Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pokrajinska smotra recitatora 
na hrvatskom jeziku 
 
Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku bit će održana u subotu 15. studenoga, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici, s početkom u 9 sati. Na sedmoj smotri recitatora sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola te članovi hrvatskih udruga iz Vojvodine.
Recitatore ocjenjuje tročlana prosudbena komisija: prof. Đurđica Stuhlreiter, Katarina Čović i Marija Šeremešić.
Recitatori su podijeljeni u tri kategorije: mlađi (učenici nižih razreda osnovne škole), srednji (učenici viših razreda osnovne škole) i stariji recitatori (srednjoškolci i mladi do 27 godina starosti).
Sve sudionike smotre Hrvatska čitaonica nagrađuje knjigom na hrvatskom jeziku, a u svakoj kategoriji po deset pobjednika dobiva pohvalnicu i nagradni izlet u Osijek.
Na nagradni izlet pobjednici smotre putuju u subotu, 29. 11. 2008. godine.
 
»Kerempuh« gostovao u Beogradu i Užicu 
 
Predstavom »Metastaze«, Satiričko kazalište »Kerempuh« iz Zagreba gostovalo je 9. i 10. studenoga u beogradskom Ateljeu 212 i u užičkome Narodnom pozorištu, gdje je otvorilo 13. jugoslovenski pozorišni festival. Kako bilježe domaći mediji, gostovanje Zagrepčana izazvalo je veliku pozornost ovdašnje publike, a predstava je u objema izvedbama nagrađena pljeskom. 
Riječ je o predstavi rađenoj po istoimenom romanu Ive Balenovića, koja kroz lokalnu kvartovsku priču beskompromisno dijagnosticira metastaze u hrvatskom društvenom tkivu uzrokovane ratom i korupcijom.
Režiju, scenografiju i dramatizaciju romana potpisuje Boris Svrtan, a glavne uloge tumače Mario Mirković, Vilim Matula, Hrvoje Kečkeš, Tarik Filipović i Borko Perić.
»Metastaze« su jedna od najnagrađivanijih predstava prošle kazališne sezone. Na Marulićevim danima proglašene su najboljom predstavom u cjelini, Boris Svrtan dobio je »Marula« za dramaturšku obradu ili prilagodbu teksta, a Vilimu Matuli dodijeljena je nagrada za ulogu Krpe te nagrada čitatelja »Slobodne Dalmacije« za glumačko ostvarenje.
Za dramatizaciju »Metastaza« Borisu Svrtanu dodijeljena je Nazorova nagrada za 2007.
 
Hladno pivo u Beogradu
 
Zagrebačka punk-rock skupina Hladno pivo održat će 22. studenoga koncert u beogradskoj Hali sportova.  Cijena ulaznica u pretprodaji je 800 dinara, dok će na dan koncerta biti 1000 dinara. 
Hladno Pivo je svoj prvi veliki solo koncert u Beogradu trebalo održati 29. veljače u Hali sportova, ali se od tog datuma odustalo zbog nemira u srbijanskoj prijestolnici nakon samoproglašenja neovisnosti Kosova. Kako je priopćila promotorska kuća Long Play, vlasnici karata za njihov otkazani koncert mogu ih dobiti za 100 dinara manje.
Predstavljanje 8. sveska Leksikona 
u Somboru i Subotici
 
U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, u subotu 15. studenoga u Somboru će biti predstavljen 8. svezak »Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca«. Predstavljanje će biti održano u prostorijama Hrvatskog doma, s početkom u 19 sati i 30 minuta. Svezak će predstaviti dr. sc. Ivan Gutman, mr. sc. Matija Đanić, te dr. sc. Slaven Bačić. 
Hrvatsko akademsko društvo također organizira predstavljanje 8. sveska »Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca« i u Subotici. Predstavljanje će biti upriličeno u idući petak 21. studenoga, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Svezak će predstaviti dr. sc. Ivan Gut-man i mr. sc. Matija Đanić, a početak je u 19 sati i 30 minuta. 
 
Kulturna suradnja 
Vojvodine i Zagreba
 
Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski tajnik za kulturu Milorad Đurić primili su prošloga petka, 7. studenoga, Duška Ljuštinu, člana Gradskog poglavarstva Grada Zagreba
za područje obrazovanja, kulture i športa. 
U razgovoru je bilo riječi o planovima za uspostavljanje bliže suradnje Zagreba i pokrajine Vojvodine u području kulture, jer Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, istovremeno ima i status županije a pokrajina već ima uspješnu suradnju s Istarskom županijom. Međusobna suradnja ima izraziti potencijal i mnogobrojne mogućnosti za organizaciju zajedničkih projekata i raznovrsnu kulturnu razmjenu a programe postojećih manifestacija, poput festivala EXIT ili Sterijnog pozorja već posjećuju brojni gosti, a posebno mladi, iz susjedne republike i njezinog glavnog grada. 
»Novi Sad i Vojvodina su poznati po svojoj otvorenosti i spremnosti na interkulturalni dijalog, kao i po želji da razvijaju i ugoste sve vrste kulturnih projekata i programa, jer su oni istovremeno, najefikasniji i najkvalitetniji način za bolje međusobno upoznavanje a često i temelj za sve druge oblike suradnje. Zbog svega toga ćemo i dalje podržavati ideje i projekte koji doprinose širenju i učvršćivanju kulturnih veza i međusobne suradnje grada Zagreba i pokrajine Vojvodine«, rekao je Pajtić.
 
Izložba slika Mladena Horvata 
u Subotici
 
Tijekom studenoga u galerijskom prostoru »Bash kuće« može se pogledati zložba slika Mladena Horvata, akademskog slikara iz Subotice.
Mladen Horvat diplomirao je slikarstvo 1991. godine, na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Do sada je svoja umjetnička djela izlagao u Subotici, Novom Sadu, Herceg Novom, Skoplju, kao i u Americi, u Los Angelesu. Osim slikarstva, bavi se i glazbom, te je 2000. godine izdao i svoj solo album »Do kraja života«. 
 
Predstavljanje publikacija 
 Državnog arhiva Osijeka
 
U četvrtak, 20. listopada, u Gradskom muzeju u Subotici bit će predstavljene dvije publikacije Državnog arhiva Osijek – »Knjiga o vinu - rukopis iz 1779.« i »Zavičajnici grada Osijeka 1901-1946«. Po;etak je u 18 sati.
O knjizi će govoriti direktor osječkog Arhiva dr. sc. Stjepan Sršan.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika