Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Više od tisuću vjernika hodočastilo na oltar domovine u Bobovcu
Domovina se nikad ne zaboravlja
Na ostacima kraljevskog grada Bobovca, u nazočnosti nekoliko tisuća ljudi, služena je sveta misa za domovinu. Pripadnici Oružanih snaga BiH i policijskih agencija na svim razinama u BiH, ali i vjernika, već su sedmu godinu zaredom hodočastili na ovo povijesno mjesto gdje je stolovala posljednja bosanska kraljica Katarina. Bobovac je za Hrvate u BiH već godinama oltar domovine. Svetu misu je predvodio pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar, a koncelebrirali su brojni svećenici dijacezanskoga i franjevačkoga reda. 
»Bobovac i kraljica Katarina najbolji su pokazatelj da se svoja domovina nikad ne zaboravlja. Ovo nas mjesto mora ujedinjavati i inspirirati, pa će tek tada svim narodima u BiH biti lakše razumjeti jedni druge. Bez spremnosti na žrtvu vlastitim primjerom u ovoj državi se ne može govoriti o nekakvom napretku«, poručio je u svojoj nadahnutoj propovijedi biskup Sudar. 
»Došli smo tražiti, moliti snagu. Vjerujem da u nama i među nama kako pojedincima, tako pripadnicima Katoličke crkve, hrvatskog naroda, društva u BiH, ima bezbroj nejasnoća, pitanja s kojim bi nas se moglo usporediti s onom sedmoricom odličnika iz Evanđelja koji su dali život za domovinu. Vjerujem, da i mi u svojim životima iz ove povijesti koja se ovdje živi, imamo puno pitanja, ali od njih nema koristi, zato ih ne treba postavljati. Ali ono o čemu moramo razmišljati jest sadašnjost koja je neraskidivo povezana s prošlošću, jer mi smo odgovorni za ovo sadašnje stanje i za ono što će biti nakon toga«, kazao je, između ostalog, biskup Sudar.
»Stalno se mi kao pojedinci, kao Hrvati, kao svi narodi u BiH, često žalimo, nikako da nam krene nabolje. Ako se obratite, ako budete spremni živjeti onu temeljnu Božju zapovijed ljubavi prema Bogu i ljubavi prema čovjeku, vaša će sadašnjost i budućnost krenuti drukčijim, boljim smjerom. Međutim, imamo li mi snage stati pred Bogom i kazati: Gospodine, mi se želimo obratiti! Gospodine, mi ti želimo vjerovati! Gospodine, u našem hrvatskom narodu ima sedam odličnika koji su spremni dati život za domovinu, narod i napredak«, poručio je biskup Sudar svim nazočnima u svojoj propovijedi.
Arijana Beus
 
 
Promoviran Zbornik »Stoljeće HKD-a ‚Napredak‘ – Tuzla«
Stjecište kulturnog i intelektualnog života Hrvata
Zbornik »Stoljeće HKD-a ‚Napredak‘ – Tuzla« promoviran je u Galeriji portreta u Tuzli. Uvodnu riječ u zborniku imao je predsjednik središnjice HKD-a »Napredak« Franjo Topić, koji je ukazao na vrijednost »Napretka« kao stjecišta kulturnog i intelektualnog života Hrvata i drugih naroda u BiH, s posebnim naglaskom na uspješan rad »Napretka« u teškim ratnim uvjetima. Topić ukazuje na potrebu čuvanja i razvijanja kulture kao nezaobilaznog preduvjeta razvoja cjelokupnog društva. 
Dopredsjednik »Napretka« Nikola Čiča posebno se osvrnuo na 2005. godinu kada je HKD »Napredak« u povodu stote obljetnice organizirao simpozij na kojem je sudjelovalo devetnaest eminentnih znanstvenika i kulturnih djelatnika. 
»Iako zbornik nosi naziv ‚Stoljeće Napretka u Tuzli‘, ne može se reći da je u Tuzli djelovao punih stotinu godina, jer je poznato kako je ‚Napredak‘, kao i sva kulturna društva s nacionalnim predznakom, imao prekid u radu od 1949. do 1991. Ipak, on je živio u mislima brojnih građana«, kazao je profesor Čiča. 
»‘Napredak‘ je u Tuzli oduvijek davao potporu eminentnim ljudima, koji su širom svijeta osvijetlili obraz ove institucije i Tuzle i smatram da ovaj zbornik to može pokazati«, pojasnio je Čiča. On je provukao i jednu bitnu odrednicu kada je u pitanju budućnost HKD-a »Napredak«, a to je da će ova institucija svoje djelovanje usmjeriti u jednom modernom pravcu, te tako postati spoj tradicionalnog i modernog. 
Arijana Beus
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika