Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Održan VIII. sajam automobila
Auto Show – Novi Sad
 
Na Novosadskom sajmu održan je VIII. sajam automobila »Auto Show – Novi Sad«. Od 21. listopada do nedjelje, 26. listopada, između ostalog, bilo je predstavljeno 37 premijera modela automobila, od kojih su neki bili prvi put predstavljeni u jugoistočnoj Europi. Svečano otvorenje proteklo je u ozračju slogana VIII. sajma automobila – »Sigurna strast«. Zabavnim programom, defileom oldtajmera i manekenki predstavljeni su povratak u prošlost i pogled u budućnost, ljepota sigurnosti, ali i izazov strasti.
Sudeći po broju prodanih novih putničkih i lakih komercijalnih vozila tijekom prošle godine, automobilsko tržište u Srbiji napreduje laganim koracima. S preko 46.000 prodanih automobila u 2007. godini, bilježi se rast od oko 6 posto u poređenju s 2006. godinom. Značajno mjesto u ukupnoj prodaji vozila zauzima i Sajam automobila »Auto Show – Novi Sad«.
Već je postalo uobičajeno da se gotovo svi izložbeni modeli prodaju tijekom sajma, što, uz kontinuirano uvođenje novih pratećih programa i usluga, omogućava da »Auto Show – Novi Sad« bilježi iz godine u godinu kvalitativan i kvantitativan rast svih pokazatelja uspješnosti, osvajajući najviše ocjene posjetitelja. Tijekom razvoja sajam putničkih i teretnih vozila profilirao se u grupu značajnih mjesta za unapređenje prodaje i omogućava izlagačima uspješan pristup tržištu, a posjetiteljma uvid u ukupnu ponudu svjetske automobilske industrije na jednom mjestu.
Pokraj promicanja novih modela četverokotača, koji su predstavljeni neposredno poslije salona automobila u Frankfurtu, posjetitelji su bili u prilici vidjeti i novitete u teretnom programu, kao i pratećim granama automobilske industrije. Poslije salona u Frankfurtu, na VIII. sajmu automobila u Novom Sadu su prvi put u jugoistočnoj Europi predstavljeni najnoviji modeli marki »peugeot«, »renault«, »mitsubishi« i nova »mazda«. 
Sadržina izlaganja bila je sljedeća – putnička vozila,  teretna vozila (kamioni, laka dostavna vozila, vozila posebne namjene), autobusi i mini-busevi, motocikli, skuteri, mopedi i bicikli, kamp-prikolice, rezervni dijelovi i alati, auto-servisna oprema, goriva i maziva, auto-kozmetika, pneumatici, audio i video oprema za vozila, zaštita za vozila (alarmni uređaji), osiguranje, lizing, kreditiranje, stručna literatura (katalozi, časopisi, magazini) i garažna vrata. 
Posetitelji su tijekom šest sajamskih dana, na 10.000 četvornih metara, imali priliku vidjeti 37 premijera, kao i aktualne, popularne i nove modele najpoznatijih proizvođača.
Igor Kušeta 
 
Zahvala za plodove
 
U nedjelju, 26. listopada, u župi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni služena je svečana misa u zahvalu za plodove. Misu je predvodio župnik vlč. Željko Avgustinov.
Mnoštvo vjernika zahvaljivalo je Bogu molitvom i pjesmom, dok su mladi u nošnjama na oltar prinosili križ, Bibliju, uskršnju svijeću, brašno, žito, šećer, kukuruz i druge darove. Misi je bio nazočan i ravnatelj Osnovne škole »Ivan Milutinović« Ivan Stipić, koji je svima poželio mnogo uspjeha u školi.
 
Provala u Gubecu
U dva navrata, tijekom prošloga tjedna i posljednji put u utorak  28. listopada navečer, nepoznati su počinitelji provalili u prostorije HKPD-a »Matija Gubec« u Donjem Tavankutu, koje se nalaze u sklopu Doma kulture u Tavankutu i tom prigodom načinili štetu na ulaznim vratima. Prigodom ovih provala nepoznati su počinitelji otuđili dio kompjutorske opreme, plakete i priznanja Društva ostavljajući za sobom nered, kako u prostorijama tako i u svečanoj dvorani Doma kulture. Cijeli slučaj prijavljen je policiji, koja je obišla prostorije Društva.
L. S.
  
Biciklom do fakulteta
 
Studenti doktorskih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu došli su na ideju  izgraditi garažu za bicikle. Ideju o ovom projektu dobili su gledajući primjere razvijenosti biciklističkog prometa zapadnoeuropskih zemalja, kao i nekih zemalja u regiji, poput Hrvatske i Makedonije.
»Početna točka od koje bi krenuli prema promoviranju biciklističkog prometa, kao jednog konkurentnog oblika prijevoza, je osiguranje parkinga za bicikle, zbog toga što je krađa bicikala jedan od glavnih uzroka zbog čega se bicikl rijetko koristi kao oblik prijevoza. Izgradnja parkinga se planira ispred Fakulteta tehničkih nauka«, objašnjava koordinator projekta Vladimir Mrkajić.
Sudionici projekta su proveli anketu koja je imala za cilj utvrđivanje stanja biciklističkog prometa na FTN-u i da se uvidi - jesu li studenti zainteresirani koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo? Anketirano je 500 studenata i oko 400 nastavnog i nenastavnog osoblja.
»Za početak smo uradili prijedlog projekta  kojim bi se izvršila adaptacija već postojećeg biciklističkog parkirališta ispred FTN-a. Treba biti postavljena nadstrešica, novi držači bicikala, rasvjeta i video nadzor«, kaže Mrkajić. 
S. I.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika