Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Priopćenje za javnost 
 
Na sjednici Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine održanoj  3. studenoga 2008. godine, donesene su odluke o odobravanju dodatnih sredstava, preusmjeravanju sredstava, promjeni naziva projekata i financiranju novih projekata. 
Odluke UO Fonda za kapitalna ulaganja važne su za realiziranje projekata koji su u  tijeku ili će biti realizirani na području Grada Subotice.
Dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 32.793.987,59 dinara, osigurana su za renoviranje i adaptaciju Gradskog muzeja, izgradnju kanalizacije u Ulici Braće Radić, rekonstrukciju  daljinskog grijanja i izgradnju ceste na području prigradskih i gradskih mjesnih zajednica.
Preusmjerena sredstva u visini od 74, 368.109,03 dinara bit će korištena za izgradnju  zapadnog magistralnog vodovoda i paralelnog sekundarnog cjevovoda, magistralnog vodovoda povez Subotica – Palić, asfaltiranje ulica, proširenje kapaciteta azila za pse i mačke lutalice, izradu projektno-tehničke dokumentacije za infrastrukturno opremanje Industrijskog parka, kao i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju, adaptaciju i infrastrukturno opremanje više objekata u prigradskim mjesnim zajednicama.
Promjena naziva projekata izvršena je u ukupnoj visini od 149,000.000,00. a odnosi se  na izgradnju Doma kulture u Bačkim Vinogradima, izgradnju magistrale vodovodne mreže na Paliću i eksproprijaciju i nastavak izgradnje Y - kraka puta E-75.
Za nove projekte odobrena su sredstva u visini od 303.898.698,10 dinara, i to za  adaptaciju Doma MZ Mali Bajmok, nastavak izgradnje hrama svetog Proroka Ilije na Paliću, prenamjenu kino dvorane »Lifka«, adaptaciju Dispanzera za plućne bolesti, plinofikaciju Stomatološke poliklinike, projektno-tehničku dokumentaciju za infrastrukturu novih radnih zona, projektno-tehničku dokumentaciju za zračnu luku Bikovo, te izgradnju i sanaciju lokalnih cesta.
 Ovim odlukama Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine osigurano je racionalno korištenje ranije odobrenih sredstava, za projekte koji zbog objektivnih razloga neće biti realizirani tijekom 2008. godine, ali i financiranje novih projekata od kapitalnog značaja za Grad Suboticu. 
 
 
Sjednica Gradskog vijeća
 
Na 12. sjednici Gradskog vijeća, utvrđen je prijedlog odluke o uvjetima i načinu snabdijevanja toplotnom energijom. Ovaj prijedlog usuglašen je sa Zakonom o energetici, kojim je predviđeno da je Toplana »energetski subjekt«, a potrošači »kupci« toplotne energije. 
Po ovoj odluci, kupci koji nemaju zaključen ugovor s Toplanom imaju obvezu zaključiti ga u roku od godinu dana od stupanja ove odluke na snagu. U istom roku Toplana je obvezana donijeti tarifni sustav koji će utvrditi elemente za obračun i način obračuna cijene toplotne energije. Za dvije godine Toplana treba odrediti kriterije za utvrđivanje cijene toplotne energije za korisnike u stanju izuzetne socijalne potrebe.
Utvrđen je i prijedlog odluke o osiguravanju poslovnog prostora za rad političkih stranaka, po kojem poslovni prostor Grada mogu koristiti političke stranke koje imaju vijećničku skupinu, sudjeluju u formiranju vijećničke skupine ili imaju vijećnika koji nije član niti jedne vijećničke skupine. Grad Subotica osigurava korištenje poslovnog prostora i političkoj stranci koja ima narodnog zastupnika u Skupštini Republike Srbije ili zastupnika u Skupštini AP Vojvodine. 
Gradsko vijeće smatra opravdanim proširenje područja Slobodne zone »Subotica«, koje je ovo poduzeće uputilo kao zahtjev Skupštini Grada  kojim se povećava mogućnost razvoja zone.
Donesen je i zaključak o utvrđivanju potrebe izučavanja mađarskog jezika kao jezika društvene sredine, kao izbornog predmeta u odjelima na srpskom i hrvatskom jeziku u osnovnim školama u Subotici. Gradsko je vijeće prihvatilo da Direkcija za izgradnju općine Subotica dalje skrbi o spomen česmi »Subotički olimpijci«, koju su na javnoj površini na počeku Aleje maršala Tita izgradili poduzetnik Miodrag Bardić i udruga građana »Za grad«.
Na sjednici je također prihvaćen i program za izradu plana detaljne regulacije Vodozahvata 2, čime će se osigurati izgradnja tvornice vode na 78 hektara zemljišta, kao i program detaljne regulacije središta grada, Zone 3. Nakon usvajanja od strane Skupštine Grada, spomenuti programi bit će na javnom uvidu.
Sve odluke s današnje sjednice Gradskog vijeća bit će upućene Skupštini Grada na razmatranje i donošenje.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika