Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pranje biografije

Dojučerašnji najbliži suradnici radikalskog vojvode Vojislava Šešelja, odnedavno organizirani u Srpsku naprednu stranku, izgleda da su odustali od velike Srbije, kao jednog od svojih temeljnih programskih ciljeva radi kojeg su na ovim prostorima 90-ih godina vođena četiri rata (točnije jedan jedini, veliki). Ali, do izmjene političkog smjera dotični su bivši SRS-ovci došli tek onda kada su se odcijepili od svoga gurua koji u Den Haagu i dalje izvodi svoju predstavu. I sada, kada su shvatili kako linija Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica više nije njihova politika (Aleksandar Vučić, zamjenik predsjednika SNS-a), stiže im otrežnjenje koje boli. U Hrtkovcima, srijemskom mjestu najpoznatijem po progonu Hrvata od 1992. do 1995. godine, zabranjen je skup te stranke najavljen za subotu 1. studenoga, a jedan je tamošnji SRS-ov jurišnik smrću zaprijetio Tomislavu Nikoliću. Predsjednik SNS-a je dan poslije novinarima rekao kako je njegovo ubojstvo naručio upravo Vojislav Šešelj. 
Ovakav slijed vjerojatno niti Nikolić, niti Vučić nisu očekivali, pa nije čudo da su u čudu. Biti u žrvnju radikalskih prijetnji teško je iskustvo, možda nije loše da ga i oni prođu.
Ipak, niti ovakav obrat ne bi smio biti prigoda za zluradost, iako neki događaji, pogotovu oni s tragičnim posljedicama kao što su hrtkovački, ne smiju ostati zaboravljeni. Udio današnjih naprednjaka u mračnom dijelu povijesti Hrtkovaca povijesna je činjenica, a njihov sadašnji politički luping možda je moguće prihvatiti samo kao početak iskupljenja. Dvije-tri »normalne« izjave medijima nisu dovoljne. Za pranje biografije potrebno je nešto puno više od toga.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika