Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Adio Yugo

Adio Yugo
 
Tjednik »Hrvatska riječ« ovoga je petka izašao na povećanom broju stranica, što podrazumijeva više vijesti, tema i reklama, dakle, svega onoga što jedne novine sadrže, kako bi se čitateljima ponudila »bogata salata« – za svakoga ponešto. Tema, barem onih iz sfere ekonomije, neće manjkati ove jeseni, a kako je krenulo, niti ove zime. Val otpuštanja radnika u Srbiji se nastavlja, a najavljuju se mjere koje će utjecati na smanjenje javne potrošnje, čime će se izravno utjecati na kretanje tečaja dinara. Znači, zamrzavanje ili kresanje plaća. Potpredsjednik Vlade Božidar Đelić upozorava kako već četiri-pet godina trošimo 20 posto više nego što zarađujemo. E pa sad, tko troši više od zarađenog? Država ili mi, građani? Obrukao bih se da napišem kako obitelji u Srbiji žive u luksuzu, pa uz to i troškare više od svojih mogućnosti, valjda onako, iz kaprica. Nitko ne bi ulazio u kredite da nije prinuđen. No, da neke druge bruke ne bi bilo, već se zna »krivac« koji je prouzročio slabljenje dinara, a »krivac« je prokazani tsunami aktualne svjetske financijske krize.
Sve više radnika se otpušta, kako iz privatnog, tako i iz državnog sektora, a Savez samostalnih sindikata Srbije kaže kako neće dopustiti masovno smanjenje broja zaposlenih koje najavljuju pojedini poslodavci, pod izgovorom svjetske financijske krize. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže kako i Vlada mora poduzeti određene mjere, kako ne bi dopustila da dođe do masovnog otpuštanja, jer će to izazvati štrajkove i prosvjede, što Srbiji u ovom trenutku ne treba. Teško će radnicima ova jesen biti sunčana, a izgleda da neće takva biti niti umirovljenicima. A da se razgovara – razgovara se itekako. Predstavnici Vlade Srbije u razgovoru s predstavnicima MMF-a o prijedlogu novog proračuna Srbije nisu precizirali kako će se utvrđivati iznos mirovina u sljedećoj godini, a prijedlog MMF-a je bio da se odustane od izvanredne povišice od 10 posto u idućoj godini. Pitanje je sad: ili plaće ili mirovine? Povišica mirovina ili zamrzavanje zarada u javnom sektoru? Eksperti MMF-a predložili su Vladi Srbije da povuče uredbu iz kolovoza, kojom su listopadske mirovine uvećane za 10 posto mimo redovitog povećanja. U tom slučaju, uvećane mirovine koje se isplaćuju od prošle subote, računale bi se kao bonus. Umirovljenicima treba objasniti kako je opet »krivac« tsunami svjetske financijske krize, pa će se umirovljenici već nekako snaći – rjeđe će odlaziti na tržnicu ili će kupovat manje zelja, sve radi svijetle budućnosti u kojoj će se graditi i Koridor 10.
Mnogi se od nas još sjećaju automobila »Zastava 750«, popularnog »Fiće«, a sjećat ćemo se i automobila »Yugo«, čija se proizvodnja ukida ovog mjeseca. Pa ipak, ne trebamo ništa brinuti. Bit će automobila, samo da ekonomski tsunami prođe. Zajedničko gospodarsko društvo »Fiat automobili Srbija« najavljuje za početak 2010. godine proizvodnju potpuno novog modela automobila. Ako nam planeti budu naklonjeni u našem horoskopu, možda će neki od nas i kupiti taj novi model. Možda putem kredita, tek onako, iz kaprica.
Z. S. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika