Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Biti u prvih pet

Najveći talent modernog subotičkog nogometa, uz pokojnog Batu Ognjanova zasigurno najbolji nogometaš sjevera Bačke, Zoran Kuntić, po okončanju aktivne igračke karijere ostao je uz sport kojemu je posvetio cijeli svoj život. Jedno je vrijeme radio kao trener mlađih uzrasta u peštanskom Ferencvarosu, a od ove godine je na dužnosti sportskog direktora jedinog subotičkog drugoligaša, momčadi Spartak Zlatibor vode. Kako se snašao u novoj profesionalnoj ulozi i što očekuje od debitantske sezone u direktorskoj fotelji razgovarali smo jednog ovotjednog prijepodneva.
Kako je došlo do Vašega angažmana na mjesto sportskog direktora Spartak Zlatibor vode?
Prošle zime, prilikom jednog mog dolaska u Suboticu, preko prijatelja i nekadašnjeg suigrača Igora Pejovića bio sam kontaktiran i poslije je uslijedio službeni susret s vlasnicima i dužnosnicima kluba koji su mi ponudili mjesto sportskoga direktora. Svidjela mi se ideja stvaranja jednog modernog kluba i kvalitetnog sportskog kolektiva, koji je tada još bio rang niže (treća liga) i odlučio sam prihvatiti novi izazov u svojoj sportskoj karijeri.
Što podrazumijeva obujam poslova kojima se bavi osoba na ovom iznimno odgovornom mjestu u klupskoj hijarhiji?
U mom konkretnom slučaju ono je, od ljetos, još kompleksnije s obzirom da sam preuzeo brigu i o svim mlađim kategorijama i uzrastima u klubu, koji je u međuvremenu doživio i fuziju sa Spartakom. Inače, sama funkcija sportskog direktora podrazumijeva skrb o dovođenju potencijalnih igračkih pojačanja, njihovo praćenje kroz igre u drugim momčadima, ali i sveobuhvatni nadzor nad svim talentiranijim nogometašima na teritoriju Subotice i okolice. Sve u neposrednom kontaktu i suradnji s glavnim trenerom momčadi u namjeri formiranja i koncipiranja kvalitetno posložene momčadi koja može ostvariti zacrtani cilj.
Sjećate li se Vaše prve radne zadaće na ovoj dužnosti?
Bilo je to još u »trećeligaškom« vremenu Zlatibor vode (prije fuzije sa Spartakom), kada smo trener Ranko Popović i ja dogovorili prvu strategiju potrebe dovođenja određenih nogometaša koji su bili neophodni za ostvarenje željenog plasmana u viši rang natjecanja. Izbor se pokazao uspješnim, a momčad je uspjela izboriti mjesto u Drugoj ligi.
Spartak Zlatibor voda ima zbilja rijedak spoj dva nekadašnja vrhunska nogometaša koji se nalaze na dvjema najodgovornijim funkcijama u klubu. Kako nekadašnji suigrači na travnjaku danas funkcioniraju uz teren?
Veliko igračko iskustvo, okrunjeno najvišim dometom u klupskom nogometu kao što je igranje u Ligi prvaka, nastojimo prenijeti na naše sadašnje nogometne dužnosti, glavnog trenera i sportskog direktora kluba. Naša se suradnja temelji, ponajprije, na zajedničkom odlučivanju u težnji stvaranja kvalitetne momčadi koja će biti u stanju izboriti minimalno peto mjesto koje vodi u Prvu ligu.
Kako ocjenjujete dosadašnji učinak kluba nakon odigrane prve trećine drugoligaškog prvenstva?
Za novajliju u ligi osobno mislim kako naše trenutačno mjesto na tablici uopće nije loše. Na početku smo imali tri neodlučena rezultata, što se po mom mišljenu pokazalo i dobrim uvidom u ono što nas očekuje, uslijedilo je i nekoliko slabijih rezultatskih igara, a potom se momčad konsolidirala. Došao je niz dobrih rezultata i sada se nalazimo u sredini tablice, imamo »priključak« (četiri boda do petog mjesta op.a.) i u sljedeća četiri susreta koji nam predstoje u nastavku jesenskog dijela potrebno nam je što više bodova za realizaciju zacrtanog cilja u prvom dijelu sezone. Istina, sljedeći raspored nam uopće nije lak, jer ćemo igrati s momčadima iz samoga vrha tablice, ali upravo su ovi susreti prilika da pokažemo pravu vrijednost naše ekipe i opravdanost prvoligaških ambicija.
Koje momčadi vidite kao izravne suparnike za pet prvoligaških  mjesta na kraju drugoligaške karavane?
Nekoliko momčadi je istaknulo jasne kandidature u namjeri plasmana u viši rang. Izdvojio bih, recimo, BSK iz Borče, trenutačnog lidera tablice, potom Čelarevo, Mladi radnik i Metalac, koje vidim kao naše glavne konkurente za spomenutih pet mjesta koje ove godine, zbog proširenja elitnog razreda, vode u Prvu ligu.
Na koncu, jedno pomalo osobno pitanje. Je li angažmanom na funkciju sportskog direktora Vaša trenerska karijera stavljena u drugi plan?
Ovo je jedan dio moje sportske karijere, ali u budućnosti se jamačno namjeravam baviti trenerskim poslom. Glede mog stručnog usavršavanja ostao mi je još samo diplomski rad, nakon kojega ću dobiti pro licenciju s kojom mogu raditi kao trener bilo gdje u svijetu.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika