Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Republika Srbija vratila veleposlanika
Radivoja Cvetićanina u Zagreb
Dobra osnova 
za unapređenje odnosa
 
Nakon što je zbog hrvatskog priznanja neovisnosti Kosova povučen iz Zagreba, prošloga je tjedna, nakon sedam mjeseci, na svoje radno mjesto ponovno vraćen srbijanski veleposlanik u Zagrebu Radivoj Cvetićanin. U srijedu 5. studenoga veleposlanika Cvetićanina primio je u posjet hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.
Tom je prigodom ministar Jandroković izrazio zadovoljstvo davanjem suglasnosti Republike Srbije za novog hrvatskog veleposlanika u Beogradu, kao i povratkom veleposlanika Cvetićanina u Hrvatsku, te istaknuo kako je to dobra osnova za unaprjeđenje međudržavnih odnosa. 
Prema službenom priopćenju iz MVPEI, ministar Jandroković rekao je kako je Hrvatska priznala Kosovo kao čin političke realnosti i kako to pitanje ne treba biti preprekom razvoja i unaprjeđenja bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Srbije. Također je rekao kako Republika Hrvatska, u svjetlu daljnje izgradnje dobrosusjedskih odnosa, nakon ispunjenja kriterija daje potporu ulasku Srbije, ali i svih drugih zemalja regije, u Europsku Uniju. U tom je smislu iskazao i otvorenost Republike Hrvatske za pomoć u pristupnim procesima. 
Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja suradnje u području gospodarstva, zaštite i ostvarivanja prava nacionalnih manjina, kao i međuparlamentarne suradnje. 
Z. P.
 
Republika Hrvatska otvorila veleposlanstvo 
u Prištini
Korak dalje u suradnji
 
Ured za veze Republike Hrvatske u Prištini podignut je na razinu veleposlanstva. O tome je, posredstvom šefa Ureda RH u Prištini Darija Malnara, prošlog petka, 7. studenoga, kosovske vlasti pismom izvijestio šef hrvatske diplomacije Gordan Jandroković. Republika Hrvatska time je postala 14. država koja u Prištini ima veleposlanstvo.
U pismu, koje je s kosovske strane primio ministar vanjskih poslova Skender Hyseni, hrvatski minister Jandroković izražava spremnost Hrvatske zia daljnji razvoj suradnje dviju država, koje imaju interes za jačanjem stabilnosti i mira u jugoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kosova. 
Dario Malnar bit će otpravnik poslova dok se ne imenuje veleposlanik Republike Hrvatske u Prištini.
Kosovo su dosad priznale 52 zemlje svijeta, uključujući SAD i 22 zemlje članice Europske Unije. Priznale su ga i sve susjedne zemlje osim Srbije, koja se protivi neovisnosti svoje bivše pokrajine.
Z. P.
 
 
Urednik »Prizme« optužio RTV za »pripajanje« 
ove emisije rumunjskom programu
Za nesporazum kriva 
tehnička pogreška
 
Urednik emisije na hrvatskom jeziku »Prizma« Dragan Jurakić  tvrdi da je odlukom uprave Radio-televizije Vojvodine televizijski program na hrvatskom jeziku pripojen programu na rumunjskom jeziku. 
U izjavi koju je dao za portal Uredništva programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice, Jurakić navodi da je takva odluka dio »sustavnoga nastojanja uprave RTV-a da minimiziraju televizijski program na hrvatskom jeziku«, kao da je to upereno i protiv njega. 
Međutim, glavna i odgovorna urednica RTV-a Nada Kalkan u izjavi za naš list kaže kako je riječ o običnoj tehničkoj pogrešci, koja je izazvala ovakvo reagiranje Dragana Jurakića. »Namjesto šifre emisije ‘Prizma’ u rješenje kojim se Draganu Jurakiću produžuje ugovor o radu, upisana je pogreškom šifra informativnog programa redakcije na rumunjskom jeziku. Naravno da ‘Prizma’ ne može pripadati rumunjskoj redakciji, to je besmislica«, objašnjava Nada Kalkan napominjući, kako je kadrovskoj službi izdala nalog da ova pogreška bude ispravljena.
Podsjetimo, »Prizma« je polusatna emisija na hrvatskom jeziku, koja se emitira na Drugom programu RTV-a svake druge subote.
D. B. P.
 
HNV organizira  u Somboru, Rumi i Subotici
Rasprave o nacrtu Zakona 
o nacionalnim vijećima
 
 
U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, u Somboru, Rumi i Subotici bit će održane javne rasprave o nacrtu Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. 
Prva će se održati u Somboru, u petak, 14. studenoga s početkom u 19 sati, u prostorijama Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Vladimir Nazor«.
Sljedeća rasprava je u subotu, 15. studenoga, u prostorijama Hrvatskog kulturno – prosvjetnog društva «Matija Gubec» u Rumi, s početkom u 17 sati. 
U Subotici će se javna rasprava održati u petak, 21. studenog, s početkom u 17 sati, u Plavoj vijećnici Gradske kuće. Svoje sudjelovanje na skupu potvrdio je pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine dr. Tamás Korhecz, a očekuje se i sudjelovanje predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava. 
 
Sveta misa za pokojne članove DSHV-a
 
Demokratski  savez  Hrvata u Vojvodini obavještava sve članove i simpatizere  stranke da će u subotu 15. studenoga u 17 i 30 sati u franjevačkoj crkvi u Subotici  biti služena sveta misa za sve pokojne članove DSHV-a.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika