Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HKPD »Matoš« u Plavni dobio svoj amblem
 Simbolički korak naprijed
     
Deset mjeseci od osnutka Predsje-dništvo HKUPD »Matoš« usvojilo je konačan izgled amblema Društva. Ideja o izradi amblema potekla je u povijesno-istraživčkom odjelu koji vodi Kata Pelajić a ona je i predložila njegov izgled. Ideju je osmislio i grafički obradio Petar Zovak iz Bezdana, koji je podrijetlom iz Plavne. U radu na izradi amblema kao simbola Društva, ali i samog kraja u kojem je boravio, Petar Zovak je koristio svoje kreativne sposobnosti i tehnološke mogućnosti računala.
Amblem se sastoji od četiri polja, a svako od njih je znakovito i simbolizira određeno područje djelovanja udruge, kao i karakteristike samog mjesta i žitelja Plavne. U gornjem lijevom polju tambura i knjiga predstavljaju kulturnu, umjetničku i prosvjetnu djelatnost Društva. U gornjem desnom polju kružnim pleterom i crvenim kvadratićima predstavljena je povezanost naše zajednice s maticom i očuvanje našeg identiteta. U donjem lijevom polju orač u narodnoj nošnji simbolizira glavno zanimanje žitelja ovoga kraja – poljodjelstvo. U donjem desnom polju jelen ukazuje na ovaj kraj okružen šumama, bogatim raznolikom divljači i poznatim po lovu i lovištu. Jelen, uz to, predstavlja napredak i opstojnost, što bi se moglo odnositi na našu zajednicu i samo kulturno-umjetničko društvo.
Tvorac amblema nije izostavio predstaviti duboku povezanost našeg naroda s vjerom, što je prikazao žutim križem koji se nalazi u samom središtu i čini okosnicu ovog znaka. U amblemu dominiraju boje vrlo bliske Društvu ali i cijeloj našoj zajednici – crvena, bijela i plava. Plava boja u pozadini simbolizira i rijeku Dunav koja protječe pokraj Plavne i spaja nas s našom matičnom državom. Donji dio amblema obrubljen je pleterom koji na osobit način uljepšava njegov cjelokupni izgled.
Ovim projektom HKUPD »Matoš« je realizirao gotovo cijeli plan i program rada za ovu godinu. Ostaju još dvije aktivnosti: organiziranje književne večeri i gostovanje u Sonti u okviru »Šokačke večeri«, a u tijeku je tiskanje članskih iskaznica i uređenje prostorije za budući rad. Naravno, ženski pjevački zbor, u suradnji sa župnom zajednicom, počinje pripreme programa za Božićne blagdane.
Zvonimir Pelajić 
 
Svi sveti u Sonti
 
Blagdan Svih Svetih dan je kada palimo svijeće za sve najmilije koji više nisu s nama, ali i za sve svece. Crkva već 1200 godina slavi 1. studenoga ovu svetkovinu, točnije od 1827. godine, kad je papa Grgur IV. odredio da se na ovaj dan u cijeloj Crkvi na svečani način obilježi spomen svih svetih. Ta je svetkovina zapovjedni blagdan u Katoličkoj crkvi i spomen svih, proglašenih i neproglašenih svetaca, koji su svoj život posvetili Bogu i proživjeli ga u duhu i po zahtjevima Evanđelja, a u korist bližnjih.U subotu, 1. studenoga, sonćansko groblje bilo je puno onih koji su  dan posvetili najmilijima, čije su duše  otišle iz svagdanjega svijeta. Mnogi Sonćani sa svih strana Europe slili su se na mjesno groblje kako bi se paljenjem svijeća i usrdnom molitvom prisjetili dragih pokojnika.
I. Andrašić
Aktivnosti Savjeta
 
VAJSKA – Prošlo je više od dva mjeseca od izbora novoga Savjeta MZ Vajska, a zbog odlaska u mirovinu bivšega tajnika Ivana Kontre, od 1. rujna na to je mjesto postavljen Momir Svorcan. Od 13 članova Savjeta jedanaestero su pripadnici koalicije okupljene oko DS-a. Za  predsjednika je izabran Stevo Starović, koji je i predsjednik MO DS-a Vajska.  »Od prošlog Savjeta naslijedili smo odnose koji su bili pomalo nedefinirani i nastojimo ih svesti u okvire demokracije. U ovom selu nitko se i nikada više ne smije osjetiti po bilo kojoj osnovi oštećen samo zbog svojega nacionalnoga, vjerskoga, ili socijalnoga statusa«, kaže predsjednik Starović. Tajnik nam navodi aktivnosti Savjeta u oblasti infrastrukture. »Dovršena je kapela na groblju, koja je započeta u mandatu prošloga Savjeta. Predana je na uporabu crkvama, a održavanje ide na teret MZ. Ukoliko vrijeme dopusti, prije zime namjeravamo postaviti ogradu oko groblja i pješačku stazu. Riješili smo i višegodišnji problem Vajske, uredili smo deponij smeća. Crkvama smo odobrili po 100.000 dinara, realizacija se očekuje ovih dana. U planu nam je i uređenje parka i tržnice, a Vatrogasni dom je već u fazi renoviranja. Organizacijama kulture, kojima se do sada pomagalo davanjem dvorane bez nadoknade, ubuduće moramo pomoći i sredstvima sukladno svojim mogućnostima«, kazao je tajnik Svorcan
I. Andrašić 
Crkva bez vlage 
 
VAJSKA – U crkvi sv. Jurja u tijeku su radovi na sanaciji vlage, te na renoviranju krova. Vaištanski župnik vlč. Josip Kujundžić uspio je prikupiti sredstva potrebna za ove zahvate. »Bilo je krajnje vrijeme za saniranje vlage u zidovima crkve. Osnovni radovi su obavljeni, u zidove je ubačena izolacija i sad predstoji razdob-lje sušenja od najmanje dva mjeseca. U tijeku je i sanacija krova, koji je već sklon prokišnjavanju, a dinamika aktivnosti ovisit će od vremenskih uvjeta. Nakon završetka ovih radova pristupit ćemo i cjelovitom unutarnjem uređenju, koje će, nadam se, biti dovršeno do mlade mise našega sumještana Dragana Muharema«, kazao je vlč. Josip Kujundžić.
I. Andrašić 
 
Renoviranje Vatrogasnoga doma
 
VAJSKA – Renoviranje Vatro-gasnoga doma Vajska je u tijeku. Trenutačno se uređuje prostor u prizemlju, koji će biti dan na uporabu Lovačkom društvu. Po riječima tajnika MZ Momira Svorcana, nakon uređenja prizemlja, bit će renovirana i višenamjenska dvorana na katu, u kojoj se, iako je neuvjetna, sada odvijaju sve društvene aktivnosti sela, čime će Vajska dobiti odista reprezentativan ugostiteljski objekt. Potrebe subjekata kulture bit će riješene vraćanjem u posjed Mjesnoj zajednici zgrade bivšega kina i njezinim renoviranjem.
I. Andrašić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika