Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Samoodrživost višejezičnih medija
 
U organizaciji Novosadske novinarske škole i Media Art Service International i uz podršku Izvršnog vijeća AP Vojvodine održan je seminar o samoodrživosti višejezičnih medija. Pozdravljajući prisutne uime Pokrajinskog tajništva za informacije Kalman Kuntić je istaknuo kako je ovom projektu zajednički cilj interkulturalizam i osmišljavanje načina kako komercijalizirati višejezične medije. Prisutnima su se još obratili i ravnateljica Novosadske novinarske škole Dubravka Valić-Nedeljković i Prvoslav Plavšić.
Višejezičnost medija u Vojvodini, u kojoj se koristi šest službenih jezika i četrnaest jezika informiranja, samo govori o neophodnosti i važnosti razvijanja strategije opstanka višejezičnih medija. Na seminaru je istaknuto kako je podrška ovim medijima više samo deklarativna nego što je materijalizirana, a u društvu koje prolazi tranziciju ovakvi mediji imaju vrlo malu mogućnost opstanka. Neka od mogućih rješenja, koja bi omogućila razvoj multietničkih medija i poboljšanje uvjeta rada i programa koja su predložena na seminaru su i ubiranje jednog dijela od pretplate, vlastita produkcija, koprodukcija te financiranje putem natječaja i iz drugih izvora.
Prema podatcima istraživanja Novosadske novinarske škole, koje je provedeno u 37 općina, 31 općina ima elektroničke medije, a najzastup-ljeniji jezici su: mađarski – 25 posto, slovački – 18 posto i romski – 15 posto. 
Sz. N.
 
Zlostavljanje na radu
 
»Zlostavljanje na radu izravno i neizravno utječe na ekonomsko i stanje u društvu općenito. Izravno utječe na prihod poslodavca, a neizravno na ukupni prihod u društvu. Zlostavljani radnik je slabije motiviran, smanjena mu je produktivnost i manje zarađuje, a čak 33 zdravstvena simptoma mogu biti posljedice mobbinga«, istaknuo je tijekom javne rasprave u Skupštini Vojvodine o nacrtu zakona o mobbingu prof. dr. Predrag Jovanović.  
Inicijativa za izradu ovakvog zakona potekla je iz Vojvodine i ostvarena je potpuna suradnja između pokrajinske i republičke vlasti, a tekst je nastao kao zajednički rad. Samo osam europskih zemalja ima ovakav tip zakona kao poseban zakon, ali ne treba zaboraviti kako su u ostalim europskim zemljama ovakve odredbe inkorporirane u zakonima o radu. Nacrt zakona su prezentirali profesori novosadskog Pravnog fakulteta prof. dr. Predrag Jovanović i prof. dr. Senad Jašarević, koji su i sudjelovali u izradi ovog zakona. Prisutnima su se obratili i pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Radmila Katić Bukumirić i pokrajinski tajnik za rad, zapošljavanje i ravnopravnost spolova Miroslav Vasin. Predstavnici socijalnih partnera pozvani su iznijeti svoje stručno mišljenje (sindikati, poslodavci, pokrajinska tajništva i predstavnici nevladinog sektora koji se bave pitanjem zlostavljanja na radu). 
»Mobbing je uzrokovan socijalno-političkim razlozima i socijalno-ekonomskim okruženjem i za reguliranje mobbinga postoje pravni i zdravstveni interesi«, istaknuo je profesor Jovanović. U razdoblju tranzicije su umjesto socijalnog dijaloga izraženi – autoritarni način komunikacije, autokratski menadžment i antisindikalna strategija, koji se najviše reflektiraju u malim i srednjim poduzećima. 
Svrha donošenja posebnog zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu je pravno uređenje obveza poslodavaca i zaposlenih u pogledu poduzimanja preventivnih mjera za stvaranje zdravog radnog okruženja i sprečavanje mobbinga, kao i definiranje postupka zaštite osoba koje su izložene zlostavljanju i utvrđivanje sustava sankcija za takvo ponašanje.
Sz. N.
 
Rasprava o nacrtu zakona
 
U subotu 15. studenoga s početkom u 17 sati održat će se javna rasprava o nacrtu Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u Rumi u prostorijama HKPD »Matija Gubec«. HNV planira održati javne rasprave i u Somboru i Subotici. 
 
Poduka za pisanje projekata
 
Hrvatsko nacionalno vijeće poziva udruge da prisustvuju seminaru na kom će biti poučeni za pisanje projekata. Ovakav  vid obuke je od velike važnosti za mnoge udruge, kako bi mogle tijekom godine konkurirati na natječaje, te omogućiti sebi nedostatna sredstva za svoju djelatnost u okviru udruge gdje djeluju. Seminar će se održati 20. studenoga u Subotici na »Otvorenom univerzitetu«, Trg cara Jovana Nenada 15 s početkom u 10 sati, dvorana br. 213.
Molimo zainteresirane udruge da pošalju minimum dva člana. Putni troškovi bit će isplaćeni.
 
Politički pritisci
 
Zbog političkog pritiska Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, tribinu s temom »Novi zakon o nacionalnim vijećima«, zakazanu za 31. listopada 2008. godine u Subotici, u prostorijama Gradske kuće, na kojoj je trebao izlagati pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine Tamás Korhecz, bili smo prisiljeni otkazati. 
HDF »Preporuke« zahvaljuje svima na podršci. 
Antonija Čota, predsjednica HDF »Preporuke«
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika