Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Interliber u Zagrebu
 
Ovogodišnji, 31. po redu Međunarodni sajam knjiga i učila »Interliber« bit će održan od 12. do 16. studenoga na Zagrebačkom velesajmu. Petodnevna manifestacija predstavit će poslovni svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu. I ove godine na Interliberu očekuju se mnogobrojne prezentacije i nastupi pisaca i nakladnika, te niz stručnih i popratnih događanja. Ovogodišnja zemlja partner je Izrael.  
U okviru štanda Hrvatske matice iseljenika bit će, među ostalim, predstavljena i nakladnička djelatnost Hrvata u Vojvodini.  Bit će predstavljena izdanja NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatske čitaonice, Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, kao i izdanja  objavljena u samostalnoj nakladi autora. 
U organizaciji »Školske knjige« iz Zagreba, u četvrtak 13. studenoga Interliber će organizirano posjetiti i nastavnici i odgojitelji koji izvode nastavu u hrvatskim odjelima u Subotici. 
Zagrebački sajam knjiga i učila održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministrastva kulture Republike Hrvatske. 
 
Nagrada za »Kino Liku«
 
Film »Kino Lika« redatelja Dalibora Matanića dobio je nagradu mlade publike na 30. mediteranskom filmskom festivalu u Montpellieru, piše Hina.
Film je bio prikazan u najvažnijem programu festivala (Montpellier Mediterranean Film Festival), međunarodnoj konkurenciji, a redatelj ga je osobno predstavio festivalskoj publici 28. listopada.
U konkurenciji je bilo prikazano 11 dugometražnih igranih filmova iz 11 zemalja. »Kino Lika« putuje dalje u Portugal na Funchal International Film Festival, u Nizozemsku na festivale u Leeuwardenu i Utrectu te nakon toga na ljubljanski »Liffe« i beogradski Festival autorskog filma.
 
Kranjčevićevi dani u Sarajevu
 
Poseban hommage posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću održan je 2. studenoga u Sarajevu u povodu blagdana Svih svetih čime je ujedno završena višednevna manifestacija upriličena u svrhu prisjećanja na djelo velikog hrvatskog pjesnika, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog kulturnog društva »Napredak«. 
»Dane Silvija Strahimira Kranjčevića« uz »Napredak« su organizirali i sarajevski ogranak Matice hrvatske, Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost te Muzej književnosti i kazališne umjetnosti BiH.
Na posebnoj je akademiji o Kranjčeviću govorio akademik Zdenko Lešić dok je pred sarajevskom publikom izveden oratorij »Mojsije« kojega je Dragan Filipović skladao na predlošku jedne od najljepših Kranjčevićevih pjesama.
U Muzeju književnosti BiH otvorena je i izložba posvećena Kranjčevićevu stvaralaštvu.
 
»Gavella« gostuje u Novom Sadu
 
Gradsko dramsko kazalište »Gavella« iz Zagreba gostovat će u utorak 11. listopada u Novom Sadu,  gdje će na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta prikazati predstavu »San Ivanjske noći« Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog. U predstavi igraju: Hrvoje Klobučar, Ksenija Pajić, Janko Rakoš, Franjo Dijak i Sven Šestak. Početak je u 19 i 30 sati.
 
Predstavljanje publikacije 
Arhiva Čongradske županije
 
Historijski arhiv Subotica organizira predstavljanje publikacije Arhiva Čongradske županije pod nazivom »Naselja, stanovnici i turski posjednici segedinskog Sandžaka 1570. godine«. 
Predstavljanje će biti održano u čitaonici Gradske knjižnice danas navečer (petak, 7. studenoga), s početkom u 19 sati. O knjizi će govoriti profesor dr. László Blazovich i dr. Árpád Papp. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika