Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Intenzivna suradnja policija susjednih država u regiji

Nepunih tjedan dana nakon što su u snažnoj eksploziji, koja je protresla najuže središte Zagreba, ubijeni glavni urednik tjednika »Nacional« i suvlasnik NCL Media grupe Ivo Pukanić (47) i direktor marketinga iste grupacije Niko Franjić (40), aktiviranjem eksplozivne naprave koja se nalazila u mopedu bez registarskih oznaka parkiranom pokraj Pukanićevog automobila u Palmotićevoj ulici, hrvatska specijalna policija uhitila je deset osoba osumnjičenih za to kriminalno djelo. 
Četiri osobe su uhićene na području PU Vukovarsko–srijemske, u kafiću u sklopu benzinske postaje na odmorištu Spačva, šest kilometara od graničnog prijelaza Bajakovo sa Srbijom, a ostali su lišeni slobode na području Zagreba, gdje je specijalna policija nasilno upala u nekoliko stanova. 
POSLOŽENI MOZAIK: Protiv petorice okrivljenih za teško ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića USKOK je podnio istražni zahtjev. Osumnjičeni su bratići Robert (31) i Luka (24) Matanić, Amir Mafalani (26) i Željko Milovanović (42), te državljanin Srbije Bojan Gudurić (27), od kojih su posljednja dvojica još u bijegu. Motiv je bio koristoljublje, a osim za teško ubojstvo, osumnjičeni su i za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju. Prema navodima iz istražnog zahtjeva, Pukanićeva likvidacija naručena je sredinom ove godine, nakon čega je Robert Matanić počeo s pripremama, a Milovanović i Gudurić, inače pripadnik novosadske pljačkaške skupine, zbog toga su došli u Zagreb. Matanići i Mafalani su im našli smještaj i pratili su Pukanića, radi čega su iznajmili stan u Petrinjskoj 4 i stan nasuprot Pukanićeva stana u Ilici. U petak navečer su privedeni i Slobodan Bobo Đuranović (54), državljanin Crne Gore, i Milenko Kuzmanović (25), državljanin Srbije, koje se sumnjiči da su bili pomagači.  
U posloženom policijskom mozaiku Robert Matanić se sumnjiči da je nabavio skuter kojim su se koristili atentatori, te da je aktivno sudjelovao u praćenju Ive Pukanića. Željko Milovanović, bivši pripadnik »crvenih beretki«, sumnjiči se da je u četvrtak, 23. listopada, na dan atentata, dovezao i ostavio skuter s paklenom napravom na parkiralištu »Nacionala«, pokraj Pukanićeva automobila. Znajući da je taj prostor pokriven nadzornim kamerama bio je vrlo oprezan, te kacigu kojom se maskirao nije skidao hodajući još kilometar dalje od mjesta zločina. Osjećajući se sigurnim skinuo ju je tek u prostoru za koji je mislio da nema nadzornih kamera. Međutim, prevario se. Tamo su također bile postavljene nadzorne kamere koje su ga snimile, a da toga nije bio svjestan. To je bila jedna od ključnih karika u otkrivanju jednog od neposrednih izvršitelja atentata. Veliki dio posla obavili su i forenzičari, koji su na mjestu zločina našli DNK tragove osobe za koju se pretpostavlja da je aktivirala bombu. Policija je na mjestu zločina pronašla i trag koji ukazuje na nešto što bi moglo biti GPS, a takav uređaj nađen je i u Milanovićevom stanu, kojim se koristio u Zagrebu. Kako je riječ o tipu uređaja kojeg nije moguće naći u komercijalnoj prodaji, u forenzičku istragu uključeni su i američki stručnjaci, koji bi trebali pomoći hrvatskim forenzičarima u identificiranju uređaja i njegovoj ulozi u atentatu. Isto tako, policija je kriminalističkom obradom došla i do saznanja da je za ubojstvo Ive Pukanića plaćeno oko 150.000 eura. Tjedan dana od ubojstva Pukanića i Franjića, i dan nakon uhićenja pripadnika ove »zločinačke skupine«, u Velikoj Kladuši je u velikoj akciji bosanske policije uhićen i Elvis Hadžić, za kojeg se opravdano sumnja da je izradio eksploziv koji je postavljen u dvorištu Nacionala, te ga na dan ubojstva predao atentatorima. Hadžiću je u stanu pronađen slični eksploziv, a istraga je pokazala da je u više navrata telefonom kontaktirao s Matanićevom skupinom, prije no što su se sreli u Zagrebu. Inače, Elvis Hadžić u policiji ima podeblji dosje, a već je bio osuđen na dvije i pol godine uvjetne kazne zbog trgovine ljudima. Dan kasnije je u Sisku uhićen i Dario Anić, prijatelj Roberta Matanića, a u kući u kojoj je uhićen nađena je velika količina oružja, dok je sama kuća služila kao skrovište kriminalaca, u kojem je boravio i uhićeni Elvis Hadžić.
NOVA STRATEGIJA MUP-a: Brojni su razlozi za ovako brzu i učinkovitu reakciju hrvatske policije i pravosudnih tijela, a svakako u prvom redu treba naglasiti snažno manifestiranu političku volju u borbi protiv kriminala svih sudionika hrvatskog političkog života. Odmah su i povučeni prvi konkretni potezi: postavljen je novi ministar unutarnjih poslova, novi ministar pravosuđa, smijenjeni su gotovo svi policijski službenici koji su na čelna mjesta došli političkim vezama, a postavljeni novi ljudi, isključivo po kriteriju stručnosti. U Hrvatskom saboru donesen je cijeli paket »antimafijaških zakona« u sklopu kojih je i Zakon o policijskim ovlastima, baza DNK, takozvani uskočki sudovi, promijenjen je pravilnik kojim se regulira režim pripadnika organiziranog kriminala u zatvorima, a apelirano je na sudbenu vlast da brže procesuira predmete koji su pred njima. 
Načelnik ureda Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec izjavio je kako je tijekom potrage za Pukanićevim i Franjićevim ubojicama primijenjena posve nova medijska strategija MUP-a, a ona se može sažeti u činjenici da se informacije puštaju u javnost tek kada su postale bezvrijedne za nastavak istrage. Drugim riječima, svaka nova javno poznata činjenica o ubojstvu novinskog izdavača i njegova marketinškog suradnika stara je najmanje 24 sata. Budući da se najbitnija policijska saznanja ujedno čuvaju kao najstroža tajna, javnost je upućena u one teorije koje su već faktički eliminirane. Potrebno je naglasiti da je istog dana kada su ubijeni Pukanić i Franjić uspostavljena i snažnija suradnja s policijama u susjednim zemljama, a učinkovitost hrvatske policije krije se jednim dijelom i u suradnji s policijom Republike Srpske, policijom Federacije BiH i središnjom bosanskohercegovačkom agencijom – OSA, kao i policijom Srbije i BIA-om (Bezbednosno informativnom agencijom). Ujedno je to i pokazatelj potrebe suradnje Hrvatske sa susjednim zemljama na svim mogućim poljima, kao što je to ovih dana rađeno na razini šefova policija.
VRAĆENO POVJERENJE: Sa-da, kada su građani glavnog grada Hrvatske odahnuli, kao i ostali građani Hrvatske, i kada se vratilo izgubljeno povjerenje u državne institucije, sve oči su uprte u završetak policijske akcije u kojem se traži sam vrh »zločinačke piramide«, koja je smaknula Ivu Pukanića i Niku Franjića, ali i Ivanu Hodak, kao i sve ostale slične slučajeve s »potpisom« mafije.
Policija intenzivno nastavlja kriminalistički dio istrage. U tijeku su vještačenja, obavljaju se obavijesni razgovori, a u suradnji s operatorima te internetskim providerima analiziraju se sadržaji razgovora, SMS poruka i mailova na SIM karticama i zaplijenjenim računalima. Nastavlja se i intenzivna suradnja s policijama susjednih država. Tako je po zadnjim informacijama policija Republike Srpske tragala za Željkom Milovanovićem na području Višegrada, a prema nekim drugim pretpostavkama, Bojan Gudurić, član novosadske pljačkaške skupine, koji je bio druga bitna karika u »zločinačkoj skupini« koja je smaknula Pukanića i Franjića, navodno se krije u okolici Novog Sada.
Zagrebom kruže i najnovije glasine da je policija na tragu naručitelja ovog atentata, i da je to hrvatski državljanin.
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika