Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Somboru je u tijeku izgradnja Kuće pomirenja
U funkciji edukacije i karitativnog rada
Humanitarna udruga Nijemaca »Gerhard« iz Sombora osnovana je 1999. godine. Prije osnutka cilj je bio okupiti njemačku nacionalnu manjinu, kako bi ta redovita okupljanja poprimila karitativni oblik. Danas udruga poseban značaj pridaje edukaciji, očuvanju nacionalnog identiteta, očuvanju vjere, kulture i humanitarnoj djelatnosti. Predsjednik udruge Anton Beck kaže kako njihov humanitarni rad obuhvaća rad preko cijele godine sa starima, bolesnima i siromašnima. 
»Preko cijele godine radimo s ovim ljudima. Teškim, ekstremnim slučajevima dajemo dva, tri puta godišnje humanitarnu pomoć, a božićni dar samo u Somboru i okolici dobiva preko 550 obitelji. Organizator je Robert Lahr rodom iz Kucure, malog  sela pokraj Vrbasa. On se još kao dijete zarekao kako će, ako se uspije izvući iz logora i ako sve preživi, jednoga dana kada bude imao svojih sredstava pomagati stare zem-ljake.«
Robert Larh je na humanitarnom polju angažiran preko deset godina, sakuplja donacije, te u Vojvodinu stižu ogromne količine prehrambenih artikala, kemikalija za higijenu i kućanstvo i drugo, te se sva sredstva podijele sugrađanima.
HUN »Gerhard« broji preko 550 članova i to je najveća organizacija Nijemaca u Vojvodini, a po aktivnostima i najjača, što je dokazala i Svjetska udruga Donau Nijemaca. Zahvaljujući tome je dobivena »Kuća pomirenja s Bogom«, koja se gradi u Somboru blizu crkve Svetog Križa. Predstavnici Svjetske udruge su vidjeli kako HUN »Gerhard« radi u veoma oskudnim prostorijama, te su tvrtka »Regnauer« i Franz Wesinger, koji je podnio najveći teret organizacije, u gradu Rosenheimu organizirali da ova udruga Nijemaca dobije kuću.
Naziv objekta »Kuća pomirenja s  Bogom« nije slučajan, donatori su smatrali kako je taj naziv sasvim odgovarajući, jer biti pomiren s  Bogom znači biti pomiren i s ljudima. Ova kuća neće biti otvorena samo za njemačku nacionalnu manjinu, već i za druge manjine s ovih prostora.
»Moram naglasiti kako u posljednjih nekoliko godina iznimno lijepo surađujemo s manjinama u Somboru, a na prvo i glavno mjesto stavljam hrvatsku i mađarsku nacionalnu manjinu. Za ovu kuću želimo reći kako je to kuća kršćana i kršćanstva, a u tom smislu ima kontakt i s  pravoslavnom vjerom, jer kršćanstvo je poteklo od jednog korijena i jednog Boga. U toj bi kući njemačka nacionalna manjina imala svoj ured s nekoliko podgrupa, a kršćanske zajednice će imati stalno otvorena vrata za održavanje vjerskih skupova, duhovnih vježbi i raznih seminara. Prostor za takve skupove će postojati jer ćemo imati jednu ogromnu dvoranu, jednu dvoranu srednje veličine i jednu malu dvoranu. Tu će biti i četiri ureda, kuhinja, trpezarija i sanitarni čvor i jedan poseban ured namijenjen Caritasu, odnosno karitativnoj djelatnosti.«
Projekt Kuće pomirenja s Bogom je širokog dijapazona, pa će se tako raditi i s mladeži,  starijima i jako starima. Namjera je ovog projekta baviti se starima i bespomoćnima, ljudima koji su na ulici i djecom  bez roditelja. Te će kategorije u Kući pomirenja imati poseban status.
Zlatko Gorjanac
 
Sajam zapošljavanja
 
Sajam zapošljavanja, peti po redu, a drugi u Gradu Somboru kojeg je organizirala somborska filijala, održan je u prošli petak u Sokolskom domu. Više od 200 radnih mjesta je ponudilo 46 poslodavaca, a zainteresiranost za ovaj sajam je pokazao veliki broj nezaposlenih, te je Zavod za zapošljavanje tijekom listopada strankama izdavao upute da bi se na sajmu okupili brojni nezaposleni i oni koji traže promjenu posla. Šefica odsjeka za posredovanja Radomirka Žiža je izjavila da njihovo iskustvo u dosadašnjem organiziranju sajma govori kako je ovo najefikasniji oblik direktnog posredovanja, gdje se poslodavci i nezaposlena lica susreću na jednom mjestu. Dosadašnji rezultati su pokazali da se preko 15 posto nezaposlenih uposli zahvaljujući sajmu. Somborska filijala broji preko 6000 nezaposlenih osoba, dok na nivou okruga, koji pokraj Sombora pokriva i Apatin, Odžake i Kulu, na posao čeka 21.000 nezaposlenih.
Na Sajmu zapošljavanja u Somboru ponuđeni su razni poslovi za - metalske radnike, bravare, zavarivače, tesare, tehnologe, gipsare, radnike kuharske struke, administrativne radnike, ekonomiste i nekvalificirane radnike.
Z. G.
 
Odgovornost pri 
upravljanju otpadom
 
U četvrtak, 30. listopada, u velikoj dvorani Gradske vijećnice održana je tribina o razvijanju javne svijesti u funkciji upravljanja otpadom. Organizator tribine bilo je JKP »Čistoća« iz Sombora, a voditelj ravnatelj ovog poduzeća Andrija Penzeš, koji je u svome izlaganju naglasio kako rizici u životnom okolišu mogu proisteći kao posljedica djelovanja čovjeka ili prirode, s tim što se na prirodu može utjecati samo donekle, dok se na djelovanje čovjeka može itekako utjecati. Cilj ovog projekta je obučiti kadrove i razvijati svijest, te stvarati preporuke za akcije koje bi povećale razinu svijesti najšireg stanovništva oko problema životnog okoliša, osobito kod djece i mladih, kod kojih se stvara osnova za akcije i upravljanje otpadom. Općina Sombor je sudionik projekta »Plan upravljanja otpadom u regiji sjeverozapadne Bačke«, kojim je predviđeno da u Somboru bude jedan od 29 regionalnih deponija.  Jedna od osnovnih stvari na kojima će se plan zasnivati jest selekcija otpada na izvorištu, neutralizacija opasnog otpada, a bit će primijenjeni i drugi tretmani. 
Grad Sombor ima 259 godina dugu tradiciju upravljanja otpadom, a na ovoj tribini su se okupili predstavnici Zapadnobačkog okruga, predstavnici ekoloških udruga, te učenici osnovnih i srednjih škola.
Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika