Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Angažirana umjetnost iz Sombora

Do 17. studenoga u subotičkoj Galeriji »Dr. Vinko Perčić« može se pogledati izložba radova Radionice VacuumPack iz Sombora. Radionicu čine troje likovnih umjetnika: Dragan Rakić, Andreja Petraković i Dragiša Mirković, koji se kroz  multidisciplinirni pristup bave istraživanjem društvenih, kulturnih i političkih okolnosti – datosti sredine u kojoj djeluju, oblikujući svoje stavove kroz projekte iz područja suvremene vizualne kulture i komunikacije.
»Ne bavimo se određenim medijima, nego u okviru tema biramo najadekvatniji način da se prenese neka poruka«, rekao je prigodom otvorenja izložbe Dragan Rakić, neformalni vođa toga art kolektiva. 
METAFORA OBRASCA ŽIVLJENJA: Na izložbi je predstavljeno šest radova ove skupine, nastalih u razdoblju od 2001. do danas. 
U svojem najnovijem radu »Šarenice« VacuumPack je kroz foto dokumentacijski prikaz istraživao fenomen pojave memorijalnih grobnica, »narodnih mauzoleja«, na seoskim grobljima u Srbiji u okolici Svilajnca i Požarevca. »Isti način obitavanja, življenja i u porodičnim kućama i u memorijalnim grobnicama briše granicu između življenja života i življenja smrti. Odrednice ‘posljednja kuća’, ‘vječna kuća’, udomljavanje u ‘kući mrtvih’, život u grobu/na groblju su metafore obrasca života u Srbiji danas«, navodi se u tekstu koji prati ovaj rad.
Projekt »Hello World« (Zdravo svijete) iz 2007. bavi se pojavom novostvorenog pisma, koje je nastalo u okviru suvremenih oblika komunikacije korištenjem novih tehnologija (internet, mobilna telefonija...). Uz pomoć softwarea, koristeći se tzv. beep zvukom osobnog računala, taj jezik je iz slikovnog preveden u fonetski oblik. 
RAZLIČITOSTI I NEONACIZAM: U radu »Celebrating Diversities« (Veličanje različitosti) iz 2008. VacuumPack istražuje fenomene vezane za temu rasne, etničke, konfesionalne, spolne različitosti/šarolikosti. Suprotstavljajući značenja iste poruke – rad se na jednoj strani sastoji od fotografije koja predstavlja grupu »Lego-čika« poredanih jedan do drugog u više redova, a s druge strane, video i zvučnog zapisa kadra groblja »Lav«, koje je nastalo za vrijeme građanskog rata između Bošnjaka, Srba i Hrvata u Federaciji Bosna i Hercegovina. 
Projekt »Crveno na crno na crveno« iz 2007. čini virtualna iluminirana struktura/instalacija postavljena u vodi duž dijela toka Dunava u Novom Sadu. Strukturu predstavlja tekst napravljen od niza slova i brojeva, osvjetljen crvenom neonskom svjetlošću. Tekst prikazuje podatke koji su preuzeti iz dokumentacije nacističke Njemačke iz 1938. godine o antropometrijskim mjerenjima njemačkih građana, gdje su iz dobivenih rezultata izvučene srednje vrijednosti, koje su označavale standard pripadnosti arijevskoj rasi. Kako se navodi u objašnjenju rada, ideja projekta »Crveno na crno na crveno« proistekla je iz činjenice o nastajanju fašističkih i neonacističkih grupa i organizacija u Srbiji (Nacionalni stroj, Krv i čast, Obraz, Rasonalisti, Skinheds...) i njihovih sve učestalijih ekstremističkih akcija u to vrijeme.
Po svemu viđenom, VacuumPack se mogu smatrati primjerom toga da suvremena umjetnička praksa s jasnom i angažiranom porukom može funkcionirati i egzistirati izvan formalnih kulturnih središta, što je potvrdilo i njihovo sudjelovanje u okviru projekta »Pokretanje istrage« novosadskog MSUV-a.
S druge strane, a u sličnom kontekstu, treba još jednom pohvaliti programsku koncepciju Galerije »Dr. Vinko Perčić«, koja je subotičkoj publici ponovno ponudila svježe i aktualne sadržaje.
D. B. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika