Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Širimo se i na prostor susjednih zemalja

Odnedavno, pokraj već postojećih lokalnih televizijskih postaja, u Subotici je s radom počela još jedna TV kuća, F travel, specijalizirani domaći kanal koji se isključivo bavi turizmom i putovanjima. Televizijski program ove postaje možete gledate na 42. kanalu subotičke kablovske mreže, a diljem Vojvodine i Srbije gledateljstvo je pokriveno putem ostalih lokalnih kablovskih distributera. O planovima razvoja i koncipiranju uvijek zanimljive programske sheme porazgovarali smo s Mirkom Mikovićem, ravnateljem ove u nas jedinstvene televizijske postaje.
Što je, u najkraćem, F travel televizija i kako je nastala na našim prostorima?
U pitanju je specijalizirani televizijski program koji se bavi isključivo promocijom i prezentacijama putovanja i turizma na prostorima naše države. Radimo po licenci svjetskog Travel Channela koji se emitira na TV postaji Discovery, što znači da smo u obvezi pridržavati se određenih tehničkih standarda i programskih formi. 
Kada je u eter krenuo prvi  program ove televizijske kuće?
Službeni programski start imali smo 17. prosinca prošle godine, počinjajući preko KCL televizije koja je preuzimala dva sata našeg programa u tzv. time sharingu.
Na kojim se sve televizijskim kanalima danas može gledati program F travel televizije?
Ulaskom u sustav Digi satelitske platforme danas emitiramo program od ponoći do 10 sati svakoga dana, pokrivajući kompletan prostor Srbije, koji podrazumijeva negdje oko 125.000 korisnika ovog digitalnog satelitskog sustava i prisutni smo putem lokalnih kablovskih distributera u 43 grada. Od prije nekih mjesec i pol dana, na subotičkoj kablovskoj televiziji građani nas mogu gledati na 42. kanalu.
Koliko sada dnevno emitirate programa?
Na subotičkoj kablovskoj televiziji, i na 60 posto teritorija Vojvodine, plus cijela Šumadija, imamo cjelodnevni program u trajanju od 24 sata.
Kako se i na koji način pravi program F travel televizije?
U Subotici se nalazi centrala naše televizisjke kuće, sva potrebna logistička podrška i tehnički kapaciteti, kao i studio koji se nalazi na 5. katu Otvorenog sveučilišta. Trenutačno ovdje imamo 15 ljudi koji su izravno uključeni u radno funkcioniranje F travel televizije, a postoji i nekoliko punktova diljem Srbije: u Somboru, Zrenjaninu, Novom Sadu, Zaječaru, Čačku, Kraljevu i konačno, Beogradu. Zaposleni i honorarni djelatnici zaduženi su za praćenje svih turističkih događaja i manifestacija diljem zemlje, pripremajući priloge o njima koji se poslije emitiraju na programu naše TV kuće. Ovisno o potrebi i načinu rada nekada su to već gotovi prilozi spremni za emitiranje, ili se pak šalje sirovi materijal koji se potom u našoj montaži dodatno obrađuje i priprema za programsku shemu.
Kakav je, primjerice, sadržajno program ove televizijske kuće?
U pitanju su ponajprije reportažni programi s puno korisnih informacija o predjelima i objektima koji se snimaju, potom slijede raznovrsne programske vijesti o određenim događanjima ili najave predstojećih pretežno turističkih manifestacija, također dio našeg programa rezerviran je za marketinški dio u kojemu se turističke organizacije i pojedinci mogu predstavljati i reklamirati u javnosti. Glede samog sadržajnog dijela programa nastojimo da bude raznovrstan i zanimljiv našem gledateljstvu, pa tako primjerice upravo pripremamo seriju priloga na temu kako praktično i jeftino provesti vikend na nekoj od brojnih turističkih destinacija u zemlji. Hoće li to biti pješačenje, planinarenje, vožnja biciklom ili možda jedrenje, sve ovisi o osobnim afinitetima. U našoj zemlji, ali i u zemljama u neposrednom okruženju poput Hrvatske i Mađarske, ima zbilja puno lijepih odredišta koja mnogi još nisu uspjeli niti vidjeti, a naša je želja ponajprije slikom ih približiti našem gledateljstvu.
S kojim sve televizijskim kućama ostvarujete programsku suradnju?
Imamo zbilja lijepu i kvalitetnu suradnju s nekoliko televizijskih kuća poput RTS-a, RTV-a, s televizijama Prizma (Kuršumlija) i TV5 iz Niša, s kojima redovito razmjenjujemo programski materijal, a od nedavno imamo uspostavljenu suradnju sa Zuglo TV iz Budimpešte.
Hoće li se prekogranična suradnja razviti i na prostorima susjedne Hrvatske?
Upravo sam prošlog vikenda boravio u Osijeku gdje sam potpisao ugovor s Digi Croatia, koji pokriva cijeli teritorij Hrvatske i već početkom sljedećeg mjeseca bit ćemo uključeni u taj sustav emitiranja programa. U tijeku su i pregovori s HRT-om, u svezi s logističko-tehničkom pomoći, kao i u svezi s uključenjem u kablovske sustave u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Đakovu i još nekim hrvatskim gradovima. g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika