«. Analiziran je dosadašnji rad i uspjeh održanih manifestacija. Svi članovi Odbora iskazali su veliko nezadovoljstvo tretmanom manifestacija od strane čelnika generalnog pokrovitelja HNV-a. Donijeta je odluka o stupanju u kontakt s direktorom NIU »Hrvatska riječ« u cilju izlaženja izvanrednog broja »Glasa Šokadije«, koji bi u cjelini bio tematski, te odluka o izradi Zbornika radova s okruglih stolova i snimanju CD-a s himnom »Šokadija«. Predstavnici sviju udruga šokačkoga Podunavlja jednoglasno su usvojili i plan projekta za 2009. godinu, kojim će Šokci i dalje nastupati jedinstveno, a nositelj projekta bit će UG »Urbani Šokci« iz Sombora. Naziv projekta biti će »Šokadija kroz pismu, igru i običaje«. Stav svih predstavnika društava je i da bi trebalo pokrenuti »Glas Šokadije« s kvartalnim izlaženjem. Posljednja manifestacija, »Šokačko veče« u Sonti, zaokružiti će ovaj projekt i tada će biti urađena cjelovita analiza, koja će se prezentirati i javnosti.
 I. Andrašić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika