Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba fotografija »Njen prijatelj«
Kampanja za 
prevenciju raka dojke
U ponedjeljak 3. listopada, u vestibilu Gradske kuće otvorena predstavljena je izložba fotografija »Njen prijatelj« kao dio edukativne kampanje posvećene svim ženama koje su imale rak dojke i onima koji su bili uz njih u najtežim trenucima.
Izložba obuhvata fotografije poznatih ličnosti i njihovih prijatelja koji su se liječili od raka dojke, ukazujući da je dijagnoza raka dojke početak veoma emotivnog i često zastrašujućeg puta, te da je ženama neophodno da znaju da na tom putu nisu same.
Kampanja »Njen prijatelj« Dobrotvornog fonda Katarine Rebrače, fotografa Nebojše Babića i kompanije Roche, dio je globalne kampanje »Breast Friends«, čiji je osnovni cilj da se ukaže na neophodnost ranog otkrivanja raka dojke, a u slučaju da bolest postoji – potrebe suočavanja s njom, upoznavanja bolesti i vrste tumora, kako bi se primijenila adekvatna terapija. 
Konkretan cilj kampanje je da se do kraja ove godine kupe tri digitalna fiksna mamografa za tri najveća instituta za onkologiju – u Srijemskoj Kamenici, Beogradu i Nišu.  Otvorenju izložbe i kasnijem skupu u gradskoj vijećnici nazočili su, između ostalih, voditeljica kampanje Katarina Rebrača, pokrajinski tajnik za zdravstvo Atilla Csengeri i državni tajnik Ministarstva zdravlja Tomislav Stantić.
Izložba »Njen prijatelj« organizirana je u suradnji sa subotičkom Općom bolnicom i lokalnom samoupravom.
D. B. P.
 
 
Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti
Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti u Savjetovalištu za dijabetes u Domu zdravlja u Subotici bit će organiziran niz akcija. Savjetovalište za dijabetes, otvoreno u okviru Preventivnog centra Doma zdravlja, nalazi se na Segedinskom putu broj 42, u zgradi ambulante 6, telefon 546-237. 
U petak 14. studenoga, od 7,30 do 11 sati bit će sprovedena akcija mjerenja vrijednosti šećera u krvi te popunjavanje upitnika za procjenu rizika za obolijevanje od šećerne bolesti. Popunjavanje ovog upitnika preporuča se svim osobama starijim od 40 godina bar jednom u tri godine, a mlađima po želji ili po procjeni liječnika. Na ovu akciju se posebno pozivaju sugrađani srednje životne dobi, svi oni koji odavno nisu mjerili vrijednosti šećera u krvi, i oni koji znaju da su pod velikim rizikom za obolijevanje od ove bolesti. Savjetovalište za dijabetes je otvoreno u veljači ove godine i namijenjeno je svim osobama oboljelim od dijabetesa (bilo da su na dijeti, tabletama ili insulinu), svim osobama koje su pod povećanim rizikom za obolijevanje od ove bolesti, ali i zdravim osobama koje o dijabetesu žele saznati nešto više. 
dr. Marija Mandić
 
 
Sjećanje na nastradale
 
U nedjelju 2. studenoga, na Dušni dan na Senćanskom groblju na parceli 44, kod spomenika »Ptica slomljenih krila« održana je komemoracija žrtvama, koje su 1944. godine strijeljane na istom tom mjestu. Ova parcela se nalazi na samom kraju Senćanskog groblja, u udubljenju (jami) gdje su na stravičan način ubijene 852 osobe, među kojima i kompletne obitelji. 
Na ovome se mjestu nalazi zid na kom su uklesana imena poginulih, a njihovi najmiliji godinama se nisu mogli javno prisjećati svojih pokojnika. 
Ovom prilikom okupljeni su palili svijeće i donosili cvijeće, te se prisjećali stradalih. Priređen je kulturni program u kom je sudjelovala i Nevena Mlinko, koja je kao predstavnica hrvatske zajednice recitirala stihove pjesme »Oporuka«. Također je održano i ekumensko bogoslužje u kom su sudjelovali u ime Katoličke crkve – István Dobai na mađarskom jeziku, Andrija Kopilović na hrvatskom jeziku, József Miocs na njemačkom jeziku. Također, sudjelovali su i predstavnici drugih vjerskih zajednica: Katalin Surányi Réti iz Reformatske crkve, Árpád Dolinszky iz Evangelističke crkve i predstavnik muslimanske zajednice Kuradli Fetiš. Predstavnik židovske zajednice nije bio nazočan zbog bolesti. Nazočnima se obratio i predsjednik Skupštine grada Subotice Jenő Maglai.  
U zimu 1944. godine na parceli 44 na Senćanskom groblju strijeljane su 852 osobe, stare od 12 do 80 godina, uglavnom mađarske, njemačke i hrvatske nacionalnosti. Među tim žrtvama, za koje se tvrdilo da su ratni zločinci, bilo je i djece, među njima i dvana-estogodišnje djevojčice, koje nisu skrivile nikakav zločin. Nasilno su dovođeni na ovo mjesto iz 18 okolnih mjesta, dok je najveći broj žrtava bio iz Subotice i Bajmoka.
U Općini Subotica za vrijeme Drugog svjetskog rata stradalo je 2000 Židova, 1600 Mađara, 1300 Srba, 1300 Hrvata – Bunjevaca, 600 Nijemaca, 150 Crnogoraca i 50 osoba drugih nacionalnosti.
Pokraj mnogobrojnih političkih stranaka i vijeća, vijence su položlii i predstavnici hrvatske zajednice, predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske, Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 
Ž. V. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika