Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lov u Plavni

Još je veliki Matoš prigodom svog bijega u Srbiju iz austrougarske vojske, zapisao: »Odlučio sam se za Srbiju, i kako nisam imao putnog troška, prijeđem iz Vukovara preko Dunava k mom djedu, vascijeloj Bačkoj poznatom ‚meštru‘ (učitelju) Grgi, koji je tih dana ljetovao u ubavom selu Plavni, kraj dunavskog rita, bogatom jelenima i pticama močvaricama.« Plavna je oduvjek bila bogata ribom i divljači pa su se prvi stanovnici, pokraj ratarstva, poglavito bavili lovom i ribolovom. O tome govore i zanimljivi zemljopisni nazivi oko Plavne: Sridnja šuma, Vicka, Debeljak, Jankovac, Morocka, Tuk i dr.
 
Šumski potencijali općine Bač i dalje čine bitan čimbenik u formiranju turističke ponude i razvoja lovnog turizma. Oni predstavljaju najznačajniji resurs kojim općina raspolaže u području lovnog turizma. Na ovim prostorima postoje povoljni uvjeti za život najrazličitijih divljači, što je dovelo do intenzivnijeg razvoja lova. Lov na teritoriju općine ustanovljen je čak na pet lovišta: »Podunavsko lovište Plavna« (nalazi se u sastavu JP »Vojvodinašume«), Lovište »Ristovača« (također u sastavu JP »Vojvodinašume«), Lovište VU »Karađorđevo«, Lovište »Bođanski rit« (u sastavu lovačke udruge općine Bač), te lovište »Mostonga-Ribnjak« (u sastavu PPK »Agrobačka« iz Bača). 
U Plavni djeluje vrlo aktivno lovačko društvo »Srndać«. Ono ima i vlastite prostorije – »Lovački dom« i vrlo uspješno vodstvo koje redovito ostvaruje sve planove rada i organizirano provodi sve potrebne aktivnosti. Trenutačno »Srndać« ima 43 člana. Predsjednik je Stipan Kaplar, a najstariji član je Vinko Krstin. Lovci raspolažu s oko 30.000 ha lovnog terena, a među ostalim zanimljivi su im i nazivi revira: »Cerik«, »Kontromac«, »Kasapske livadice« i dr. u kojima su podigli i 15 »čeka« i veći broj hranilišta i pojilišta.
U ovim su potezima najbrojnije divljači: divlje svinje, srneća i jelenska divljač, zec, prepelice, jarebice, fazani i divlje patke. Od sitnih predatora (štetočina) ima divljih mačaka i kuna koje su zakonom zaštićene vrste. U Lovištu se nalazi drvo s pločom na kojoj piše da je zaštićeno, jer se na njemu nalazi gnijezdo bjelorepog orla.
Društvo godišnje organizira najmanje 5 do 6 akcija (hranjenje divljači, odstrel štetočina, prebrojavanje divljači i dr.), a trenutačno je u tijeku akcija protiv šakala koji se sve više pojavljuju. Zanimljivo je da se u Plavni nalazi sačuvana puška malog kalibra – »Dvadesetica« koja je bila svojedobno u vlasništvu grofa Helca a danas je u posjedu jednog našeg mještanina.
Zvonimir Pelajić
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika