Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izložba vojvođanskih fotografa u Zagrebu

U Zagrebu je 30. listopada u prostorima Zagrebačke zajednice tehničke kulture, u »Galeriji Za – Te plus«, otvorena izložba fotografija Dušana Živkića i Siniše Bubnjevića, predsjednika i tajnika »Foto, kino i video saveza Vojvodine« iz Novog Sada.
Organizator izložbe je Fotoklub Zagreb u suradnji sa Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture i rezultat je to ponovno uspostavljene međuklupske i međunarodne suradnje između Fotokluba Zagreb i ove ugledne i značajne vojvođanske fotografske udruge. Naime, nakon dužeg prekida suradnja s vojvođanskim fotografima i njihovim udrugama ponovno je uspostavljena u lipnju prošle godine organizacijom veoma zapažene izložbe Geze Lennerta u Fotoklubu Zagreb pod nazivom »Umjetnost predočivanja«, a zatim, u prosincu, uzvratnom skupnom izložbom u Novom Sadu članova Fotokluba Zagreb naslovljenom »Zagreb i Zagrepčani«.
Ova izložba dvojice vodećih djelatnika u vojvođanskoj foto, kino i video udruzi nastavak je uspješne suradnje i novi susret Zagrepčana s vojvođanskim umjetnicima i vojvođanskom fotografijom, a zapravo su to dvije izložbe u jednoj, gdje se autori, svaki posebno, predstavljaju svojom kolekcijom. U njihovom radu ima mnogo zajedničkog, ali i različitog, poput njihovih biografija. Ono što im je zajedničko, to su rad, napor i entuzijazam u organizaciji, vođenju vojvođanskih fotografskih udruga, ali i slične izražajne mogućnosti koje koriste u svom kreativnom radu. »Obojica autora su se svrstali u onaj krug vojvođanskih fotografa koji svom fotografskom stvaranju nadrastaju formalne stilističke obrasce u fotografiji, tražeći nešto novo i primjereno suvremenoj svjetskoj fotografiji. I Živkić i Bubnjević su počeli analognom fotografijom, ali su brzo prihvatili novu digitalnu fotografiju koja se sve više obrađuje u raznim digitalnim tehnologijama i programima«, rekao je na otvorenju izložbe predsjednik Fotokluba Zagreb Vinko Šerbek i dodao kako im je raspon motiva vrlo širok i obuhvaća studije klasičnih i žanr-portreta, aktova, krajobraza, urbanih sredina, life-fotografija i drugih tema.
Program otvorenja izložbe vodila je glavna tajnica Zagrebačke zajednice tehničke kulture Gracijela Gabriel Pukšec, a izložba je otvorena do 13. studenoga ove godine.
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika