Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Doviđenja kod Nebeskog Oca, patre Tadej!

Nakon teške operacije srca u Izoli u Sloveniji, 8. studenoga, u 69. godini života umro je p. Tadej Vojnović, franjevac Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, koji je posljednjih 26 godina živio i djelovao u novosadskom franjevačkom samostanu. 
Bio je izvrstan bibličar, egzeget, profesor Uvoda u Stari zavjet, Egzegeze Starog zavjeta, Biblijske arheologije, Hebrejskog jezika, Uvoda u Novi zavjet, Egzegeze Novog zavjeta i Biblijskog grčkog na Katehetsko-teološkom institutu Subotičke biskupije, idejni pokretač, glavni urednik i direktor Radio Marija Srbije, član Komisije Iustitia et pax, Vijeća za nauk vjere, Vijeća za medije i Vijeća za obitelj Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, neumorni i uvijek nasmijani predavač, propovijednik, pastoralac, do posljednjeg daha vjeran Nebeskom Ocu čija ga je providnost poslala u našu sredinu i u njoj ovoliko dugo očuvala.
Fra Tadej (Stjepan) Vojnović rođen je 9. svibnja 1939. u Čakovcu. U Red manje braće stupio je 5. kolovoza 1956. godine. Prve zavjete položio je 6. kolovoza 1957., a svečane 17. rujna 1962. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1965. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1968. postigao je licencijat radnjom »Antun Franki i njegovo doba«, a 1977. godine obranio doktorsku radnju na temu »Prevođenje cjelovite Biblije u Hrvata od prve tiskane Biblije 1831. godine«.
O. Tadej objavio je mnogobrojna djela od kojih je najpoznatija glasovita Velika biblijska konkordancija u dva sveska (1991.). Objavio je i Bibliju Bernardina Frankopana i Bibliju hrvatskih protestanata, Razgovore o Lukinu evanđelju (dva izdanja), Sinopsu evanđelja, Serafsko cvijeće (priručnik i molitvenik za članove Franjevačkoga svjetovnog reda) i Kršćanin na putu (molitvenik). Autor je i suautor je u mnogim drugim publikacijima, znanstvenim radovima i člancima. Suautor je s Jankom i Mihalom Ramačem djela Sveto pismo Novoga zavjeta (prvi prijevod na rusinski). Bio je višegodišnji suradnik u katoličkom listu »Zvonik«, gdje je pisao tekstove za rubriku »Upoznajmo Bibliju« u nastavcima. Uređivao je i mjesečnik »Biblija Danas«. Od 1989. godine vodio je poznate Biblijske večeri u samostanskoj crkvi franjevaca u Novom Sadu, svakog utorka u 19,30. Obrađivao je kroz čitavu školsku godinu pojedine biblijske teme, u okviru gotovo 500 školskih sati (posljednje školske godine držao je predavanja o đavlu). Uz ogromne pastorlane zadatke ne samo u Novom Sadu, mjesnoj Crkvi, već i u regionu, ali i na drugim kontinentima, od 2004. bio je direktor Radio Marije Srbije i borio se sve do posljednjeg dana svog života za sve potrebne dozvole i nove frekvencije jedinog katoličkog radija u Srbiji koji njegovim neumornim zalaganjem danas ima svoje dvije redakcije u sopstvenim prostorijama i odašiljače u cijeloj Srbiji. Neumorno je 38 puta organizirao hodočašća u Svetu zemlju, a posljednje hodočašće održano je ove godine u rujnu, kada su s njim hodočastili beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar i svećenici Beogradske nadbiskupije. Bio je neumorni voditelj duhovnih vježbi za sve staleže u Crkvi. Radio Marija Srbije svoj je program 9. studenoga u potpunosti posvetio uspomeni na svog utemeljitelja, direktora, duhovnog vođu i najomiljenijeg tumača Božje riječi u Vojvodini. Tečno je govorio, osim maternjeg i njemački, francuski, engleski, talijanski, mađarski, hebrejski i starogrčki jezik.
Nema riječi, niti djela koje bi ispunile prazninu koju je među nama koji smo ga otvorenih usta, gotovo uvijek sa zaprepašćenjem i sa suzama slušali. Na misi zadušnici dan nakon njegovog odlaska čuo se glasan muk nevjerice, a na večernjoj molitvi istog dana zajednica Franjevaca trećoredaca u Novom Sadu samo se podsjetila njegovih više stotina puta ponovljenih riječi: »Smrt nema posljednju riječ! Isus nam je to pokazao! Zato, dok ostaje tuga zbog osobnog gubitka, svoje pokojnike pozdravljamo sa: doviđenja kod Nebeskog Oca!« Posljednju misu sa svojom zajednicom u Novom Sadu p. Tadej slavio je na blagdan svojeg nebeskog zaštitnika apostola Sv. Jude Tadeja, 28. listopada.
Prema najavama zemni ostaci p. Tadeja bit će sahranjeni danas, 14. studenoga na zagrebačkom Mirogoju. 
Marko Tucakov
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika