Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Inicijatori duhovnoga proljeća u regiji

U Sarajevu je održano trodnevno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića. Na zasjedanju BKBiH nazočan je bio i beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu. U svojoj pozdravnoj riječi kardinal Puljić zaželio je dobrodošlicu svim članovima BKBiH i posebno nadbiskupu Hočevaru te je podsjetio na neka najvažnija nedavna događanja na svjetskoj i europskoj crkvenoj razini – od Svjetskog dana mladih u Sydneyu, na kojem su sudjelovali i mladi iz BiH, preko plenarnog zasjedanja Vijeća predsjednika biskupskih konferencija Europe do XII. biskupske sinode. 
OSAMOSTALJENJE SRIJEMSKE BISKUPIJE: Na početku zasjedanja biskupa, svoj pozdrav uputio je i nadbiskup Hočevar u svoje ime i u ime svih biskupa svoje Biskupske konferencije, koji će svoje sljedeće zasjedanje održati od 11. do 13. studenoga u Ohridu u Makedoniji. Najprije je upoznao sudionike zasjedanja s najvažnijim događanjima na području ove Biskupske konferencije, posebno spomenuvši ponovno osamostaljenje Srijemske biskupije i imenovanje prvog srijemskog biskupa ordinarija mons. Đure Gašparovića i novog biskupa ordinarija u Zrenjaninu mons. Lasla Nemeta. »Veliku pažnju izazvalo je zasjedanje komisija ‘Justitia et Pax’ biskuspkih konferencija Europe, koje je održano u Beogradu od 26. do 30. rujna ove godine. Glavna tema je bila delikatna, važna i vrlo aktualna: pomirenje“, kazao je biskup Hočevar. 
»Pod vodstvom njemačkog predsjedništva bilo je sve vrlo brižljivo i detaljno pripremljeno, tako da bi samo zasjedanje moglo poprimiti i povijesno značenje. I ovom prilikom se pokazalo kako je korisno i znakovito sudjelovati na regionalnoj razini. Sa svoje strane izražavam iskrenu želju da i ubuduće idemo tim pravcem i da kao pastiri mjesnih crkava budemo inicijatori duhovnoga proljeća na ovim prostorima”, kazao je nadbiskup Hočevar, koji je izvijestio i o proslavi 80. obljetnice odlaska u misije majke Tereze, koja je održana 19. listopada u Skoplju. Također je kazao, kako su vrlo specifične socijalne, kulturne i religijske situacije u pojedinim republikama, koje obuhvaća ova Biskupska konferencija, što je prilično vidljivo i na području ekumenizma i međureligijskog dijaloga.
SNAŽNIJI MEĐURELIGIJSKI DIJALOG: Govoreći o redovitom djelovanju Crkve na partikularnoj i mjesnoj razini, kardinal Puljić je podsjetio na poteškoće u vezi s čudnom odlukom, odnosno nalogom, supervizora za Distrikt Brčko Raffija Gregoriana. Kardinal Puljić je progovorio i o današnjim izazovima – od javnog mnijenja, koje se nameće liberalizacijom i sekularizacijom javnoga života kroz čudna moralna načela protivna naravnom zakonu, preko manipulacije i instrumentalizacije ljudskog života te manipulacije embrijima pod krinkom liječničke skrbi, do istospolnih brakova koji se nameću pod vidom slobode i ljudskih prava, iako se protive naravnom zakonu. Spomenuo je i pitanje sloge u čemu su današnji čovjek i današnje društvo posebno ranjivi, bilo da je riječ o Crkvi ili društvu. Kazao je također da mediji uporno propagiraju negativno ozračje izvješćujući ponajčešće o skandalima te tako stvaraju stanje još veće depresije. Kardinal Puljić je na kraju ukazao na potrebu snažnijeg ekumenskog djelovanja i međureligijskog dijaloga te brige oko useljenika. Zasjedanju s biskupima BKBiH pridružio se i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D’Errico.                                      g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika