Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Savjeti iz ordinacije

UPALA UHA
 
Kako prepoznati upalu uha? Mora li ona uvijek biti praćena visokom temperaturom?
Uho je paran organ koji se sastoji iz nekoliko dijelova, a upalama su najpodložniji vanjski ušni kanal i srednje uho u kojem se nalaze slušne koščice, a koje je jednom cijevi povezano sa ždrijelom. Kada se kaže upala uha najčešće se misli na upalu srednjeg uha i upravo ona predstavlja najčešći uzrok uhobolje. Upala uha je veoma često povezana s prehladom, gripom ili nekom drugom dišnom infekcijom (bronhitis, upala pluća, upala krajnika...) baš zbog njegove povezanosti s grlom. Iako je ova bolest čest uzrok dječjih tegoba te se često povezuje s djecom, od nje mogu oboljeti i odrasli. U pitanju su najčešće virusne infekcije, koje se kompliciraju razvojem bakterija, nastankom gnojne upale i pojavom povišene tjelesne temperature. Upravo ovaj skok temperature, koji traje duže od tri dana, određuje uključivanje antibiotika u daljnju terapiju, no, krenimo redom. 
Kao što smo rekli, djeca veoma često obolijevaju od ove bolesti i na sasvim specifičan način daju signale da ona postoji. Tako dijete s upalom uha ima vrućicu, drži se za uho, razdražljivo je, uznemireno, ima slabi apetit, češće proljevkaste stolice, iscjedak iz nosa te češći plač u ležećem položaju. Svakako, ovakvo dijete treba pregledati pedijatar, osobito ako tjelesna temperatura naraste iznad 38,5 ili 39 stupnjeva, što može ukazivati na razvoj težih komplikacija. Pokraj propisane adekvatne terapije od strane liječnika neophodna je i bogata hidratizacija djeteta (davanje puno tekućine na usta) i skidanje vrućice na sve moguće načine (hladno tuširanje, alkoholni oblozi, paracetamol tablete, sirupi protiv povišene temperature...). Učestali napadi infekcije srednjeg uha mogu dovesti u krajnjem slučaju do gubitka sluha ili, pak, do težih infekcija u predjelu glave (primjerice meningitisa).
Za razliku od djece odrasli manje burno reagiraju na razvoj upale uha. Kod odraslih se javlja uhobolja predstavljena kao nagla, oštra bol u dubini uha na početku i tupa stalna bol tijekom infekcije. Česta je pojava začepljenog nosa, osjećaja punoće u uhu, prigušenoga sluha, dok se vrućica i groznica javljaju samo u kompliciranijim slučajevima. Osobito starije osobe slabije reagiraju na povišenje temperature te je kod njih moguća i pojava težih gnojnih infekcija s obilnim curenjem iz uha bez velike vrućice. Kod starijih je česta i upala vanjskog ušnog kanala, koji se odlikuje otjecanjem, crvenilom i suženjem kanala uz postojanje curenja ili bez curenja iz uha. Ova upala nastaje najčešće nakon manipulacija u samom kanalu (čišćenje uha štapićima ili nečim drugim!!!), te nakon kupanja u bazenu ili zbog boravka na jakom propuhu. Veoma lako i brzo prolazi uz adekvatnu terapiju bez nastanka većih komplikacija.
 
KRVARENJE IZ NOSA
 
Što i kako s krvarenjem iz nosa? 
Krvarenje iz nosa prepoznaje se po izlaženju krvi iz nosnica, krvarenjem niz stražnji dio grla, krkljanjem ili gušenjem nesvjesne osobe. Ono može biti posljedica povrede nosa nakon pada, tučnjave ili prometne nezgode, znak izuzetno povišenog krvnog tlaka ili, pak, znak neke druge bolesti nosa (polipi, tumori...). Krvarenje iz nosa, ipak, najčešće nastaje spontano, a obično mu prethode virusne infekcije nosa ili grla, češće »puhanje« nosa zbog alergije. Često je i nakon boravka u prostorijama sa suhim zrakom, osobito zimi te je zato neophodno uvijek na grejnim tijelima držati posudicu s vodom.
Ukoliko je krvarenje iz nosa nastalo nakon ozljede nosa ili nakon ozljede glave, a praćeno je još i curenjem bistre tekućine iz nosa, hitno se javite liječniku. 
Ako je krvarenje iz nosa nastalo spontano, pristupite sljedećim postupcima za zaustavljanje krvarenja.
1. Sjednite.
2. Ako u nosu imate ugruške krvi pokušajte ih jednom ispuhnuti.
3. Ukoliko ste u mogućnosti, duboko udahnite nekoliko puta svježi hladan zrak.
4. Zatvorite nos stisnuvši ga prstima – držite obje nosnice, ispod grebena nosa, palcem i kažiprstom 10 minuta i dišite kroz usta. 
5. Ako krvarenje ne prestane, stavite komadić tkanine u nosnicu koja krvari. Tako ćete privremeno izvršiti tamponadu nosa tkaninom stiskajući i dalje nos s tkaninom u njemu prstima. Nikako ne gurajte tkaninu predaleko u nos i pripazite na to da se lako može izvući van.
6. Kad krvarenje stane ili tijekom njegovog zaustavljanja, prekrijte nos i lice hladnom, vlažnom tkaninom.
7. Nakon 15 do 30 minuta izvadite tkaninu i krvarenje bi trebalo da je stalo. Ukoliko nije, zatražite liječničku pomoć. Ne pušite nos, ne kopajte ga i ne saginjite se idućih 24 sata.                                                      g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika