Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lugano – Monte Carlo Švicarske

Grad Lugano, ili latinski Luganum, smješten je u oblasti Ticino gdje je u službenoj uporabi talijanski jezik. 
Sa sjeverne strane jezera Lugano je opkoljen brojnim planinskim vijencima odakle se pruža veličanstven pogled. 
Dvije najbliže planine, Monte San Salvatore i Monte Brè, daju vam zadivljujuću panoramu samoga grada, jezera i Alpa.
Lugano spada u jedan od devet najvećih gradova po brojnosti u Švicarskoj. 
Smješten u planinskim vijencima Alpa, u južnom dijelu Švicarske, oduzima dah posjetiteljima sa svojim prelijepim kamelijama i magnolijama tjekom proljeća, svojim suptropskim biljem, snijegom prekrivenim planinskim vrhovima, te tirkiznom bojom jezera...
Gradić za ugodan odmor nije samo to. On je ujedno i treće po veličini najvažnije financijsko središte, konferencijski te bankarski grad. Također je grad parkova, cvjetnih vrtova, vila, te sakralnih građevina. Sa svojim mediteranskim ugođajem pruža sve prednosti jednoga svjetskog, glasovitog, otmjenog grada u kojemu je sve to smješteno.
Poznat je po brojnim izložbama i posjetima slavnih imena iz svijeta filma, glazbe i zabave, koji su pretvorili ovaj gradić u novi »Monte Carlo« Švicarske.
Sam povijesni ili središnji dio grada je pješačka zona, nema prometnica. Tu se nalaze brojne građevine u talijanskom, lombardijskom stilu. Mediteran zrači u svakome kutku i na svakome koraku, i mami vas da se lijeno prepustite ugođaju i uživate u danom trenutku.
Zahvaljujući svojoj blagoj klimi Lugano je popularna turistička destinacija, posebice u proljeće kada cvatu kamelije. Vrtovi i balkoni kao da su oslikani slikarskim kistom u svom tom nestvarnom koloritu boja i mirisa.
U Museo Cantonale d’Arte nalaze se, pokraj brojnih djela drugih znamenitih slikara, i djela Renoira i Degasa.
Vjerojatno bi bilo još mnogo što za spomenuti i prepričati, no vjerujem da vam je i ovaj djelić priče približio bar malo jednu zemlju i jedan grad u njoj.
Branka Dulić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika