Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posjet zubaru

Dragi moji mali i veliki prijatelji, sve vas pozdravljam i ovoga puta, te vam donosim jednu zanimljivu temu. Posjetila sam stomatologa – zubara. Uh, kakvo olakšanje. 
Moram vam priznati kako sam se prije jako plašila odlaska zubaru, no ipak sam odlučila posjetiti zubnu ordinaciju i tako se riješiti užasnog bola. 
Dočekala sam da ne mogu spavati zbog zuba, umjesto da sam prije otišla kod zubarice i riješila taj problem. Znate onu izreku »bolje spriječiti nego liječiti«, e pa ja je izgleda nisam dobro znala. Nisam redovito odlazila na kontrole i preglede, te sam dočekala da me zub užasno boli. Nije bilo druge pomoći nego skupiti hrabrosti i posjetiti zubnu liječnicu. 
Kad sam otišla prvo me je iznenadila ugodna ordinacija, a onda teta zubarica i njezina sestrica. Strah se pomalo stišavao. Uz razgovor popravljali su mi zube, bušili i čistili. Iako mi je izgledalo strašno, bol se smanjivao. Poslije samo nekoliko minuta meni je bilo bolje. Obećala sam sebi kako više neću čekati da me zub zaboli nego ću redovito ići na preglede. 
Tako je i bilo. Sljedeći sam put otišla na kontrolu kao pravi heroj i raspitala sam se o svim detaljima kako bih i vama mogla približiti ovu temu. 
U Školskom dispanzeru u Subotici postoji stomatološka ordinacija za školsku i predškolsku djecu. S djecom rade dr. Dorotea Tikvicki i medicinska sestra koja joj pomaže Andrea Buljovčić. Radno vrijeme ove ordinacije svakim je radnim danom od 7 do 19 sati. Vikendom i praznikom postoji dežurstvo.  
I sama sam se iznenadila kada mi je liječnica rekla kako su njihovi pacijenti raznog uzrasta počevši već od 9 mjeseci. Pa to su još prave bebe! Jako je važno da njihovi roditelji nauče kako djeci održavati zube. Dakle i bebe trebaju ići kod stomatologa, točnije trebaju njihovi roditelji, kojima zubna liječnica pokaže na koji način pravilno održavati oralnu higijenu. I oni već tako mali trebaju čistiti svoje zubiće, no ne kao mi. Tako maloj djeci ili bebama zubiće treba brisati čistom gazom i na taj način ukloniti naslage sa zuba. Oni već malo stariji s dvije godine trebaju ići na prvi stomatološki pregled i od tada počinje suradnja. Bitno je izabrati zubnu liječnicu kod koje ćete uvijek ići. Na pregled bi trebalo odlaziti svaka tri mjeseca, kako bi se eventualno pokvareni zubi na vrijeme mogli liječiti. Kad dođete do upisa u školu (školarci to već znaju), trebaju vam svi zubi biti zdravi ili eventualno popravljeni ukoliko su bili pokvareni. Dakle, bolje je redovito ih kontrolirati i održavati nego  prije polaska u školu pola ferija provesti u zubnoj ordinaciji. 
Mliječni se zubi također mogu popraviti. Prvi posjet zubaru samo je pregled sa zrcalom, na drugom, kako kaže dr. Tikvicki, pomalo se četkaju zubi, a ako ima potrebe na trećom ili četvrtom posjetu se popravljaju zubi. 
Najčešći problemi kod djece jesu crne točkice na prednjim zubima. »Te zube nismo u mogućnosti popraviti, jer su mali i nemamo što raditi. Ti se zubi ostavljaju takvima kakvi jesu, ali ih premazujemo fluor pastama kako bismo ih zadržali na toj razini, da se ne bi dalje kvarili. To je sve posljedica roditeljske nebrige, jer se dopuštaju flašice i varalice (cucle) tijekom cijele noći. Do godinu dana je dopušteno s tim. Kasnije je javljaju takozvani cirkularni karijesi kao posljedica tih loših navika. To su na početku crne točkice, pa su sve veće i gore i na kraju se slome zubi i djeca nam uglavnom dolaze bez gornjih zuba. To nosi svoje posljedice te ne izgovaraju pravilno sva slova,  moraju ići kod logopeda. Ne žvaču čvrstu hranu i imaju bolove i otoke«, pojašnjava dr. Tikvicki. 
Ima tu i dobrih stvari, nisu zabranjene slastice! Ali ih treba jesti poslije glavnog obroka, poslije ručka i nakon 20 minuta poslije konzumiranja slatkog treba prati zube, jer tek se onda stvara pogodna sredina, kiselost u ustima gdje se bakterije javljaju i stvaraju karijes. Vaši se roditelji vjerojatno sjećaju malih fluor tabletica koje su dobivali u školi i u vriću, a danas se koristi koncentrirani fuor i izravno se nanosi na zube dva puta godišnje. Jako je bitno steći naviku redovito posjećivati zubara i dolaziti na vrijeme, a ne kada imate bolove. Najgore je kad dođete s otokom i kad vas boli, jer se tada javljaju strah i panika. Boli vas i bez toga da vas netko pregleda. To možete spriječiti redovitim kontrolama. 
Školska djeca su raspoređena po svojim školskim ordinacijama, ali ako u školi nema ordinacija onda  dolazite u školski dispanzer.  Kako nam je rekla dr. Tikvicki, ona redovito posjećuje i predškolske objekte te na taj način priprema i djecu vrtićke dobi za posjet zubaru. 
Eto dragi moji, još nekoliko korisnih podataka. Nemojte zanemariti svoje zdravlje i svoje zube, oni će vam još dugo trebati, a od voća dr. Tikvicki savjetuje da jedete jabuku, a od povrća mrkvu, jer su čvrste, te ih treba dugo žvakati, a samim tim mehanički čistite zube. Svakako obvezno trebate jesti i koricu kruha. 
Vodite računa o zubima i nemojte zaboraviti osmijeh, tako će vam se vidjeti i lijepi i zdravi zubi. ☺
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika