Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oaza mira, flore i faune

Specijalni rezervat prirode »Stari Begej - Carska bara« oaza je mira i netaknute prirode. Nalazi se u srednjem Banatu, 17 kilometara od Zrenjanina, u međurječju Tise i Begeja. Prostire se na 1700 hektara, a u rezervatu ima oko 250 vrsta ptica, 500 biljnih vrsta, a gnijezdi se i osam vrsta europskih čaplji. Šarolikost rezervata ogleda se i u isprepletenosti riječnog, barskog, močvarnog, livadskog, slatinastog i šumskog ekosustava. Specijalni rezervat prirode sastoji se od starog korita Begeja i Perleske bare, Tiganjice i Carske bare. 
»Do 1971. godine brodovi su plovili Starim Begejom, a sada je to mrtva rijeka duga 10 kilometara i duboka oko jednog metra. Problem, kao i u većini močvarnih područja, predstavlja eutrofizacija i stvaranje mulja, koji je dubok i do četiri metra. Da bi se očuvala rijeka, ove je godine počela realizacija odmuljavanja rijeke koja košta 42 milijuna dinara«, objašnjava Milivoj Putić uime Ribolovnog gazdinstva »Ečka« koje skrbi o rezervatu
Zbog svojih prirodnih vrijednosti, kao i mnogobrojnih rijetkih vrsta ptica, a naročito močvarica, ovaj rezervat je proglašen za ramsasarsko područje i IBA i pod zaštitom je UNESCO-a. Do Carske bare može se doći samo brodom ili čamcem, jer pripada prvom stupnju zaštite.
»Posebna atrakcija je vožnja Starim Begejom brodom za turiste, kao i ribolov, vožnja fijakerom i promatranje ptica s vidikovca. Ptice predstavljaju najveće bogatstvo rezervata i mnoge se nalaze u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta«, objašnjava Putić.
S. I.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika